Rozumné použitie pyrotechniky pomôže vtákom prežiť pokojné Vianoce

Tlačová správa  22.decembra 2015 Mysiarka usata TS20151222
Vianoce sú pre nás sviatkom pokoja a oddychu a časom, kedy sa rodiny stretávajú a spoločne prežívajú aspoň niekoľko dní v roku. V posledných rokoch sme čoraz častejšie svedkami toho, že nielen na Silvestra, ale prakticky už niekoľko týždňov pred Vianocami začínajú ľudia skúšať rôzne druhy pyrotechniky so svetelnými efektmi. Pre vtáky a iné voľne žijúce živočíchy, ako aj domácich miláčikov, predstavuje takýto hluk veľký stres. Ornitológovia odporúčajú nepoužívať pyrotechniku v blízkosti parkov, vodných plôch, stromoradí a tiež sa vyhnúť otvorenej krajine. Tak, ako si my ľudia potrebujeme oddýchnuť, potrebuje to i príroda v zime.


„Hlučné oslavy boli v minulosti vnímané ako nástroj na odplašenie zlých duchov. Súčasné pyrotechnické prostriedky sú však podstatne sofistikovanejšie a prístupné širokej verejnosti, a preto sú aj čoraz masívnejšie využívané. Pre zimné obdobie je typické, že mnohé druhy vtákov sú často skoncentrované v mestách, kde nachádzajú viac potravy, ako v okolitej voľnej krajine. Lákajú ich tam rôzne kŕmidlá, ale i odpadky. Okrem toho vtáky s obľubou nocujú v mestských parkoch, záhradách, na cintorínoch, kde sú menej ohrozované predátormi. Práve tento fakt spôsobuje, že je pre vtáctvo neuvážené používanie pyrotechniky veľmi nebezpečné. V minulosti sme aj u nás zaznamenali niekoľko prípadov úhynov vtáctva, pravdepodobne v dôsledku zásahu pyrotechnikou“, hovorí Roman Slobodník z Ochrany dravcov na Slovensku.


„Pre operence môžu byť takéto nástroje nebezpečné z viacerých hľadísk. Zvukové efekty, ktoré sprevádzajú vybuchujúcu pyrotechniku, pripomínajú vtákom a aj iným živočíchom streľbu. Takýto významný stres vyvolaný v období, kedy kŕdle vtákov spoločne nocujú v parkoch alebo na vodných plochách, spôsobuje paniku a odplašenie vtákov, ktoré môžu byť svetelnými efektmi oslepené a môže dochádzať k nárazom. Známe sú viaceré prípady kolízií s rôznymi objektmi a zo sveta aj hromadné úhyny rôznych druhov vtákov, ktorých kŕdle boli vyplašené a zasiahnuté ohňostrojmi. Každý rok okolo Vianoc a Silvestra badať dočasný úbytok vtákov zo zhromaždísk v mestách a v ich okolí. Najmarkantnejším je napríklad každoročný masívny presun zimujúcich husí v počte niekoľko desaťtisíc jedincov zo známeho zimoviska v meste Tata v Maďarsku neďaleko slovenských hraníc v dôsledku plašenia nocujúcich kŕdľov ohňostrojmi. Novodobým fenoménom je aj používanie pyrotechniky vo voľnej krajine počas prechádzok v prírode. V takomto prípade sú plašené a stresované mnohé vtáčie druhy a aj zver. V prípade priameho kontaktu s pyrotechnikou môže dôjsť aj k zraneniam. Z uvedených dôvodov preto radíme nepoužívať pyrotechniku v blízkosti parkov a stromoradí, vodných plôch a tiež odporúčame vyhnúť sa otvorenej krajine“, dopĺňa Ján Gúgh zo Slovenskej ornitologickej spoločnosti/BirdLife Slovensko.


Pre viac informácií prosím kontaktujte: Roman Slobodník, Ochrana dravcov na Slovensku, 0907 026 107, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript. , Ján Gúgh, SOS/BirdLife Slovensko, 0907 149 152, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

Navštívte aj naše ďalšie webové stránky

steppelife.eu

vtáčia kriminalita

danubefreesky.eu

sakerlife.mme.hu

lifeenergia.sk

falcoproject.eu

apomarina

imperialeagle.eu

Hlavní partneri

SEPS logotypnazov positive color RGB ZSE-hlavni.partneri 02 ZSD logo VSE rgb logo VSD rgb 051-SSE 06 SSEd