Traktor Ferrari pomáha sysľom a somárom na Muránskej planine

Biele vody sysle2 Tlačová správa Biele vody, 17.septembra 2015

Organizácia Ochrana dravcov na Slovensku (RPS) v spolupráci so Štátnou ochranou prírody SR dnes pokrstila špeciálny traktor Ferrari, ktorý bude pomáhať v záchrane sysľa pasienkového. Syseľ patrí medzi vzácne druhy, z dôvodu častých zmien spôsobu hospodárenia a zániku pasienkov sa z našej krajiny vytratil. Traktor bol pokrstený na lokalite Biele vody v NP Muránska planina, kde sa sysľovi darí aj vďaka somárom, ktorí spásajú trávu a vytvárajú tak sysľom vhodné prostredie. Špeciálny stroj vyčistí zarastené miesta a pomôže obnove kolónií sysľa.

„Syseľ pasienkový je pre svoj krásny vzhľad a spôsob života medzi ľuďmi veľmi obľúbený. Je známy svojím panáčkovaním a tým, že v prípade nebezpečenstva silno zapíska, aby varoval ostatné sysle. Vyskytuje sa v lokalitách, ktoré sú pravidelne kosené alebo spásané. V dávnej minulosti pozostávali jeho kolónie z niekoľko tisíc jedincov a bol pokladaný za škodcu, dnes ho ochrancovia prírody i farmári opätovne vypúšťajú na svoje pasienky. Najúspešnejší príklad obnovy lokality je na Muránskej planine na Bielych vodách, kde je najvyššia hustota výskytu sysľa pasienkového na Slovensku. Na troch hektároch tu žije až päťsto jedincov", hovorí Ervín Hapl z RPS.

„Lokalita Biele vody v Národnom parku Muránska planina bola obnovená v roku 2000 a v súčasnosti je tu populácia sysľa natoľko stabilizovaná, že slúži ako tzv. zdrojová lokalita – teda časť sysľov môže byť premiestnená na iné sysľoviská s cieľom posilniť ďalšie populácie" , hovorí Jana Šmídtová, riaditeľka NP Muránska planina. Najmä na dvoch iných lokalitách v Chránenom vtáčom území Slovenský kras pomôže špeciálny traktor na plochách, ktoré sú teraz zarastené a sysle tu nemajú vhodné miesto na život. Odborníci dúfajú, že aj tu sa bude sysľom dariť tak ako na Muránskej planine.

„Syseľ pasienkový je nielen na Slovensku, ale aj v ostatných krajinách EÚ veľmi vzácny. Už od roku 2003 realizujeme aktivity na jeho vrátenie do slovenskej prírody, mimo iného ako dôležitej zložky potravy vzácnych dravcov. Najnovší projekt LIFE Energia bežiaci od septembra minulého roka má okrem iných aktivít za cieľ obnoviť dve kolónie sysľa v Chránenom vtáčom území Slovenský kras. Ide o Hrhov a Gemerskú Hôrku, kde sú tieto roztomilé zvieratká na pokraji vyhynutia. Projekt podporila Európska únia", dodáva Ervín Hapl z RPS.

Kontaktné osoby: Ervín Hapl, odborný koordinátor projektu LIFE Energia, 0911 273 711, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., Jana Šmídtová, riaditeľka NP Muránska planina, 0903 298 156, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

Doplňujúce informácie:

Projekt LIFE Energia podporila Európska únia, prostredníctvom programu LIFE. Významným prínosom projektu je zlepšenie stavu prioritných druhov vtákov v trinástich projektových chránených vtáčích územiach, ktoré sú súčasťou siete Natura 2000. Projekt realizujú organizácie Ochrana dravcov na Slovensku, Východoslovenská distribučná, a.s., Západoslovenská distribučná, a.s., Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach a Štátna ochrana prírody SR, s podporou Ministerstva životného prostredia SR, od septembra 2014 do decembra 2019. Všetky informácie o projekte nájdete na www.lifeenergia.sk a www.facebook.com/lifeenergia.sk.

Navštívte aj naše ďalšie webové stránky

steppelife.eu

vtáčia kriminalita

danubefreesky.eu

sakerlife.mme.hu

lifeenergia.sk

falcoproject.eu

apomarina

imperialeagle.eu

Hlavní partneri

SEPS logotypnazov positive color RGB ZSE-hlavni.partneri 02 ZSD logo VSE rgb logo VSD rgb 051-SSE 06 SSEd