Prebiehajúce ochladenie má veľký vplyv na početnosť mláďat

TS-RPS-20150302-Prebiehajuce-ochladenie-ma-velky-vplyv-na-pocetnost-mladat Tlačová správa 2.apríla 2015, Bratislava

I keď podľa kalendára začala jar pred dvoma týždňami, na Slovensku prevláda chladné počasie, na viacerých miestach dokonca sprevádzané snežením. Takéto výkyvy počasia ovplyvňujú nielen ľudí, ale predovšetkým živočíchy, ktoré sa s prudkými zmenami musia vyrovnať. Prvé jarné dni majú pre viaceré operence veľký význam, pretože v tomto období začínajú niektoré hniezdiť a iné už každú chvíľu čakajú, že sa ich mláďatká vyliahnu na svet. Náhle ochladenie, ktoré sa v týchto dňoch objavilo, musia zvládnuť s vynaložením väčšieho množstva energie, ako zvyčajne. To môže negatívne ovplyvniť počet vyvedených mláďat, pričom najviac ohrozené sú druhy, ktoré sa na Slovensku vyskytujú v malom počte, ako napríklad sokol rároh.

„V závislosti od aktuálneho počasia začínajú ako prvé hniezdiť niektoré druhy sov, k nim patrí aj naša najväčšia sova, výr skalný. K sovám sa pridávajú niektoré druhy sokolov a orlov. V tomto období roka prebieha zahrievanie znášky, tzv. inkubácia, kedy je potrebné zabezpečiť dostatok tepla pre správny vývin znášky, ale aj mláďat. V chladných dňoch musí rodičovský pár zabezpečovať dostatok tepla intenzívnejšie, náročnejšie je aj zháňanie potravy. V minulých rokoch spôsobilo studené počasie, trvajúce v kritickom období hniezdenia niekoľko dní, významné zníženie počtu vyvedených mláďat. V prípade niektorých druhov, ako je napríklad sokol rároh, to znamenalo veľmi negatívny vplyv na našu populáciu, ktorá je s počtom menej ako 40 párov pre celé územie Slovenska veľmi zraniteľná. Napríklad kým v rokoch 2011 a 2012 vyviedli sokoly rárohy spolu viac ako 230 mláďat, v posledných dvoch rokoch to bolo iba 150 mladých sokolov, pretože priebeh hniezdenia zásadným spôsobom ovplyvnili intenzívne dažde a studené počasie. Veríme, že nepriaznivé počasie nebude mať dlhé trvanie a do sveta v tomto roku vyletí množstvo mláďat“, povedala Lucia Deutschová, výkonná riaditeľka Ochrany dravcov na Slovensku (RPS).

Ako dopĺňa: „na vtáctvo vplýva okrem nevyspytateľného počasia mnoho iných faktorov, ako napríklad rôzne bariéry v krajine, s ktorými sa vtáctvo nedokáže vysporiadať a takéto prekážky mávajú pre vtáky často smrteľné následky. Medzi takéto bariéry v krajine patrí i elektrické vedenie, ktoré vtáky často zaregistrujú príliš neskoro a dochádza k nárazom do vedenia. Aj z tohto dôvodu prebieha na Slovensku jedinečný projekt LIFE Energia, v rámci ktorého sa budú nebezpečné úseky elektrických vedení v prvom rade identifikovať a následne sa na tieto úseky budú osádzať tzv. zviditeľňovacie prvky. Tie zabezpečia to, že vtáky počas letu elektrické vedenia zaregistrujú a jednoducho sa im vyhnú. Takéto preventívne opatrenia sú okrem iných aktivít súčasťou jedinečného projektu s názvom LIFE Energia, ktorý podporila Európska komisia a na realizácii ktorého sa podieľajú organizácie Ochrana dravcov na Slovensku, Východoslovenská distribučná, a.s., Západoslovenská distribučná, a.s., Štátna ochrana prírody SR a Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach“.

Pre viac informácií prosím kontaktujte: Lucia Deutschová, manažérka projektu LIFE Energia, 0911 219 520, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

Navštívte aj naše ďalšie webové stránky

steppelife.eu

vtáčia kriminalita

danubefreesky.eu

sakerlife.mme.hu

lifeenergia.sk

falcoproject.eu

apomarina

imperialeagle.eu

Hlavní partneri

SEPS logotypnazov positive color RGB ZSE-hlavni.partneri 02 ZSD logo VSE rgb logo VSD rgb 051-SSE 06 SSEd