Päť mláďat sokola myšiara dostalo nový domov

Tlačová správa Mladata sokola mysiara dostali novy domov

Päť mláďat sokola myšiara dostalo nový domov v náhradných hniezdach pri Kolárove a na Hornej Nitre. Ide o druh, ktorý sa prispôsobil životu v mestách, na úspešné vyhniezdenie mu stačí kvetináč, dostatočne veľký výklenok alebo zabudnuté vedro na balkóne. Ornitológovia odhadujú, že v intravilánoch miest a obcí na Slovensku žije asi tisíc párov sokola myšiara. Jeho jedálny lístok pozostáva najmä z hlodavcov, pomáha tak ľuďom regulovať ich počet v prírode.

 

 

„Sokol myšiar hniezdil v minulosti na skalách a v dutinách stromov, v súčasnosti sa prispôsobil životu v mestskom prostredí. Od marca do mája znesie sokolí pár v priebehu niekoľkých dní za sebou 3-8 vajec. Asi mesiac ich zahrieva predovšetkým samica. Úlohou samca je zabezpečiť samičke potravu. Po vyliahnutí trvá približne ďalší mesiac, kým sa mláďatá osamostatnia a sú schopné lietať. V našich podmienkach opúšťajú hniezdo od konca mája do začiatku augusta. Potom si mladé sokoly skúšajú svoje prvé lety a posedávajú v okolí miesta, kde sa vyliahli. Často zletia iba o pár poschodí nižšie a oddychujú. Dospelé vtáky ich ešte prikrmujú, spoznáme to podľa charakteristického škriekania. Keď prinesú potravu, mladé krikom lokalizujú svoju pozíciu, aby boli nakŕmené. Práve v tomto období sú veľmi zraniteľné – často sme svedkami toho, že sa im ľudia snažia pomôcť a odnášajú zdravé jedince do záchranných staníc. Takýto postup je však nesprávny,“ vysvetľuje Roman Slobodník z Ochrany dravcov na Slovensku.

 

„Niekedy sa stáva, že hniezdo sokolov myšiarov je malé a ešte nelietajúce mláďatá z neho vypadnú. V takomto prípade zabezpečíme väčší hniezdny priestor a v krajnom prípade volíme adopciu. Sokolíka umiestnime do náhradného hniezda k mláďatám približne rovnakého veku. Vtáky nemajú silne vyvinutý čuch a nevadí im pach človeka na mláďatách. Ich rodičovský pud im velí postarať sa o malé sokolíky vo svojom hniezde – či sú ich, alebo cudzie. V priebehu júna dostalo nový domov i 5 sokolov myšiarov zo Záchrannej stanice Brezová pod Bradlom. Umiestnili sme ich do búdok pri Kolárove a Hornej Nitre, všetkým sa darí. Takéto adopcie sú náročné najmä časovo, vyžadujú odborný prístup a dostatočný prehľad o situácií v potenciálnych „adoptívnych rodinách“. Realizujeme ich vďaka podpore Západoslovenskej energetiky, a.s. a programu 3D od ZSE (www.dravce.sk/3D),“ hovorí Slobodník.

 

„Odhadujeme, že v intraviláne na Slovensku žije asi tisíc párov sokola myšiara. Od minulého roka získavame údaje o ich hniezdach aj od verejnosti. Prostredníctvom formulára na www.dravce.sk/postolka môžu ľudia nahlásiť svojho sokolieho podnájomníka a získať cenu v súťaži. V prvom ročníku súťaže sme minulý rok získali informácie o 38 hniezdach s takmer stovkou mláďat. Aktuálne evidujeme 51 nahlásených hniezd, všetky sa zobrazujú v online mape. Kvôli veľkému úspechu sme predĺžili súťaž pre verejnosť „Sokol myšiar na balkóne – koľko ich je?“ do 25. júla 2018. Ľudia sa zo sokolov na balkóne tešia, posielajú nám fotografie a videá, sme radi že aj vďaka nám už nadšenie prevláda nad strachom z cudzieho návštevníka na balkóne,“ uzatvára Slobodník.

 

Doplňujúce informácie:
• Veľa ľudí si myslí, že nájdenému mláďaťu pomôžu najviac tak, že ho odnesú preč z miesta nálezu. Tým sa však jeho osud často stáva neistým a je vystavené riziku. Ak je mladý sokol zdravý a mimo ohrozenia vonkajšími vplyvmi (premávka, psy, mačky a pod.), najlepšie je nechať ho tam, kde sme ho našli. Prípadne sa môžeme uistiť, že dospelý pár je nablízku a o mláďa je postarané. Keď sa vám zdá, že mláďaťu niečo hrozí, môžete ho vyložiť na konár či múrik, odkiaľ ale nezriedka beztak po čase opäť zletí. Napriek všetkému platí, že najlepšiu starostlivosť mu dajú dospelé sokoly, teda jeho vlastný druh. Ak máte pochybnosti, vždy najprv volajte odborníkov – Štátnu ochranu prírody SR, resp. 112. Viac o nálezoch vtáctva a správnom postupe je uvedené na www.dravce.sk/prvapomoc.

 

Navštívte aj naše ďalšie webové stránky

steppelife.eu

vtáčia kriminalita

danubefreesky.eu

sakerlife.mme.hu

lifeenergia.sk

falcoproject.eu

apomarina

imperialeagle.eu

Hlavní partneri

SEPS logotypnazov positive color RGB ZSE-hlavni.partneri 02 ZSD logo VSE rgb logo VSD rgb 051-SSE 06 SSEd