O dravcoch a sovách Bratislavského kraja informuje plagát pre verejnosť

Sokol mysiar Harvancik TS20151215Tlačová správa 15. decembra 2015
Mnohé vtáčie druhy sa prispôsobili životu v mestách, kde sa cítia bezpečnejšie, ako voľnej krajine. Z dravcov a sov patrí medzi takéto druhy napríklad myšiarka ušatá, sokol myšiar a sokol sťahovavý. O tom, ako ich rozpoznať, kedy je potrebné týmto druhom pomôcť a čo robiť, ak občania nájdu opustené mláďatká, informuje najnovší plagát pre občanov Bratislavského kraja. Plagát vytvorila organizácia Ochrana dravcov na Slovensku. Tlač a distribúciu podporil Bratislavský samosprávny kraj. S plagátmi sa verejnosť už čoskoro stretne na úradoch a školách v tomto regióne.


„Predovšetkým v zimnom období sa stretávame s väčším množstvom myšiarok ušatých, ktoré sa na zimu združujú do kŕdľov a vyskytujú sa aj v intravilánoch – napríklad v parkoch, záhradách, cintorínoch, najčastejšie na ihličnatých stromoch. Myšiarky ušaté sú krásne sovy, ich pierka pripomínajú ušká a podľa toho dostali i pomenovanie. V posledných rokoch sa stretávame v Bratislave i so sokolom sťahovavým, ktorý v zimnom období posedáva na rôznych budovách. Jeho prirodzeným prostredím sú skaly, kde bežne hniezdi, na Slovensku sa hniezdenie nepotvrdilo. Všetky dôležité informácie o dravcoch a sovách Bratislavského kraja nájdu občania odteraz na plagáte, ktorý bude čoskoro visieť na úradoch a školách, prípadne si ho môžu stiahnuť v časti „na stiahnutie“ na stránke www.dravce.sk. Tu nájdu i informácie, ako pomôcť zraneným živočíchom“, vysvetľuje Lucia Deutschová, výkonná riaditeľka z Ochrany dravcov na Slovensku.


„Počas celého roka nám občania Bratislavského kraja veľmi často telefonujú so žiadosťou o pomoc. Počas hniezdneho obdobia sa stretávame s tým, že verejnosť nájde opustené mláďa, ktorému chce pomôcť. Paradoxne však často najlepšie pomôžu tým, ak mláďa nechajú tam, kde ho našli, prípadne vyložia na konár. Mláďatá sa totiž krátky čas po vyletení z hniezda učia lietať a rodičia ich dokrmujú v blízkosti hniezda. Ďalším častým podnetom býva zahniezdenie sokola myšiara napríklad v črepníkoch, málo navštevovaných balkónoch, rôznych výklenkoch a otvoroch v stenách. Tento druh si hniezdo nestavia a využíva priestory, ktoré sú pre neho vhodné. Tak ako iné dravce, i sokol myšiar patrí medzi nesmierne užitočné dravce a občanov prosíme, aby krátke obdobie hniezdenia vydržali a nechali ich vyhniezdiť“, dopĺňa Lucia Deutschová.


„Ochrana prírody a prírodného dedičstva má byť prioritou každého jedného z nás. Preto aj Bratislavský samosprávny kraj zo svojich prostriedkov prispel na tlač 2000 ks plagátov, ktoré budeme v priebehu najbližších týždňov distribuovať do všetkých našich organizácií, prioritne, samozrejme, do škôl. Cieľom projektu je informovať verejnosť, aké kroky treba podniknúť v prípade, že nájdu opustené vtáčatá či zranené dospelé dravce. Aj výskyt dravcov je jedným z indikátorov zdravého životného prostredia,“ hovorí Pavol Frešo, predseda Bratislavského samosprávneho kraja.


Pre viac informácií prosím kontaktujte: Lucia Deutschová, výkonná riaditeľka Ochrany dravcov na Slovensku, 0911 219 520, 0903 219 524, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

Doplňujúce informácie:
Plagát vo formáte A4 je možné stiahnuť tu: www.dravce.sk/web/index.php/sk/na-stiahnutie/category/3-edukacne-a-propagacne-materialy?download=321:plagat-dravce-a-sovy-v-bsk-format-a4
Plagát vo formáte A1 je možné stiahnuť tu: www.dravce.sk/web/index.php/sk/na-stiahnutie/category/3-edukacne-a-propagacne-materialy?download=320:plagat-dravce-a-sovy-v-bsk-format-a1

BSK logo

Foto: Stanislav Harvančík

Navštívte aj naše ďalšie webové stránky

steppelife.eu

vtáčia kriminalita

danubefreesky.eu

sakerlife.mme.hu

lifeenergia.sk

falcoproject.eu

apomarina

imperialeagle.eu

Hlavní partneri

SEPS logotypnazov positive color RGB ZSE-hlavni.partneri 02 ZSD logo VSE rgb logo VSD rgb 051-SSE 06 SSEd