Zranené jedince dostávajú v Košiciach špičkovú starostlivosť

UVLF vysetrenie dravca dravce sk Tlačová správa Košice, 6.novembra 2015

V priestoroch Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach (UVLF) bola dnes oficiálne inštalovaná informačná tabuľa o projekte LIFE Energia. Jedným z cieľov projektu je identifikovať tie úseky elektrických vedení, ktoré sú nebezpečné pre vtáctvo z hľadiska nárazov a následne ich ekologizovať ochrannými prvkami tak, aby sa im vtáctvo vyhlo. UVLF zabezpečuje ošetrenie a starostlivosť o zranené jedince, ktoré sa nájdu počas mapovania elektrických vedení. Zranené jedince dostávajú v Košiciach špičkovú starostlivosť, ročne je ošetrených okolo 60 chránených živočíchov.

„Medzi dôležité aktivity Kliniky vtákov, exotických a voľne žijúcich zvierat patrí ošetrovanie voľne žijúcich chránených živočíchov. Najčastejšie sa jedná o voľne žijúce dravé vtáky (predovšetkým sokol myšiar, myšiak hôrny, jastrab lesný, ako aj o viaceré druhy sov - sova lesná, dlhochvostá, myšiarka ušatá), taktiež o rôzne druhy spevavých vtákov (sýkorka, zelienka, pinka, drozd, ďateľ). Sezónne sú ošetrované dážďovníky, belorítky, ako aj chránené druhy cicavcov, rys ostrovid alebo veverica. Najčastejšími príčinami pobytu týchto zvierat na klinike sú rôzne druhy fraktúr (vzniknuté najmä po strete s automobilmi), ako aj vyhladovanie a celkové vysilenie predovšetkým v zimnom období. Taktiež sú k nám často prinášané opustené mláďatá. Priemerne ošetrujeme 60 chránených živočíchov ročne, s úspešnosťou okolo 60 percent. Po ukončení terapie sú zvieratá vypúšťané späť do voľnej prírody. Od roku 2014 sa staráme i o zranené jedince, ktoré sa nájdu počas mapovania elektrických vedení v projekte LIFE Energia. Dnes sme preto v priestoroch UVLF oficiálne nainštalovali informačnú tabuľu, ktorá prináša stručné informácie o aktivitách projektu,“ vysvetľuje prednosta Kliniky vtákov, exotických a voľne žijúcich zvierat Ladislav Molnár.

„Projekt LIFE Energia, ktorý sa realizuje i na východnom Slovensku, pomôže zachrániť ročne až niekoľko tisíc vtákov. V súčasnosti prebieha mapovanie elektrických vedení, počas ktorého identifikujeme tie úseky, ktoré sú z hľadiska nárazov vtákov do vedení nebezpečné. Následne ich budeme ekologizovať ochrannými prvkami, ktoré si vtáctvo všimne v predstihu a vedeniu sa vyhne. Projekt LIFE Energia podporila Európska únia, prostredníctvom programu LIFE. Realizujú ho organizácie Ochrana dravcov na Slovensku, Východoslovenská distribučná, a.s., Západoslovenská distribučná, a.s., Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach a Štátna ochrana prírody SR, s podporou Ministerstva životného prostredia SR, od septembra 2014 do decembra 2019,“ hovorí Lucia Deutschová, manažérka projektu z Ochrany dravcov na Slovensku.

Pre viac informácií prosím kontaktujte: Molnár Ladislav MVDr.,PhD., prednosta Kliniky vtákov, exotických a voľne žijúcich zvierat, 0908 477 082, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., Lucia Deutschová, manažérka projektu LIFE Energia, 0911 219 520, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

Doplňujúce informácie:

Významným prínosom projektu LIFE Energia je zlepšenie stavu prioritných druhov vtákov v trinástich projektových chránených vtáčích územiach, ktoré sú súčasťou siete Natura 2000. Všetky informácie o projekte nájdete na www.lifeenergia.sk a www.facebook.com/lifeenergia.sk.

Projektova lista doplnena nadpis FINAL

Navštívte aj naše ďalšie webové stránky

steppelife.eu

vtáčia kriminalita

danubefreesky.eu

sakerlife.mme.hu

lifeenergia.sk

falcoproject.eu

apomarina

imperialeagle.eu

Hlavní partneri

SEPS logotypnazov positive color RGB ZSE-hlavni.partneri 02 ZSD logo VSE rgb logo VSD rgb 051-SSE 06 SSEd