Myšiarky ušaté spestrujú ľuďom v obciach zimné obdobie

Mysiarka usata dravcesk2 webTlačová správa 1. decembra 2015,Bratislava
Myšiarka ušatá je veľmi milá sova, s ktorou sa môžeme stretnúť aj vďaka tomu, že sa vyskytuje v blízkosti ľudských obydlí nielen v období hniezdenia, ale vo väčších počtoch aj v zime. Niekedy sa aj veľké množstvo jedincov zdržiava na jednom mieste. Od októbra k nám zalietavajú i myšiarky zo severovýchodu Európy. Ochrana dravcov na Slovensku zaznamenala telefonáty od občanov, ktorí tieto sovy pozorovali vo svojom blízkom okolí a zaujímali sa o ne. Myšiarky patria medzi druhy, ktoré sa prispôsobili životu v meste a sú pre človeka veľmi užitočné.


„Na jeseň a počas zimy sa mnohé druhy vtákov združujú do kŕdľov, vďaka ktorým napríklad ľahšie nájdu dostupnú potravu. Medzi sovy, ktorá vytvára kŕdle, patrí krásna a veľmi obľúbená myšiarka ušatá. Pomenovanie dostala podľa pierok na hlave, ktoré pripomínajú ušká. Pre človeka je to nesmierne užitočný vták, pretože sa živí predovšetkým hlodavcami. Počas roka zje denne minimálne dva hraboše (v zime 1 kus, počas hniezdenia 5-6 kusov). Jeden hraboš je schopný zlikvidovať až 2 kg obilia, jediná myšiarka ušatá tak môže zachrániť až 1,5 tony obilia ročne“, hovorí Roman Slobodník z Ochrany dravcov na Slovensku.


„V tomto období k nám zalietavajú i myšiarky zo severovýchodu Európy. Cez deň odpočívajú v intravilánoch obcí, najčastejšie v skupinách ihličnatých stromov na cintorínoch, v parkoch, areáloch kostolov, škôl, zdravotníckych zariadení alebo v záhradách. Vyskytnú sa i mimo intravilánu. Verejnosť sa na nás najčastejšie obracia práve s informáciou, že sa u nich v záhrade na strome usídlili myšiarky. Ľudia chcú vedieť, prečo je ich zrazu tak veľa na jednom mieste, či sú tieto vtáky užitočné, prípadne či ich majú počas zimy kŕmiť. Myšiarky počas dňa sedávajú na stromoch, za súmraku sa rozlietavajú a začínajú loviť predovšetkým hraboše. Práve v tomto čase sa dajú veľmi dobre pozorovať, najlepšie z dostatočnej vzdialenosti tak, aby sme ich nerušili. Patria medzi druhy, ktoré sa prispôsobili životu v mestách a počas zimy sa o seba vedia postarať samé. Občania nám posielajú fotografie myšiarok, ktoré sa do jari usídlili v ich záhradách, či blízkych parkoch a my ich zverejňujeme na našej Facebook stránke. Veľmi sa tešíme z toho, že myšiarky vníma verejnosť pozitívne a že nám spestria zimné dni“, uzatvára Slobodník.

 

BSK logoO hniezdení ohrozených druhov v mestách a správnych postupoch pre ľudí pri nájdení mláďat a zranených jedincov bude informovať plagát "Dravce a sovy v mestách Bratislavského kraja", ktorého vydanie finačne podporil Bratislavský samosprávny kraj. Plagát bude pre verejnosť k dispozícii v najbližších dňoch.

 

Pre viac informácií prosím kontaktujte:Roman Slobodník, 0907 026107, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., Ochrana dravcov na Slovensku

Foto: Stanislav Harvančík

Navštívte aj naše ďalšie webové stránky

steppelife.eu

vtáčia kriminalita

danubefreesky.eu

sakerlife.mme.hu

lifeenergia.sk

falcoproject.eu

apomarina

imperialeagle.eu

Hlavní partneri

SEPS logotypnazov positive color RGB ZSE-hlavni.partneri 02 ZSD logo VSE rgb logo VSD rgb 051-SSE 06 SSEd