Radosť po 10 rokoch – ohrozené kane vychovali v obilí 10 mláďat

Tlačová správa 21.8.2017, Bratislava Posledne mlada lieta Noga
Celý mesiac sa na jedno nenápadné pole pri Chtelnici upriamili nádeje a očakávania ornitológov. Pšeničný lán totiž ukrýval až štyri hniezda vzácnych dravcov, kaní popolavých. Išlo o najväčší počet hniezdiacich párov na jednej lokalite od roku 2006. V polovici augusta už bolo jasné, že dobrá vec sa podarila – nad lokalitou poletovalo všetkých 10 mláďat.

 


„Pre ochranu kaní popolavých sú kľúčové dve veci – včasné dohľadanie hniezda a ústretovosť užívateľa pozemku, na ktorom sa nachádza. V tomto prípade boli hniezda zamerané za pomoci ornitológov z Trnavy a pracovníkov Štátnej ochrany prírody. V čase nálezu sa mláďatá práve liahli a tak sme vedeli, že potrvá mesiac, kým budú lietať. Preto naše ďalšie kroky viedli ihneď do poľnohospodárskeho družstva v Chtelnici,“ vysvetľuje Michal Noga z Ochrany dravcov na Slovensku.


„Hoci som sa počas svojej praxe osobne nestretol s odmietavým postojom poľnohospodárov, mimoriadne ústretový prístup zamestnantcov družstva v Chtelnici bol pre mňa príjemným prekvapením. Bez problémov akceptovali naše vstupy do obilného poľa, stavbu oplôtkov a konzultovali s nami všetky činnosti, ktoré by mohli mláďatá ohroziť. Najväčšou pomocou bolo ponechanie nepokosenej plochy obilia okolo každého dohľadaného hniezda. Kane tak nerušene vo výchove mláďat pokračovali a pár dní po nedávnom dosiahnutí letuschopnosti i najmladšieho z nich mohli kombajny obilie pokosiť i tu,“ objasňuje Noga.


„Hoci monitoring a záchranu hniezd kaní robíme predovšetkým preto, že nás táto práca baví a napĺňa, je zrejmé, že s finančnou podporou toho dokážeme viac. Tento rok nás podporila Západoslovenská energetika a. s. v rámci programu 3D od ZSE – Dávame Domov Dravcom. Prirodzene, najkrajšou odmenou za naše snaženie bolo 10 vyvedených mláďat – spolu s rodičmi to je 18 krásnych dravcov v povetrí. Dúfame, že sa časť mláďat na budúci rok do okolia Chtelnice vráti a ich ochrana opäť spojí ornitológov s poľnohospodármi," uzatvára Noga.


Pre ďalšie informácie kontaktujte: Michal Noga, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., 0911 339 193


Doplňujúce informácie:
Na Slovensku sa vyskytujú štyri druhy kaní – kaňa močiarna, kaňa popolavá, kaňa sivá a kaňa stepná. Hniezdia len prvé dva druhy. Kým kaňa močiarna si hniezdo stavia prevažne v tŕstí a na Slovensku hniezdi asi 500 – 650 párov, kaňa popolavá vzácne hniezdi priamo v obilných poliach a je mimoriadne vzácna – ročne dohľadáme 2 – 10 hniezd. Bez pomoci človeka by tieto hniezda boli zničené pri žatevných prácach, ktoré na poliach prebiehajú skôr, než sú mláďatá schopné lietať.

 

 

Navštívte aj naše ďalšie webové stránky

steppelife.eu

vtáčia kriminalita

danubefreesky.eu

sakerlife.mme.hu

lifeenergia.sk

falcoproject.eu

apomarina

imperialeagle.eu

Hlavní partneri

SEPS logotypnazov positive color RGB ZSE-hlavni.partneri 02 ZSD logo VSE rgb logo VSD rgb 051-SSE 06 SSEd