Pri ochrane opustených mláďat pomáhajú aj škôlkari

Aotus Sotnar Tlačová správa 15.mája 2015,Bratislava

Deti z materskej školy na Ušiakovej ulici v bratislavskej Dúbravke účinkujú v krátkom videu organizácie Ochrana dravcov na Slovensku (RPS), ktorého cieľom je pomoc mláďatám vtákov, zatúlaným od hniezda. Prebiehajúca hniezdna sezóna znamená pre odborníkov denne desiatky telefonátov od ľudí, ktorí nevedia, ako správne postupovať, keď nájdu zatúlané, či zranené vtáča. V krátkom videu deti verejnosti vysvetľujú, prečo ľudia nemajú mláďatá brať vtáčej mame a komu zatelefonovať, ak nájdu zraneného živočícha. Na sociálnej sieti si video pozrelo už takmer 11 000 ľudí.

„Každý rok nám v jarnom období telefonujú desiatky starostlivých ľudí s prosbou o radu pri pomoci vtáctvu. Vysvetľujeme im, že viaceré druhy vtákov sa prispôsobili životu v obciach. Typickým príkladom je sokol myšiar, ktorý na hniezdenie využíva črepníky na balkónoch, otvory v budovách, alebo len vhodné plošiny. Ďalším druhom je sova myšiarka ušatá, ktorá hniezdi na stromoch a svoje pomenovanie dostala podľa pierok na hlave, pripomínajúcich ušká. Ani jeden z uvedených druhov si nedokáže postaviť vlastné hniezdo, potrebujú preto buď hniezda iných druhov, alebo iné vhodné priestory na hniezdenie", hovorí Lucia Deutschová, výkonná riaditeľka organizácie Ochrana dravcov na Slovensku.

„Mláďatá, ktoré sa v prvých dňoch života ešte len učia lietať, povyskakujú veľmi často z hniezda predčasne. Ľudia mladé vtáčence nájdu na chodníku, na parapete, či na plote a majú tendenciu ich odniesť domov. Tento postup je však nesprávny. Ak je mláďa zdravé a nezranené, najčastejšie ho stačí posadiť čo najbližšie k hniezdu, mimo dosahu psov či mačiek. Mladé vtáky sa určitý čas po predčasnom vyskočení z hniezda zdržujú v jeho okolí, kde ich prikrmujú rodičia. Viacerým ľuďom je známy piskot mláďat myšiarky, ktorým volajú svojich rodičov. Tento rok sme zvolili netradičnú formu informovania verejnosti a so škôlkarmi sme natočili krátke video, ktoré sa už veľmi úspešne šíri na internete. Vo videu vyzývajú štyri dievčatá z materskej školy Ušiakova, aby ľudia pri náleze mláďatka kontaktovali odborníkov, ktorí poradia, čo treba v danom prípade urobiť", dopĺňa Deutschová. Ako uzatvára riaditeľka materskej školy, Erika Ludrovská: „Takejto iniciatíve sa veľmi tešíme, pretože environmentálnu výchovu máme zaradenú vo svojom školskom vzdelávacom programe a veľmi radi pomáhame dobrej veci".

Od roku 2015 podporuje záchranu opustených mláďat aj Západoslovenská energetika, a.s., prostredníctvom programu 3D od ZSE (www.dravce.sk/3D).

Pre viac informácií prosím kontaktujte: Lucia Deutschová, výkonná riaditeľka RPS, 0911 219 520, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

Doplňujúce informácie:

Vtáčia prvá pomoc a rehabilitácia – video s deťmi z MŠ Ušiakova a informácie, ako pomôcť, nájdete na webovej stránke: www.dravce.sk/prvapomoc, samostatné video aj na Youtube https://youtu.be/rN5b4cSZlmM

Navštívte aj naše ďalšie webové stránky

steppelife.eu

vtáčia kriminalita

danubefreesky.eu

sakerlife.mme.hu

lifeenergia.sk

falcoproject.eu

apomarina

imperialeagle.eu

Hlavní partneri

SEPS logotypnazov positive color RGB ZSE-hlavni.partneri 02 ZSD logo VSE rgb logo VSD rgb 051-SSE 06 SSEd