Prednáška prezradí verejnosti tajomstvá orlieho sveta

foto Landsfeld Preco chranime orly Tlačová správa 24.novembra 2015

Vo štvrtok 26.11.2015 sa v čase od 17:30 hod. do 19:00 hod. uskutoční v Objavovni Prírodovedného múzea SNM, na Vajanského nábreží 2 v Bratislave, prednáška o orloch a ich tajomstvách. Koná sa v rámci kampane Návrat orlov, ktorej cieľom je zvýšiť informovanosť verejnosti a umožniť každému prostredníctvom finančného príspevku pomôcť aktivitám na ochranu orlov. Ide o jednu z mála príležitostí na osobné stretnutie s odborníkmi, ktorí sa niekoľko desaťročí zaoberajú problematikou ochrany dravcov na Slovensku.


„V lete 2015 sa organizácii Ochrana dravcov na Slovensku podarilo zachrániť opustené mláďa kriticky ohrozeného orla kráľovského. Príbeh orlíčaťa menom Karol, ktorý dojal celé Slovensko, sa stal symbolom nádeje pre všetky orly. Odborníci z Ochrany dravcov na Slovensku (RPS)počas prednášky verejnosti priblížia, ako prebiehala adopcia, čím bola výnimočná a kde je dnes Karol. Prezradíme, pred čím a ako chránime orly a prečo sú potrebné, podľa čoho dostal orol kráľovský svoje meno, koľko orlov vlastne na Slovensku máme a mnoho ďalších tajomstiev orlieho sveta. Prednášky sa zúčastní i Mária Nováková, vedúca tímu Environmentu zo Západoslovenskej energetiky, a.s., ktorá porozpráva, ako orlom pomáha energetická spoločnosť,“ hovorí Lucia Deutschová, výkonná riaditeľka RPS.


„Organizáciu Ochrana dravcov na Slovensku, ktorá tento rok oslávila 40 rokov svojej existencie, bude reprezentovať Jozef Chavko a Stano Kováč. Jozef Chavko je predseda RPS a svetovo uznávaný odborník, výskumu a ochrane orla kráľovského sa venuje viac ako 30 rokov. Okrem toho je rešpektovaným odborníkom v oblasti výskumu a ochrany mnohých ďalších druhov dravcov. Osobne strážil a koordinoval stráženie hniezd a zabránil vyhynutiu niektorých druhov na našom území. Stano Kováč je člen RPS a prvý adoptívny otec zachráneného mláďatka Karola, ktorý sa o neho niekoľko dní staral. Lúčil sa s ním slovami „Tak bojuj“, a mláďa jeho slová počúvlo. Úspešný filmár a dokumentarista premietne krátku ukážku z jeho najnovšieho filmu, venovaného aj zriedkavej a úspešnej adopcii orla kráľovského. Vstup na prednášku je bezplatný a my sa veľmi tešíme na stretnutie s verejnosťou,“ dopĺňa Lucia Deutschová z RPS.


Pre viac informácií prosím kontaktujte: RPS - Lucia Deutschová, výkonná riaditeľka 0911 219 520, 0903 219 524, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., ZSE – Michaela Dobošová, hovorkyňa, 0907 718 130, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

Prednáška sa koná v spolupráci s Prírodovedným múzeom SNM.

Navštívte aj naše ďalšie webové stránky

steppelife.eu

vtáčia kriminalita

danubefreesky.eu

sakerlife.mme.hu

lifeenergia.sk

falcoproject.eu

apomarina

imperialeagle.eu

Hlavní partneri

SEPS logotypnazov positive color RGB ZSE-hlavni.partneri 02 ZSD logo VSE rgb logo VSD rgb 051-SSE 06 SSEd