Najvzácnejší fešák medzi dravcami pomaly odlieta na juh

Falco vespertinus samec2 Tlačová správa 27.augusta 2015,Bratislava

Najpestrejšie sfarbený a zároveň najvzácnejší dravec na Slovensku - sokol červenonohý sa už pripravuje na dlhú cestu na africké zimoviská. Jesenná migrácia do subsaharskej Afriky mu potrvá približne jeden mesiac. Končiacu hniezdnu sezónu považujú odborníci z Ochrany dravcov na Slovensku (RPS) z hľadiska početnosti druhu za kritickú. Kým v roku 2014 zaznamenali tri produktívne páry, tento rok úspešne vyviedol mláďatká len jediný pár. Situáciu pripisujú nedostatku ponuky hmyzu, ktorý patrí medzi hlavnú zložku jeho potravy.

„Sokol červenonohý patrí medzi druhy, ktorému na Slovensku bezprostredne hrozí vyhynutie. Alarmujúcu situáciu dokresľujú počty hniezdiacich párov. Kým v rokoch 1995 – 2000 hniezdilo na Slovensku ešte 60 až 80 párov, v roku 2012 nebolo zaznamenané ani jedno úspešné hniezdenie a v roku 2013 to bol iba jeden pár. Optimistickejšie vyznel minulý rok, kedy z troch hniezd vyletelo jedenásť mláďat. Každý pár, ktorý zahniezdi, je pre nás v súčasnosti veľkým úspechom a svedčí o obrovskom úsilí, ktoré dlhé roky vynakladáme na to, aby tieto sokoly zo Slovenska úplne nevymizli", hovorí Jozef Chavko, predseda RPS, ktorý sa na záchrane sokolov podieľa viac ako 30 rokov.
Na jar pritom situácia vyzerala optimistickejšie: „ Na poslednom známom hniezdisku sme v máji a začiatkom júna sledovali 11 jedincov, z toho 6 samcov a 5 samičiek.

samicka sokol cervenonohy Jozef Chavko Neskôr vzniklo päť hniezdnych teritórií, ktoré si sokolíky vytrvalo obhajovali. Napokon sa však tieto teritóriá rozpadli, čo bolo zrejme následkom nízkej potravnej ponuky", hovorí Roman Slobodník z RPS a dopĺňa: „Apelujeme preto na Ministerstvo životného prostredia a príslušné úrady, aby v Chránených vtáčích územiach bola ochrana krajiny prioritou. Vetrolamy a zelené pásy sú pre živočíchy ostrovmi života, ktoré zďaleka nevyužíva len sokol červenonohý. Sú domovom svrčkov, kobyliek, motýľov, či dnes už vzácnych poľných rastlín, ktoré ohrozuje najmä poľnohospodárska veľkovýroba. So zánikom biotopov a ubúdaním týchto druhov odlieta aj sokol červenonohý".
Prísľubom lepších zajtrajškov sú tohtoročné mláďatá, ktoré sa v týchto dňoch ešte stále zdržujú na hniezdisku. „Štyri na Slovensku vyvedené mláďatá sú maximom pre tento druh. Svedčí to o tom, že ich vychoval veľmi perspektívny a starostlivý pár. Napriek nedostatku potravy pre iné páry tento dokázal uživiť nielen seba, ale aj mláďatá a uchrániť ich aj pred obrovskými horúčavami, ktoré na Slovensku v lete panovali", dodáva Chavko.

Návratu najväčšieho fešáka medzi dravcami napomáha projekt podporený Európskou komisiou, ktorý realizuje organizácia RPS v spolupráci s maďarskými kolegami, Štátnou ochranou prírody SR a s podporou Ministerstva životného prostredia od roku 2012 a potrvá do roku 2017. Viaceré opatrenia prebiehajú práve teraz – monitoring nocovísk pre zistenie počtu jedincov, ochrana a zabezpečenie posledných hniezdisk, rokovania s užívateľmi pôdy za účelom priaznivejšieho hospodárenia, či výsadba nových stromov v blízkosti lokalít vhodných na hniezdenie sokolov. V Maďarsku sa sokol červenonohý vyskytuje v počte 1350 párov, odborníci preto veria, že vytvorením dobrých podmienok môžu slovenskú populáciu podporiť i sokoly z Maďarska.

Pre viac informácií prosím kontaktujte: Roman Slobodník, 0907 026107, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., odborný koordinátor projektu Ochrana sokola červenonohého v Karpatskej kotline

Doplňujúce informácie:

Viac informácií o projekte LIFE11 NAT/HU/000926 Ochrana sokola červenonohého v Karpatskej kotline sa dozviete na web stránke www.falcoproject.eu

Projekt bol podporený Európskou úniou v rámci programu LIFE a významnou mierou prispieva k zlepšeniu podmienok kritériových druhov vtákov v územiach siete Natura 2000.

Snímka obrazovky 2015-08-27 o 13.10.55