Slovensko sa cez víkend zapojí do počítania vzácnych dravcov

Tlačová správa Bratislava, 12. januára 2017 sokol raroh Jozef Chavko 2
Po tom, ako bolo minulý víkend realizované sčítanie haje červenej na nocoviskách pozdĺž rieky Morava, je termín 13.-15. január 2017 venovaný trom ďalším vzácnym druhom. Pre odborníkov, zaoberajúcich sa výskumom a ochranou dravcov, ide každoročne o najväčšiu koordinovanú akciu, vzhľadom na počet ľudí v teréne a veľkosť sledovaného územia. Na Slovensku sa počítania dravcov zúčastní približne 50 ľudí, v celej Európe to bude niekoľko tisíc nadšencov. Výsledky pomôžu pri ochrane druhov. Koordinátorom aktivity na našom území je odborná organizácia so 40 ročnou históriou, Ochrana dravcov na Slovensku. Predseda organizácie Jozef Chavko intenzívne pripravuje všetky podklady pre mapovateľov, aby bolo sčítanie perfektne zorganizované a každý vedel kam ísť a čo robiť.

 

„Od piatka do nedele zameriame svoju pozornosť na orliaka morského, orla kráľovského a sokola rároha. Ide o nesmierne vzácne druhy. Čím viac o nich vieme, tým lepšie môžeme pokračovať v aktivitách na zlepšovanie podmienok na ich hniezdenie, či ponuku potravy. Orliak morský je najväčším dravcom, ktorý u nás hniezdi, s rozpätím krídiel takmer 2,5 metra! Má mohutný zobák a klinovitý chvost – ten je v prípade dospelých vtákov biely. Tieto a ďalšie znaky robia za dobrých podmienok orliaka nezameniteľným s inými dravcami. Tento druh je viazaný na vodu, na jeho pozorovanie sa preto zameriame na vodných plochách. V roku 2016 na celom našom území vyviedlo mláďatá len 12 párov orliaka. Zaujímavé je, že v zime sa počty tohto druhu u nás zvyšujú, pretože sa tu objavujú jedince zo severu – z Poľska, Fínska (až z oblasti Laponska - vo vzdialenosti viac ako 2000 km) a Estónska,“ informuje Lucia Deutschová, výkonná riaditeľka Ochrany dravcov na Slovensku a manažérka projektu LIFE Energia.

 

„V prípade orla kráľovského a sokola rároha je zaujímavé, že mladé jedince zimujú často v zahraničí (Srbsko, Maďarsko, Taliansko, výnimočne Španielsko či dokonca Afrika). Dospelé vtáky však veľmi často ostávajú v blízkosti svojho hniezdiska. Práve preto sa pri ich počítaní zameriame na lokality, kde hniezdia a na loviská,“ dopĺňa Deutschová.

 

„Získané výsledky využívame pri ochrane lokalít. Ak tu trávia veľa času, znamená to, že je územie vhodné z hľadiska potravy, majú tu kľud a vhodné prostredie. U všetkých druhov platí, že zimné obdobie je u nich časom, kedy si hľadajú partnerov na hniezdenia a vyberajú hniezdiská (napr. orliak v decembri už môže začať so stavbou hniezda, čiže kalendárna zima neznamená pre vtáky automaticky len „prežitie“). Takto nám vlastne vtáky ukážu tie najhodnotnejšie časti krajiny, ktoré si zaslúžia našu pozornosť a ochranu,“ hovorí Roman Slobodník, odborný koordinátor z organizácie Ochrana dravcov na Slovensku.

 

Všetky tri spomenuté druhy dravcov je potrebné chrániť, okrem ničenia ich hniezdnych a potravných lokalít sa stávajú častou obeťou nelegálnych aktivít, najmä otráv. Zásluhou rôznych projektov sa podarilo zachrániť napríklad sokola rároha pred úplným vyhynutím, vytvoriť nové hniezdne možnosti a zlepšiť dostupnosť potravy. Vďaka spolupráci všetkých energetických spoločností sa uplatňujú opatrenia aj na elektrických vedeniach, umožňujúce vtákom bezpečne dosadnúť na stĺpy a preletieť ponad vedenie. Sčítanie dravcov sa realizuje aj v rámci územia projektu LIFE Energia, ktorý priniesol riešenie nárazov vtáctva do elektrických vedení v podobe inštalácie prvkov na zvýšenie viditeľnosti. Vtáky si tak drôty všimnú v dostatočnom predstihu a nadletia ich, čím sa predíde vážnym zraneniam, alebo úhynu.

Projekt LIFE Energia podporila Európska únia v rámci programu LIFE. Monitoring dravcov sa realizuje vďaka programu 3D od ZSE, ktorý podporila Západoslovenská energetika, a.s.

 

Pre ďalšie informácie kontaktujte: Jozef Chavko, 0903 768 394, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., Lucia Deutschová, manažérka projektu LIFE Energia, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., 0903 219 524


Doplňujúce informácie o projekte LIFE Energia nájdete na www.lifeenergia.sk a www.facebook.com/lifeenergia.sk, viac o programe 3D od ZSE sa dozviete na www.dravce.sk/3D.

 

Navštívte aj naše ďalšie webové stránky

steppelife.eu

vtáčia kriminalita

danubefreesky.eu

sakerlife.mme.hu

lifeenergia.sk

falcoproject.eu

apomarina

imperialeagle.eu

Hlavní partneri

SEPS logotypnazov positive color RGB ZSE-hlavni.partneri 02 ZSD logo VSE rgb logo VSD rgb 051-SSE 06 SSEd