Tragédia pri obci Neded: 4 mŕtve orliaky morské

Orliak morsky uhyn 20180325

Na výzvu o poskytnutí informácií o vtáčej kriminalite, ktorú sme zverejnili v súvislosti s nálezom otrávenej orlice Petényi, zareagovalo množstvo ľudí. Takýmto spôsobom sme sa dozvedeli aj o ďalšom prípade pravdepodobne otrávených dravcov pri obci Neded. Ide o nález 4 uhynutých orliakov morských.

AKTUALIZOVANÉ! Pri kontrole hniezda sa v ňom našli dve uhynuté mláďatká. Potvrdilo sa, že okrem dvoch nedospelých jedincov bol otrávený aj dospelý pár, ktorý mláďatká už nestihol vychovať. Spolu teda na tomto mieste bolo otrávených 6 orliakov morských.

 

 

"Spoločenská hodnota orliaka morského je stanovená na 5 990 €. V roku 2017 bolo na Slovensku zaznamenané hniezdenie 21 párov orliaka morského, ide o vzácny a ohrozený druh. Jedného zo štyroch uhynutých orliakov morských sme spoznali podľa krúžku, v roku 2016 ho krúžkoval predseda Ochrany dravcov na Slovensku Jozef Chavko v hniezde v priamej blízkosti nálezu otrávených orliakov. Ďalšie dva mŕtve orliaky tvorili s najväčšou pravdepodobnosťou pár z neďalekého hniezda. Hniezdenie preto bude neúspešné,“ hovorí Tomáš Veselovský z Ochrany dravcov na Slovensku.

 

„Posledné štyri prípady otráv od decembra sa udiali pri obciach Diakovce, Lakšárska Nová Ves, Branč – Malý Cetín, Neded. Apelujeme, aby si verejnosť na Slovensku a zvlášť v týchto katastroch dávala veľký pozor a venčila psov iba na vôdzke. V lokalitách pri obciach Branč a Neded ešte prebiehajú kontroly. Ohlásené prípady preverujeme v spolupráci so štátnymi orgánmi, zároveň vykonávame aj preventívne terénne kontroly. V prípade, že nájdete uhynuté dravce alebo máte informáciu, ktorá by viedla k odhaleniu páchateľov, kontaktujte prosím políciu, štátnu ochranu prírody alebo Ochranu dravcov na Slovensku. Tieto informácie považujeme za veľmi efektívny spôsob prevencie a odradenia ďalších potenciálnych páchateľov. Aj vďaka projektu Life Pannon Eagle a prehĺbeniu spolupráce s políciou sa zintenzívnilo odhaľovanie týchto prípadov. Z médií sú známe prípady, kedy polícia zadržala podozrivých páchateľov, ktorý boli následne za takzvanú vtáčiu kriminalitu odsúdení," vysvetľuje Veselovský.

 

Monitoring území a vyšetrovanie prípadov prebieha aj vďaka projektu LIFE Pannon Eagle, ktorý sa realizuje s podporou Európskej únie. V rámci projektu sa realizuje aj stráženie aktívnych hniezd a kontroly rizikových území. Okrem Slovenska sa na ňom podieľa Maďarsko, Česká republika, Rakúsko a Srbsko.

 

 

Pre viac informácií kontaktujte: Tomáš Veselovský, 0905 279 862

 

Navštívte aj naše ďalšie webové stránky

steppelife.eu

vtáčia kriminalita

danubefreesky.eu

sakerlife.mme.hu

lifeenergia.sk

falcoproject.eu

apomarina

imperialeagle.eu

Hlavní partneri

SEPS logotypnazov positive color RGB ZSE-hlavni.partneri 02 ZSD logo VSE rgb logo VSD rgb 051-SSE 06 SSEd