Fešák medzi sokolmi sa vrátil z Afriky

Budka sokol 2015 Tlačová správa 6.mája 2015,Bratislava

Najpestrejšie sfarbený a najvzácnejší dravec hniezdiaci na Slovensku - sokol červenonohý, už oddychuje po dlhej ceste vo svojej búdke. Kým mnohé iné sokoly sú podľa vysielačiek ešte iba na ceste z Afriky do Európy, včera potvrdil návrat jedného páru Jozef Chavko, predseda organizácie Ochrana dravcov na Slovensku (RPS). Nález je o to vzácnejší, že na Slovensku je tento druh kriticky ohrozený, v roku 2014 boli pozorované len štyri páry, z ktorých zahniezdili napokon iba tri.

„Sokol červenonohý patrí medzi druhy, ktoré na pokraj vyhynutia dostal človek a práve preto potrebuje ochranný manažment . Stalo sa tak z rôznych dôvodov – v dôsledku zániku havraních kolónií, v ktorých zvykol hniezdiť, či z dôvodu nárastu intenzifikácie a chemizácie poľnohospodárstva. Sokoly totiž v minulosti využívali hniezda havranov, ale aj iných druhov vtákov, keďže samé si hniezda nestavajú. V rokoch 1995 – 2000 hniezdilo na Slovensku 60 až 80 párov. V roku 2012 nebolo zaznamenané ani jedno úspešné hniezdenie, v roku 2013 to bol iba jeden pár, v roku 2014 sme pozorovali štyri páry, z ktorých nakoniec tri zahniezdili a vyletelo jedenásť mláďat. Každý pár, ktorý zahniezdi, je pre nás v súčasnosti veľkým úspechom a svedčí o obrovskom úsilí, ktoré už viac rokov vynakladáme tak, aby sa tieto sokoly zo Slovenska úplne nevytratili", hovorí predseda RPS, ktorý sa na záchrane sokolov podieľa dlhodobo.

„Sokoly červenonohé hniezdiace na Slovensku viac ako inokedy potrebujú našu pomoc. Ak po dlhej ceste z Afriky nenájdu v našej krajine vhodné podmienky na hniezdenie, opäť a možno už navždy sa zo Slovenska vytratia. Práve preto sú lokality, kde vzácny sokol v súčasnosti hniezdi, utajované a strážené. Za asi najdôležitejšie pre záchranu sokolov červenonohých považujeme dosiahnuť to, aby sa prestalo s nezmyselným trávením hrabošov, aby sa nadmerne neaplikovali chemické postreky, nezaorávali posledné trávne pásy a neodstraňovali dreviny. Prírode tak vytvárame nepriateľské prostredie a zbytočne inštalujeme búdky, sokoly v sterilnom a poľnohospodárstvom zničenom prostredí nemôžu zahniezdiť," zdôrazňuje Chavko.

Návratu najväčšieho fešáka medzi dravcami napomáha projekt podporený Európskou komisiou, ktorý realizuje organizácia RPS v spolupráci s maďarskými kolegami, Štátnou ochranou prírody SR a s podporou Ministerstva životného prostredia od roku 2012 a potrvá do roku 2017. Časť opatrení na jeho záchranu prebehla práve v období, keď sokol zimoval v Afrike – umiestnenie viac ako 300 búdok do piatich Chránených vtáčích území, osadenie náučných tabúľ pre verejnosť, podpora hniezdenia havranov a výsadba stoviek stromov v blízkosti lokalít vhodných na hniezdenie druhov, ktorých hniezda sokoly využívajú.

 

Pre viac informácií prosím kontaktujte: Jozef Chavko, 0903 768 394, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., predseda organizácie Ochrana dravcov na Slovensku (RPS)

 

Doplňujúce informácie: Viac informácií o projekte LIFE11 NAT/HU/000926 Ochrana sokola červenonohého v Karpatskej kotline sa dozviete na web stránke www.falcoproject.eu

Projekt bol podporený Európskou úniou v rámci programu LIFE a významnou mierou prispieva k zlepšeniu podmienok kritériových druhov vtákov v územiach siete Natura 2000.

Snímka obrazovky 2015-05-06 o 21.37.06

Navštívte aj naše ďalšie webové stránky

steppelife.eu

vtáčia kriminalita

danubefreesky.eu

sakerlife.mme.hu

lifeenergia.sk

falcoproject.eu

apomarina

imperialeagle.eu

Hlavní partneri

SEPS logotypnazov positive color RGB ZSE-hlavni.partneri 02 ZSD logo VSE rgb logo VSD rgb 051-SSE 06 SSEd