Výsadba stoviek stromov má pomôcť nielen najvzácnejšiemu sokolovi

Tlačová správa Tvrdošovce, 10.3.2015

Organizácia Ochrana dravcov na Slovensku (RPS) pokračuje v aktivitách na záchranu kriticky ohrozeného sokola červenonohého. Kým pred dvoma týždňami v najvýznamnejšej kolónii havranov priniesli odborníci materiál na stavbu hniezd – konáriky a odrezky pre havranov, teraz pokračujú vo výsadbe stromov. Na okraji prestarnutého vetrolamu vysadia 60 stromov, ktoré už o pár rokov budú môcť vtáky využívať na hniezdenie. Veria, že aj vďaka ich pomoci bude havraních hniezd viac a do krajiny sa vráti vzácny sokol červenonohý. Celkovo sa v rámci projektu vysadí 900 stromov na piatich lokalitách západného Slovenska.

„Sokol červenonohý je na Slovensku kriticky ohrozeným druhom, v roku 2014 sme pozorovali len štyri páry, z ktorých zahniezdili napokon iba tri. Kým teraz sa tieto vzácne sokoly pomaly vracajú zo subsaharskej Afriky, kde zimovali, v obci Tvrdošovce a v ďalších lokalitách chystajú odborníci miesto pre ich návrat domov. Keďže si sokol červenonohý nestavia vlastné hniezdo, je odkázaný na hniezda iných druhov. V minulosti, keď ešte na Slovensku hniezdilo niekoľko desiatok párov, využívali predovšetkým stračie hniezda, ale tiež hniezda havranov a vrán", hovorí Lucia Deutschová z RPS.

Ako dopĺňa Roman Slobodník: „Súčasná kolónia havranov v Tvrdošovciach hniezdi v starom topoľovom lesíku, stromy sa tu vekom prirodzene lámu a rozpadávajú. Preto sme sa tu rozhodli vysadiť 60 stromov. Ide o duby, hrušky, topole ale aj javory. Už o pár rokov budú stromy využívať na hniezdenie nielen havrany, ale i mnohé iné druhy vtákov. Tie postavia hniezda pre tie druhy, ktoré to nedokážu. Príroda to má takto múdro premyslené a my jej výsadbou ešte pomôžeme. Pri výsadbe nám príde pomôcť 6 študentov ekológie z Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre, s ktorou máme rozvinutú veľmi dobrú spoluprácu na viacerých aktivitách v rámci našej činnosti".

Sokolovi má pomôcť projekt, podporený Európskou komisou, ktorý dravčiari realizujú v spolupráci s maďarskými kolegami, Štátnou ochranou prírody SR a s podporou Ministerstva životného prostredia. Aktivity na ochranu vzácneho sokola červenonohého sa realizujú v rámci projektu LIFE11 NAT/HU/000926 Ochrana sokola červenonohého v Karpatskej kotline, o ktorom nájdete všetky informácie na webovej stránke www.falcoproject.eu.

Projekt bol podporený Európskou úniou v rámci programu LIFE a významnou mierou prispieva k zlepšeniu podmienok kritériových druhov vtákov v územiach siete Natura 2000.


Kontaktné osoby: Roman Slobodník, Ochrana dravcov na Slovensku, 0907 026 107, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

  falcoproject logo  life logo  natura2000 logo   

Navštívte aj naše ďalšie webové stránky

steppelife.eu

vtáčia kriminalita

danubefreesky.eu

sakerlife.mme.hu

lifeenergia.sk

falcoproject.eu

apomarina

imperialeagle.eu

Hlavní partneri

SEPS logotypnazov positive color RGB ZSE-hlavni.partneri 02 ZSD logo VSE rgb logo VSD rgb 051-SSE 06 SSEd