Karbofurán v dome poľovníka?

Tlačová správa Bratislava, 7. júna 2018Orol kralovsky

6. júna 2018 informovala Polícia Slovenskej republiky prostredníctvom médií o zaistení chemickej látky v dome poľovníka, v obci Tvrdošovce. O zadržanej látke sa predpokladá, že ide o karbofurán, teda nebezpečný jed, využívaný na cielené usmrcovanie takzvanej škodnej zveri. Žiaľ, niektoré skupiny do tejto kategórie radia aj chránené živočíchy, vrátane dravcov.

 

 

„Ochrana dravcov na Slovensku od začiatku roka 2018 zaznamenala 30 prípadov rôznych nelegálnych aktivít, ktorých obeťami sa stalo 73 jedincov chránených vtáčích druhov, vrátane takých kráľov oblohy, ako sú orol kráľovský či orliak morský. Z uvedeného počtu prípadov sme až v 25 z nich zaznamenali ako príčinu smrti otravu, a to v Európskej únii zakázanou chemickou látkou, karbofuránom. Podľahlo jej až 67 vtákov.
Tento počet obetí v tak krátkom období je naozaj alarmujúci, preto vnímame rozhodný krok polície nanajvýš pozitívne a ako zadosťučinenie nielen pre všetkých ochranárov a milovníkov prírody, ale hlavne pre dravce,“ hovorí Slávka Doktorová z Ochrany dravcov na Slovensku.

 

„Veríme, že v prípade preukázania viny nebude mať spravodlivosť zaviazané oči a na pomyselných váhach nadobudne život chránených druhov väčšiu hodnotu než osobné záujmy niektorých jednotlivcov. Prenasledovanie dravcov dospelo až do takého štádia, že dravce boli z niektorých lokalít úplne vytlačené, resp. zlikvidované. Inde zas čelia enormnému tlaku, vyrušovaniu a útokom, preto ich populácia stagnuje, čo nie je normálne - hniezdnych príležitostí je dosť, počty párov by mali pribúdať (napríklad orol kráľovský, orliak morský, sokol rároh). Šokujúci prehľad prípadov s lokalizáciou nálezov obetí si pozriete na tejto online mape. O závažnom vplyve nelegálnych aktivít sme informovali napríklad aj v tejto tlačovej správe, spustili sme tiež iniciatívu Všetci za dravce, ktorú podpísalo už bezmála 5 tisíc ľudí. Veríme, že sa dočkáme zmeny a populácie chránených druhov budú môcť slobodne hniezdiť a vychovávať svoje mláďatá. Prispieva k tomu i spolupráca s políciou, aj v rámci projektu LIFE PannonEagle, ktorý prispieva k znižovaniu prípadov nelegálnych aktivít a ochrane orla kráľovského v panónskom regióne,“ vysvetľuje Lucia Deutschová z Ochrany dravcov na Slovensku.

 

Reportáže boli odvysielané 6. júna v RTVS, TV JOJ a TV Markíza v hlavnom spravodajstve (záznamy dostupné v archíve).

 

Doplňujúce informácie:

  • Viac o projekte LIFE15NAT/HU/000902 Ochrana orla kráľovského znížením mortality spôsobenej človekom v Panónskom regióne sa dozviete na webovej stránke www.imperialeagle.eu/sk. Projekt bol podporený Európskou úniou v rámci programu LIFE a významnou mierou prispieva k zlepšeniu podmienok kritériových druhov vtákov v územiach siete Natura 2000

 

Navštívte aj naše ďalšie webové stránky

steppelife.eu

vtáčia kriminalita

danubefreesky.eu

sakerlife.mme.hu

lifeenergia.sk

falcoproject.eu

apomarina

imperialeagle.eu

Hlavní partneri

SEPS logotypnazov positive color RGB ZSE-hlavni.partneri 02 ZSD logo VSE rgb logo VSD rgb 051-SSE 06 SSEd