Pomáhajú havranom, aby zachránili najvzácnejšieho sokola

Havran polny Lucia DeutschovaTlačová správa Tvrdošovce, 26.2.2015

V týchto dňoch je v najvýznamnejšej kolónii na Slovensku rušno. Zdržujú sa tu nie len stovky havranov, ktoré v Tvrdošovciach pravidelne hniezdia, ale aj odborníci z organizácie Ochrana dravcov na Slovensku (RPS). Tí havranom už po tretí rok prinášajú materiál na stavbu hniezd – konáriky a odrezky. Veria, že aj vďaka ich pomoci bude havraních hniezd viac a do krajiny sa vráti vzácny sokol červenonohý. Hniezdna sezóna sa práve začala.

„Sokol červenonohý je na našom území kriticky ohrozeným druhom, v roku 2014 sme pozorovali len štyri páry, z ktorých zahniezdili napokon iba tri“, informuje Jozef Chavko z RPS. Sokolovi má pomôcť projekt, podporený Európskou komisou, ktorý dravčiari realizujú v spolupráci s maďarskými kolegami, Štátnou ochranou prírody SR a s podporou Ministerstva životného prostredia.

Keďže sokol červenonohý si nestavia vlastné hniezdo, je odkázaný na hniezda iných druhov. „V minulosti, keď ešte na Slovensku hniezdilo niekoľko desiatok párov, využívali predovšetkým stračie hniezda, ale tiež hniezda havranov a vrán. Havranie kolónie majú pre tento druh nezastupiteľný význam, čo potvrdzujú aj údaje z Maďarska, kde je populácia omnoho väčšia. Vieme, že ak havrany nemajú dostatok materiálu, postavia menej hniezd, alebo sú hniezda menej kvalitné, v bitke o najlepšie konáriky totiž zvíťazia tí najsilnejší“, vysvetľuje Lucia Deutschová z RPS a pokračuje: „Od miestnych farmárov, vinohradníkov, ovocinárov a pod., sme získali dostatok odrezkov z rôznych druhov drevín. Tie sme následne postrihali do takých rozmerov, aby ich havrany vládali odniesť. Máme viac ako dva vozíky konárikov, dúfame, že tento rok havrany prekonajú minuloročný rekord 203 hniezd. Pozorovali sme tu asi sedemsto havranov, staviteľov je teda dosť“.

Havran poľný, ako aj názov druhu napovedá, patrí do voľnej krajiny a je jej nevyhnutnou a dôležitou súčasťou. V dôsledku prenasledovania bol však z mnohých lokalít vytlačený, viaceré významné kolónie zanikli. Havrany sa na niektorých miestach presunuli do intravilánov, kde však ľuďom často prekážajú. Snahou ochranárov je preto posilniť ochranu havrana vo voľnej krajine, aby sa tu cítil bezpečne. Aktivity na ochranu vzácneho sokola červenonohého sa realizujú v rámci projektu LIFE11 NAT/HU/000926 Ochrana sokola červenonohého v Karpatskej kotline, o ktorom nájdete všetky informácie na webovej stránke www.falcoproject.eu.

Projekt bol podporený Európskou úniou v rámci programu LIFE a významnou mierou prispieva k zlepšeniu podmienok kritériových druhov vtákov v územiach siete Natura 2000.

Kontaktné osoby: Roman Slobodník, Ochrana dravcov na Slovensku, 0907 026 107, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript. 

lifeenergia-sk-550

Navštívte aj naše ďalšie webové stránky

steppelife.eu

vtáčia kriminalita

danubefreesky.eu

sakerlife.mme.hu

lifeenergia.sk

falcoproject.eu

apomarina

imperialeagle.eu

Hlavní partneri

SEPS logotypnazov positive color RGB ZSE-hlavni.partneri 02 ZSD logo VSE rgb logo VSD rgb 051-SSE 06 SSEd