Výskum orla krikľavého na strednom Slovensku

Cieľom projektu je zistenie vplyvu habitatu na denzitu a priestorovú distribúciu orla krikľavého v Turci a na Liptove.

Hlavný riešiteľ: Ján Kicko

Miesto realizácie projektu: stredné Slovensko, so zameraním na Turiec a Liptov

Trvanie projektu: 1.2. – 31.10. 2022

Prečo sa projekt realizuje: Výskumu orla krikľavého na Slovensku sa riešiteľ venuje dlhodobo, už 22 rokov. Ostatných 10 rokov sa venoval najmä výskumu habitatových nárokov a hniezdnej biológii druhu, ale väčšinu výsledkov dosiaľ nepublikoval v samostatných prácach. Dosiaľ dohľadal 202 obsadených hniezd v 97 teritóriách po strednom Slovensku a optickou záznamovou technikou čiastočne odsledoval 33 hniezdení orla krikľavého. Zozbierané údaje budú doplnené a spracované do vedeckého článku v časopise Raptor journal.

Aktivity a výstupy

1. Výskum habitatových nárokov- pokračovanie mapovania populácie orla krikľavého v Turci a na Liptove.

2. Analýza habitatu v GIS (Q-GIS)- vplyvu priestorovej štruktúry krajiny na populáciu orla krikľavého na príklade dvoch podhorských kotlín a vplyvu terénu.

3. Vyhodnotenie údajov a príprava vedeckého článku do časopisu Raptor journal.

4. Pokračovanie výskumu hniezdnej biológie s využitím fotopascí.

Výsledky

V rámci projektu sa podarilo podstatne zlepšiť poznatky o distribúcii orla krikľavého v oblasti Žilinskej kotliny, pričom 3 páry boli tento rok po prvýkrát dohľadané a ďalšie 2 novozistené páry, sú zatiaľ bez dohľadania hniezda.  Ďalší 1 novozistený pár pribudol v Turci, pričom odhadom v roku 2022 hniezdilo v oblasti Turca 28 párov. Zároveň prebiehal dlhodobý výskum hniezdnej biológie orla krikľavého. Tento rok boli ešte pred príletom orlov inštalované fotopasce k hniezdam. Podarilo sa zaznamenať krúžkovanú 17 ročnú samicu orla krikľavého, tento rok, zdá sa, ostala sama, bez partnera, a vôbec nezahniezdila. V spolupráci s okresným úradom sa podarilo zabezpečiť vyhlásenie ochranných zón okolo hniezd ohrozených ťažbou. Údaje zozbierané počas terénneho výskumu boli spracované vo vedeckom článku publikovanom v časopise Raptor Journal. 

17 ročná samica orla krikľavého (foto: J.Kicko)

Orol krikľavý s potravou (foto: J.Kicko)

Navštívte aj naše ďalšie webové stránky

steppelife.eu

vtáčia kriminalita

danubefreesky.eu

sakerlife.mme.hu

lifeenergia.sk

falcoproject.eu

apomarina

imperialeagle.eu

Hlavní partneri

SEPS logotypnazov positive color RGB ZSE-hlavni.partneri 02 ZSD logo VSE rgb logo VSD rgb 051-SSE 06 SSEd