Jarná migrácia vtáctva trvá kratšie, víťazia hormóny

Borský Jur 30.3.15 kópia Tlačová správa 16.apríla 2015, Bratislava

Migrácia vtáctva patrí doposiaľ k jedným z najväčších fenoménov prírody, ktorý môžeme každoročne sledovať. Mnohé druhy dvakrát ročne prekonávajú obrovské vzdialenosti, jedným z hlavných dôvodov je nedostatok potravy v zimnom období. Jesenná migrácia je charakteristická pomalším tempom, vtáky sa zastavujú na potravne bohatých lokalitách, na ktorých môžu zotrvať i niekoľko týždňov. Na jar, kedy sa vtáky rozmnožujú, víťazia hormóny nad potravou a preto je táto migrácia kratšia a energeticky náročnejšia. Jarné výkyvy počasia spôsobili to, že niektoré druhy zostali u nás zimovať dlhšie.

Tohtoročné veľké sťahovanie vtákov je nezvyčajne zaujímavé, ak sa naň pozrieme z hľadiska jednotlivých druhov vtákov. Kým na jednej strane na Slovensku ešte stále ostalo niekoľko zimných hosťov, ako napr. pinka severská, či drozd červenkastý, medzičasom prišli už prví navrátilci z Afriky, ako je lastovička, či oba druhy bocianov. Dôvodom je najmä premenlivé počasie. Kým v polovici marca prevládalo príjemné a teplotne nadpriemerné počasie, koncom marca došlo k rapídnemu ochladeniu. „Teplotné výkyvy spôsobili, že časť zimných hostí neodletelo späť na sever v bežnom termíne, ale rozhodli sa zotrvať v priestore strednej Európy. Teplotne priaznivé marcové dni ale umožnili prílet prvých afrických migrantov a tak vznikla zaujímavá situácia. Kým prvá skupina vtáctva tu takpovediac už nemala byť, ďalšia tu bola vzhľadom na teploty v pomerne nepriaznivých podmienkach. Týka sa to najmä hmyzožravých druhov ako sú lastovičky, alebo penice," hovorí Roman Slobodník z organizácie Ochrana dravcov na Slovensku (RPS).

Grus grus 29.3.2015 Veľká Mača „Počasie výrazne ovplyvnilo aj migráciu niektorých dravcov. Na nížinách sa koncentrovali vysoké počty kaní močiarnych. Do vyšších polôh a na sever z dôvodu snehovej pokrývky jednoducho nemali dôvod letieť a rozhodli sa menej priaznivé obdobie prekonať na nížine. Obdobne sme ešte v prvé aprílové dni mali možnosť pozorovať myšiaky severské, ktoré zväčša naše územie opúšťajú v marci, keďže hniezdia na severe a severovýchode Európy. Naopak, vzhľadom na počasie bolo pomerne prekvapujúce pozorovanie orla krikľavého, ktorý zimu trávi v subsaharskej Afrike. Veľmi zaujímavé sú nedávne pozorovania žeriavov popolavých na západnom Slovensku, ktoré doteraz neboli tak časté. Dlhodobé sledovanie vtáctva je veľmi potrebné, nakoľko vtáctvo predstavuje významný indikátor kvality krajiny. Farmárom pomáhajú vtáky znižovať straty na úrode, ničia škodcov, likvidujú uhynuté živočíchy a zabraňujú tak šíreniu chorôb. Keď bude dostatok vtáctva, bude sa aj ľuďom zdravšie žiť", dodáva Slobodník.

„Počas migrácie sa vtáctvo stretáva s viacerými nástrahami, ku ktorým patria aj strety s elektrickými vedeniami. Tie zapríčiňujú úhyny a závažné zranenia vtákov. Na Slovensku RPS dlhodobo spolupracuje s energetickými spoločnosťami pri ochrane vtáctva pred zásahmi elektrickým prúdom po dosadnutí na konštrukciu, ale aj pred kolíziami s vedením. Príkladom spolupráce je množstvo úspešných projektov, z ktorých najnovší má názov LIFE Energia, realizuje sa od septembra 2014 s podporou Európskej komisie a potrvá 5 rokov", uzatvára Lucia Deutschová z RPS.


Pre viac informácií prosím kontaktujte: Roman Slobodník, Ochrana dravcov na Slovensku, 0907 026 107, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., Lucia Deutschová, manažérka projektu LIFE Energia, 0911 219 520, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

Projektova lista doplnena nadpis FINAL

Navštívte aj naše ďalšie webové stránky

steppelife.eu

vtáčia kriminalita

danubefreesky.eu

sakerlife.mme.hu

lifeenergia.sk

falcoproject.eu

apomarina

imperialeagle.eu

Hlavní partneri

SEPS logotypnazov positive color RGB ZSE-hlavni.partneri 02 ZSD logo VSE rgb logo VSD rgb 051-SSE 06 SSEd