Medzinárodná hanba – na Slovensku otrávili maďarskú orlicu Petényi

Tlačová správa Bratislava, 23. marca 2018 Petenyi dead in Slovakia web

Zástupcovia organizácie Ochrana dravcov na Slovensku do neskorej noci dokumentovali prípad nálezu orla kráľovského s dôvodným podozrením na otravu. Na miesto prišla polícia, Štátna ochrana prírody SR aj Štátna veterinárna a potravinová správa. Okrem orla sa našli aj uhynuté líšky a mŕtve myšiaky hôrne. Spoločenská hodnota orla kráľovského je 5 990 eur. Odborníci vyzývajú na pomoc verejnosť.

 

"Od roku 2012 si ľudská nenávisť vyžiadala až 44 obetí otráv zo skupiny chránených druhov vtáctva. Uhynuli v dôsledku konzumácie otrávenej návnady, zriedkavejšie išlo o chemikálie používané v poľnohospodárstve či intoxikáciu olovom. Spoločenská hodnota uvedených vtákov dosahuje 120 tisíc eur!! Okrem troch orlov kráľovských boli v uvedenom období nájdené otravou usmrtené štyri orliaky morské, orol skalný, tri haje červené a päť sokolov sťahovavých. Okrem slovenského pôvodu našli u nás smrť jedince z Čiech, Rakúska, Maďarska, Poľska. Tieto čísla sú alarmujúce a to čo nájdeme je len špička ľadovca. Napríklad populácia orla kráľovského na západnom Slovensku je už desať rokov na rovnakej úrovni, pretože nám orly stále zabíjajú, najmä na nížine. O páchateľoch veľa napovedá fakt, že sa často zameriavajú na zabíjanie líšok, tie bývajú primárnym cieľom otráv. Žiaľ, aj dravé vtáky sú určitými ľuďmi vnímané ako potravní konkurenti, sú neprávom obviňovaní za nízke stavy poľovnej zveri. Pritom je prehliadané drastické pretváranie krajiny, úhyny na cestách a nedostatok úkrytov či potravných zdrojov pre živočíchy," vysvetľuje Lucia Deutschová z Ochrany dravcov na Slovensku.

 

"Len koncom minulého roka informovala polícia o prípade nálezu otráveného orla pri Diakovciach. Išlo o samicu menom Zuzana, jedného z 9 orlov, ktoré boli v roku 2017 označené na Slovensku vysielačkou. Z nich posielajú signál už iba tri, ostatné uhynuli, alebo je ich osud neznámy, nakoľko sme stratili kontakt s vysielačkou. Včera bola nájdená otrávená Petényi, samica orla kráľovského, ktorú ako mláďa okrúžkovali v roku 2013 v maďarskom pohorí Matra. O podozrivom signále z jej vysielačky nás informovali maďarskí kolegovia, okamžite sme vyrazili na miesto. Okrem orlice našli neďaleko obce Branč aj mŕtve líšky a tri myšiaky lesné. V roku 2016 sme mali radosť, že si Petényi vybrala na hniezdenie okolie Nových Zámkov, s mladým samcom tam predvádzali svadobné lety. Vtedy ešte bola Petényi veľmi mladá, tento rok už mohla hniezdiť a vychovať vlastné mláďatká, keby ju nezabili," vysvetľuje Stano Kováč z Ochrany dravcov na Slovensku.

 

"Prosíme všetkých ľudí o pomoc pri vyšetrovaní týchto prípadov. Všímajte si prosím, čo sa okolo vás deje. Otravy sú nebezpečné nie len pre vtáky, ale aj pre iné zvieratá, napríklad štvornohých miláčikov, rovnako tiež pre človeka. Jed zabíja okamžite, kontaminuje pôdu aj vodu. Takéto metódy sú nezákonné, ide o trestný čin. Preto prosím informujte o všetkom, čo sa vám zdá podozrivé – pohyb ľudí, ktorí umiestňujú jedy do brlohov líšok, rozhadzujú niečo po poli. Ak viete o takýchto aktivitách, nenechajte si to pre seba a pomôžte nám zabrániť zbytočnej smrti orlov a ďalších druhov. Informácie môžete poskytnúť na 0903 768 394, 0903 219 524. V prípade zásadného a relevantného dôkazu sme pripravení poskytnúť aj finančnú odmenu," uzatvára Deutschová.

 

Monitoring území a vyšetrovanie prípadov prebieha aj vďaka projektu LIFE Pannon Eagle, ktorý sa realizuje s podporou Európskej únie. V rámci projektu sa realizuje aj stráženie aktívnych hniezd a kontroly rizikových území. Okrem Slovenska sa na ňom podieľa Maďarsko, Česká republika, Rakúsko a Srbsko.

 

Bližšie informácie:

  • o aktuálnom prípade: Stanislav Kováč, 0905 871 390
  • o populácii orla kráľovského na Slovensku: Jozef Chavko, 0903 768 394
  • iné: Lucia Deutschová, 0903 219 524

 

Navštívte aj naše ďalšie webové stránky

steppelife.eu

vtáčia kriminalita

danubefreesky.eu

sakerlife.mme.hu

lifeenergia.sk

falcoproject.eu

apomarina

imperialeagle.eu

Hlavní partneri

SEPS logotypnazov positive color RGB ZSE-hlavni.partneri 02 ZSD logo VSE rgb logo VSD rgb 051-SSE 06 SSEd