Najobľúbenejšia sova sa vracia na Podunajsko

Tlačová správa Bratislava, 20.6. 2017 Ochrana dravcov na Slovensku Kristian Bacsa mladata plamienky
Odborníci z Ochrany dravcov na Slovensku (RPS) sa po štyroch rokoch úsilia dočkali odmeny. V inštalovanej búdke úspešne zahniezdila plamienka driemavá. Za posledné 4 roky skontrolovali stovky hospodárskych budov, fariem či kostolných veží s cieľom zmonitorovať súčasný stav populácie jednej z najvzácnejších sov na Slovensku. Zároveň v rámci ochranárskych opatrení vyvesili desiatky špeciálnych hniezdnych búdok.

 

„Od roku 2014 aktualizujeme údaje o výskyte plamienok driemavých v oblasti Podunajskej nížiny. Počas štyroch rokov výskumu sme skontrolovali takmer dve stovky potenciálnych lokalít a vyvesili 39 búdok. Vďaka podpore Západoslovenskej energetiky, a.s. prostredníctvom programu 3DodZSE (Dávame Domov Dravcom) búdky pravidelne každý rok aj kontrolujeme. Pri práci v teréne sme nachádzali staré vývržky a miesta, kde v minulosti hniezdila, ale ani raz sme nezaznamenali aktívne hniezdo. Až tohto roku v máji sme v okolí Štúrova našli v búdke 6 mláďat. Ide o prvé zistené hniezdenie na Podunajskej nížine po štyroch rokoch a doposiaľ jediné potvrdené hniezdenie na Slovensku v tomto roku,“ vysvetľuje Tomáš Veselovský z Ochrany dravcov na Slovensku.

 

„Plamienka driemavá je ukážkovým príkladom, ako dokáže bežný druh sovy v priebehu pár desiatok rokov nenápadne zmiznúť z našej prírody. V nedávnej minulosti hniezdila takmer v každej obci, vidieť ju dnes je veľká vzácnosť. Pritom nížinné oblasti Slovenska pre ňu predstavujú takmer ideálne podmienky na život. Priaznivá klíma a dostatok potravy v podobe potkanov, myší a hrabošov vytvárajú vhodné prostredie na hniezdenie. Príčin, prečo sa vytráca z našej krajiny, je viacero. Množstvo hniezd zaniklo pri uzatváraní podkroví a kostolných veží sieťami proti holubom. Medzi prirodzených nepriateľov plamienky patria kuny, ktoré zničia znášku alebo ulovia najmä mláďatá. Významný podiel na poklese populácie plamienky má používanie jedov proti hlodavcom v areáloch fariem. Veľkou mierou k tomuto negatívnemu trendu prispieva aj doprava, nakoľko sovy s obľubou lovia v blízkosti pokosených okrajov ciest, kde často dochádza k ich zrážke s autami a následnému úhynu,“ hovorí Veselovský.

 

„Vytrácanie plamienok nám potvrdili aj samotní poľnohospodári, pomôcť jej má umiestňovanie špeciálnych búdok. Plamienka si vlastné hniezdo nestavia, na hniezdenie využíva rôzne výklenky v tmavých častiach hospodárskych budov a kostolných veží. Pri záchrane plamienky si veľmi ceníme vzájomnú spoluprácu s poľnohospodármi. Sprístupňujú nám priestory v hospodárskych budovách, do ktorých umiestňujeme búdky – „plamienkovníky“. Vletový otvor je ošetrený plechovým límcom, ktorý zabraňuje vniknutiu predátorov, najmä kún, do vnútra búdky. Tí predstavujú pre mláďatá v prvých dňoch najväčšie nebezpečenstvo. Sova sa farmárom odvďačí reguláciou hlodavcov. Hniezdna sezóna sa ešte neskončila, plamienka môže hniezdiť aj viackrát za rok. Preto veríme, že nás ešte čakajú ďalšie príjemné prekvapenia,“ uzatvára Veselovský.

 

Pre ďalšie informácie kontaktujte: Tomáš Veselovský, Ochrana dravcov na Slovensku, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., mobil: 0905 279 862

 

Doplňujúce informácie:
• Plamienka driemavá hniezdi hlavne v nížinných oblastiach Slovenska, ale v minulosti boli zaznamenané páry aj v Turčianskej, Liptovskej či Oravskej kotline. Hniezdi aj dvakrát ročne, v priemere máva 4 mláďatá na jedno hniezdenie.


• Posledné hniezdenie plamienky na Podunajsku bolo potvrdené v roku 2013.


• V minulosti bola prenasledovaná kvôli poverám. Ľudia verili, že plamienka pribitá na dverách ochráni ich hospodárske budovy pred zásahom blesku.


• Hlasy plamienky driemavej nájdete pod mapou v stĺpci Common name tu.


• Plamienka driemavá má vynikajúci sluch, vďaka ktorému dokáže uloviť korisť aj v úplnej tme.


• Búdky pre plamienky a kuviky boli umiestnené v Nitrianskom a Trnavskom kraji.


• Západoslovenská energetika, a.s. dlhodobo finančne podporuje projekty záchrany kriticky ohrozených druhov na Slovensku. Jedným z takýchto projektov je aj 3D od ZSE – Dávame Domov Dravcom, prostredníctvom ktorého sa zabezpečuje okrem iného krúžkovanie a kontrola hniezd vzácnych dravcov, adopcia mláďat v prípade ohrozenia, inštalácia búdok pre dravce a sovy.

 

 

Navštívte aj naše ďalšie webové stránky

steppelife.eu

vtáčia kriminalita

danubefreesky.eu

sakerlife.mme.hu

lifeenergia.sk

falcoproject.eu

apomarina

imperialeagle.eu

Hlavní partneri

SEPS logotypnazov positive color RGB ZSE-hlavni.partneri 02 ZSD logo VSE rgb logo VSD rgb 051-SSE 06 SSEd