Orly pri Topoľčanoch chránia pred elektrinou špeciálne prvky

Tlačová správa Bratislava, 22. marca 2018 Orol kralovsky Ervin Hrtan
Neďaleko Topoľčian pribudli na 21 stĺpoch elektrického vedenia špeciálne ochranné prvky. Energetici tak okamžite reagovali na podnet odborníkov, v záujme predchádzania úhynom vzácneho orla kráľovského a tiež ďalších druhov dravcov. Takzvané ekozábrany neumožnia vtákom na konzolu dosadnúť, čím sa eliminuje riziko zásahu elektrickým prúdom.

 

 

„Územie Slovenska pretína 35 tisíc kilometrov elektrických vedení, jedná sa o prenosovú a distribučnú sústavu, ktorá zabezpečuje prívod elektriny k ľuďom. Drôty podopierajú piliere (vyššie napätia), alebo stĺpy. Práve konzoly stĺpov môžu byť hrozbou, pretože keď nie sú chránené, vtáky tu po dosadnutí môže zasiahnuť elektrický prúd. Následkom je okamžitý úhyn, alebo závažné poranenie,“ hovorí Lucia Deutschová z Ochrany dravcov na Slovensku.

 

„Neďaleko Topoľčian došlo koncom minulého roka (2017) k zásahu prúdom a úhynu mladého orla kráľovského, označeného vysielačkou a tiež dvoch myšiakov hôrnych. Oslovili sme Západoslovenskú distribučnú, a.s., s prosbou o prioritnú ekologizáciu konštrukcií. V území evidujeme aj hniezdo orlov, pre ktoré boli konzoly bez prvkov veľkým rizikom. Vtáky na nich totiž s obľubou pristávajú a rozhliadajú sa po vhodnej koristi, či iba odpočívajú. Zo stĺpov majú vynikajúci výhľad na širokú krajinu, obzvlášť tam, kde niet solitérnych stromov. Oblasť Ponitria je vo všeobecnosti pre západoslovenskú populáciu orla kráľovského veľmi významná,“ vysvetľuje Marek Gális z Ochrany dravcov na Slovensku.

 

„Naša spoločnosť je dlhodobým partnerom pri ochrane orla kráľovského na západnom Slovensku. V záujme zvýšenia bezpečnosti sme na tomto konkrétnom úseku v čo najkratšom čase, ešte pred začiatkom hniezdenia, okamžite zabezpečili inštaláciu prvkov, ktorých funkciou je chrániť vtáky pred dosadnutím na nebezpečnú konzolu,“ povedala Michaela Dobošová zo Západoslovenskej distribučnej, a.s.

 

„Vďaka tomu, že uhynutý orol mal vysielačku, sa podarilo identifikovať rizikový úsek a zabezpečiť ho pre ďalšie jedince. V roku 2017 bolo na Slovensku vysielačkou označených 9 orlov kráľovských, z toho 6 v rámci projektu LIFE Pannon Eagle. Signál ešte posiela Štefánia, Zora a ďalší orol (zatiaľ bez mena), všetci traja sú aktuálne v Maďarsku. Tento spôsob monitoringu prináša mimoriadne dôležité poznatky – vieme, kde sa orlom páči, často nám ukážu aj nové hniezdne teritóriá. Dozvedáme sa žiaľ aj o nelegálnych aktivitách, podľa celkových štatistík zodpovedných za viac než polovicu úhynov(!). V poslednom čase ohrozuje živočíchy a dokonca i ľudí vykladanie otrávených návnad. Práve prevencia, odhaľovanie a dôsledný proces vyšetrovania takýchto nezákonných činností je hlavným cieľom spomenutého projektu. Spolupracujeme na ňom aj s Policajným zborom, prebiehajú terénne kontroly, v príprave sú metodické postupy a školenia. S podporou Európskej únie sa na projekte okrem Slovenska podieľa Maďarsko, Česká republika, Rakúsko a Srbsko,“ uzatvára Deutschová.

 

Doplňujúce informácie:

  • V roku 2017 bolo na Slovensku zaznamenané hniezdenie približne 55 párov orla kráľovského. Na západnom Slovensku sa počet hniezdiacich párov nezmenil už 10 rokov.
  • Viac o projekte LIFE15NAT/HU/000902 Ochrana orla kráľovského znížením mortality spôsobenej človekom v Panónskom regióne sa dozviete na webovej stránke www.imperialeagle.eu/sk. Projekt bol podporený Európskou úniou v rámci programu LIFE a významnou mierou prispieva k zlepšeniu podmienok kritériových druhov vtákov v územiach siete Natura 2000.

 

Navštívte aj naše ďalšie webové stránky

steppelife.eu

vtáčia kriminalita

danubefreesky.eu

sakerlife.mme.hu

lifeenergia.sk

falcoproject.eu

apomarina

imperialeagle.eu

Hlavní partneri

SEPS logotypnazov positive color RGB ZSE-hlavni.partneri 02 ZSD logo VSE rgb logo VSD rgb 051-SSE 06 SSEd