Opustené mláďa vzácneho orla kráľovského má už týždeň nových rodičov

TS-RPS-mlada-orla-kralovskeho-dostalo-adoptivnych-rodicov1 Tlačová správa 16.júla 2015

Adoptívni rodičia sa pri starostlivosti o dve orlíčatá musia poriadne obracať

Dnes uplynie presne týždeň od chvíle, kedy odborníci z Ochrany dravcov na Slovensku (RPS) vložili opustené mláďatko orla kráľovského nazvaného Karol do hniezda adoptívnych rodičov. Už teraz s istotou konštatujú, že transfer mláďatka bol úspešný, adoptívni rodičia i jeho nová sestra Katka ho prijali a s láskou sa o neho starajú a kŕmia ho. Konečný úspech, teda vyletenie mláďaťa a jeho prítomnosť v miestnom biotope je viac menej iba otázkou času. V tejto chvíli to môže ohroziť iba ľudský zásah, alebo mimoriadne extrémne počasie.

Ako hovorí Stano Kováč, člen RPS, ktorý sa o orlíča niekoľko dní staral: „Hniezdo sme počas uplynulého týždňa pravidelne monitorovali a včera 15. júla 2015 v neskorých popoludňajších hodinách som opätovne vykonal jeho kontrolu. Obe mláďatá Karol a Katka spolu oddychovali na hniezde. Postavili sa, až keď sa na obzore objavila samica s potravou. Mláďatám priniesla hraboša a znovu odletela. Asi po dvadsiatich minútach priletel s ďalším hrabošom aj samec. ​Tiež mláďatám položil potravu a spolu s vyššie krúžiacou samicou odleteli cca o dva kilometre ďalej nad čerstvo zožaté polia. Tam spoločne ďalej lovili. Orly sa správajú štandardne na toto ročné obdobie a lovia najmä na čerstvo pokosených lánoch, kde už hraboše a chrčky nechráni hustý obilný porast. Okrem hlodavcov zbierajú aj všetky kosačkami usmrtené živočíchy, ktoré na poliach po kosení nájdu".

TS-RPS-mlada-orla-kralovskeho-dostalo-adoptivnych-rodicov2 „Vzhľadom na kritický stav populácie orla kráľovského, ktorý hniezdi v západnej a východnej časti Slovenska v počte len do 40 párov a je najvzácnejším druhom orla hniezdiaceho na Slovensku, sú všetky jeho hniezda monitorované. V pohorí Tríbeč pri Nitre sme zistili, že pravdepodobne v dôsledku agresívnej, extrémne hlučnej ťažby lesných porastov štiepkárskymi strojmi opustili dospelé orly svoju lokalitu a na hniezde zanechali dvojmesačné mláďa. Po zistení, že sa rodičia o orlíča už nepostarajú, bolo mláďa niekoľko dní v ľudskej opatere dokrmované tak, aby sa jeho zdravotný stav zlepšil. Následne bolo mláďa umiestnené do hniezda adoptívnych rodičov s podobne starým mláďatkom. Už teraz môžeme konštatovať, že transfer mláďatka bol úspešný, nakoľko adoptívni rodičia mláďa prijali a kŕmia ho. Takisto ho prijalo aj o málo staršie mláďa v novom domove, s ktorým sa dobre znášajú a delia sa o potravu", hovorí Jozef Chavko, predseda RPS a dodáva: „Orol kráľovský je ohrozený v celej Európe a každý zachránený jedinec má nesmiernu hodnotu. Hniezdo budeme naďalej kontrolovať, kým obe mláďatá nevyletia, čo bude približne o desať dní".

„Záštitu nad ochranou orla kráľovského prevzala Západoslovenská energetika, a.s. a stala sa hlavným finančným podporovateľom tohto druhu na západnom Slovensku. Sme hrdí na to, že i vďaka nášmu finančnému príspevku môžeme pomôcť chrániť najvzácnejšieho orla na Slovensku," povedal Peter Bednár zo Západoslovenskej energetiky, a.s.

Pre viac informácií prosím kontaktujte:

  • Jozef Chavko, 0903 768 394, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., predseda organizácie Ochrana dravcov na Slovensku (RPS),
  • Stano Kováč, 0905 871 390, Peter Bednár, 0908718046, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

Navštívte aj naše ďalšie webové stránky

steppelife.eu

vtáčia kriminalita

danubefreesky.eu

sakerlife.mme.hu

lifeenergia.sk

falcoproject.eu

apomarina

imperialeagle.eu

Hlavní partneri

SEPS logotypnazov positive color RGB ZSE-hlavni.partneri 02 ZSD logo VSE rgb logo VSD rgb 051-SSE 06 SSEd