Orlie dámy Zora a Štefánia trávia prázdniny na Slovensku

Orlie dámy Zora a Štefánia trávia prázdniny na Slovensku

Zora a Štefánia sú minuloročné mláďatá orlov kráľovských, ktoré sa vyliahli na východnom Slovensku. Ešte na hniezde im ornitológovia osadili satelitné GPS vysielačky. Odvtedy neustále prekvapujú odborníkov i širokú verejnosť svojimi cestovateľskými kúskami - Zora navštívila 9 krajín, Štefánia dokonca 11. Obe orlice sa tento rok vrátili na Slovensko a letné prázdniny trávia v okrese Trebišov.

 

„Na území Slovenska hniezdi okolo 60 párov orlov kráľovských, v Panónskom regióne (do ktorého patrí časť Česka, Rakúska, Slovenska, Maďarska a Srbska) necelých 300 párov. Jedince dospievajú a do rozmnožovania sa zapájajú v treťom až piatom roku života. Dovtedy sa potulujú po rozsiahlom území, navštevujú teritóriá orlích párov a hľadajú potenciálneho partnera na hniezdenie. Orlie dámy sa ukázali ako veľké cestovateľky, Zora navštívila 9 krajín, Štefánia dokonca 11. Najnovšie do jej zoznamu pribudla Litva. Ide o veľmi zaujímavý a vzácny údaj, keďže v Litve doteraz videli orla kráľovského iba niekoľkokrát. Aktuálne sa obe orlice nachádzajú na východe Slovenska v okrese Trebišov. Zoru sa dokonca podarilo odfotografovať. Za rok z nej vyrástol pekný, životaschopný jedinec,“ hovorí Jozef Chavko z Ochrany dravcov na Slovensku.

 

„V očiach ľudí symbolizujú orly majestátnosť a odvahu, právom ich považujú za kráľov oblohy. A taktiež si ich výskyt často spájajú len s vysokohorským prostredím. Nie je to celkom pravda. Na Slovensku žijú 3 druhov orlov (orol skalný, orol krikľavý a orol kráľovský) a orliak morský. Líšia sa veľkosťou, sfarbením aj nárokmi na životné prostredie. Orly kráľovské sú doma predovšetkým v nížinách a niekedy hniezdia aj v nižších pohoriach okolo nížin. Môžeme ich pozorovať, ako krúžia vo výškach a vyhľadávajú korisť nad poliami a lúkami. Prednostne lovia chrčky, sysle, potkany, často aj drobné hlodavce, najmä hraboše, ale nepohrdnú ani uhynutými živočíchmi. V potrave nezriedka nachádzame aj mladé straky, havrany či sovy - myšiarky ušaté. Orly v prírode tak plnia dôležité regulačné a sanitárne funkcie,“ vysvetľuje Tomáš Veselovský z Ochrany dravcov na Slovensku.

 

„Monitoring orlov kráľovských pomocou GPS vysielačiek sledovaných z družíc obiehajúcich okolo Zeme okrem aktuálnej lokalizácie plní aj ďalšie dôležité úlohy. Na základe pozície a charakteru signálu vieme presne, kde sa jedinec nachádza, a tak vo veľmi krátkom čase môžeme zistiť, či je zranený alebo uhynutý. Za posledné dva roky sme vďaka údajom z GPS našli štyri uhynuté orly. Jeden orol uhynul v dôsledku choroby, ďalší po zásahu elektrickým prúdom na stĺpe 22kV vedenia. Tento úsek bol následne ošetrený prvkami, ktorých funkciou je chrániť vtáky pred dosadnutím na nebezpečnú konzolu – ide tzv. ekozábrany. Ďalšie dva jedince, orlica Zuzana zo Slovenska a orlica Petényi pôvodom z Maďarska, sa stali obeťami nelegálnych otráv karbofuránom. Jeho držba a používanie je pre neprimerane vysokú toxicitu v celej Európskej únii zakázaná od roku 2008. Nelegálne otravy dravcov sú rozsiahlym a vážnym problémom ohrozujúcim populácie dravých vtákov nielen na Slovensku, ale aj vo viacerých krajinách Európy. Práve monitoring jedincov pomocou GPS vysielačiek nám pomáha účinne odhaľovať tieto nelegálne praktiky aj v rámci cezhraničnej spolupráce. Tomuto problému sa aktuálne venujeme aj prostredníctvom projektu LIFE PannonEagle zameraného na eliminovanie kriminality ohrozujúcej orly kráľovské v celom panónskom priestore,“ uzatvára Veselovský.

 

Doplňujúce informácie:

  • Orlica Zora už navštívila okrem Slovenska Maďarsko, Srbsko, Českú republiku, Rakúsko, Rumunsko, Poľsko, Ukrajinu a Bielorusko.
  • Orlica Štefánia navštívila rovnaké štáty, ako Zora, do svojich cestovateľských krajín si pridala aj Slovinsko a Litvu.
  • Vzhľadom na smutné správy o úhynoch orlov označených vysielačkou nás o to viac poteší, keď sa nám podarí pozorovanie živého orla, ktorému sa dobre darí. Takúto obrovskú radosť nám spravila Zora počas monitoringu na východnom Slovensku na prelome júla a augusta – ukázala sa v plnej kráse presne tam, kde nám jej pozíciu napovedal signál z vysielačky.
  • Viac informácií o orloch kráľovských nájdete tu.
  • Okrem Slovenska sa na realizácii projektu LIFE PannonEagle podieľa Maďarsko, Česká republika, Rakúsko a Srbsko.

Viac o projekte LIFE15NAT/HU/000902 Ochrana orla kráľovského znížením mortality spôsobenej človekom v Panónskom regióne sa dozviete na webovej stránke www.imperialeagle.eu/sk. Projekt bol podporený Európskou úniou v rámci programu LIFE a významnou mierou prispieva k zlepšeniu podmienok kritériových druhov vtákov v územiach siete Natura 2000.

 

Navštívte aj naše ďalšie webové stránky

steppelife.eu

vtáčia kriminalita

danubefreesky.eu

sakerlife.mme.hu

lifeenergia.sk

falcoproject.eu

apomarina

imperialeagle.eu

Hlavní partneri

SEPS logotypnazov positive color RGB ZSE-hlavni.partneri 02 ZSD logo VSE rgb logo VSD rgb 051-SSE 06 SSEd