Odborníci sú nadšení: mláďatá sa vrátili domov!

Tlačová správa Bratislava, 8. júna 2017  Monika PTW mlada

Rok 2016 bol pre ornitológov výnimočný. Na Slovensku hniezdil rekordný počet, 5 párov kriticky ohrozeného sokola červenonohého, ktoré vychovali až 19 mláďat. Z nich 16 dostalo na nohy špeciálne krúžky, vďaka ktorým sa podarilo potvrdiť návrat dvoch mladých sokolov – samičiek, na pôvodnú lokalitu. Ide o vôbec prvý potvrdený prípad na Slovensku. Vzhľadom k vysokej úmrtnosti mláďat to ornitológovia považujú za unikát. Obe samičky sa pravdepodobne zapoja do pomoci hniezdiacim párom tak, ako je to pre tento druh typické. Dostali aj mená – Monika a Majka.

 

„Minulý rok bol pre sokola červenonohého, na Slovensku kriticky ohrozeného, úspešný. Spolu päť párov vyviedlo 19 mláďat. Štatistiky sú neúprosné, počas prvého roka života zahynie70 až 80 percent vtákov.Dôvody sú rôzne – prirodzené predátory, nedostatok potravy, vyčerpanie počas migrácie. Niektoré vtáky sa už nevrátia na územie, kde sa vyliahli a hniezdia v iných krajinách. V minulej sezóne bolo po prvýkrát okrúžkovaných až 16 mláďat, z ktorých sa na jedinom slovenskom hniezdisku (na západe krajiny) objavili túto jar až dve samičky. Počas migrácie do Afriky a späť prekonali asi 20 000 km. Ojedinelý údaj zdokumentoval predseda našej organizácie, Jozef Chavko. Keď sme na jeho fotografii zbadali krúžok so známym označením, neverili sme vlastným očiam,“ hovorí Roman Slobodník z Ochrany dravcov na Slovensku.

 

„Sokol červenonohý hniezdi v kolóniách, tvoria ich hniezdiace páry a tzv. „helperi“ (pomocníci) – sokoly, ktoré pomáhajú počas hniezdenia a zvyšujú tak šance vyliahnutých mláďat na prežitie. Po náročnom návrate z Afriky sa u nás pomaly vytvárajú páry, niektoré sú už zrejmé, u iných ešte situácia nie je jasná. Následne nastane obdobie kľudu – samičky budú sedieť na vajíčkach a samce im budú nosiť potravu necelý mesiac. Po vyliahnutí prikrmujú malé sokolíky iba ich rodičia. Už v tom čase im helperi pomáhajú tak, že okolie hniezda strážia. Pri spozorovaní prípadného nepriateľa – napr. jastraba, sa kolónia zomkne a krikom a náletmi sa ho snaží odohnať. Neskôr už kŕmia mláďatá aj helperi, medzi ne sa pravdepodobne zaradia aj dve okrúžkované samičky. Takáto pomoc je typická nielen pre sokoly červenonohé, ale aj pre rybáriky či krakle. I tento rok plánujeme pokračovať v krúžkovaní. Ide o efektívnu metódu získavania výnimočných informácií o migračných trasách a pohyboch vtákov. Na základe získaných údajov vieme operencom efektívne pomôcť. Veríme, že pre najkrajšieho fešáka medzi dravcami bude aj táto sezóna úspešná,“ dopĺňa Jozef Chavko.

 

„Západoslovenská energetika, a.s. dlhodobo finančne podporuje projekty záchrany kriticky ohrozených druhov na Slovensku. Jedným z takýchto projektov je aj 3D od ZSE – Dávame Domov Dravcom, prostredníctvom ktorého sa zabezpečuje krúžkovanie a kontrola hniezd vzácnych dravcov, ale i adopcia mláďat v prípade ohrozenia,“ hovorí Michaela Dobošová, hovorkyňa Západoslovenskej energetiky, a.s.

 

Program 3D od ZSE podporuje aktivity zamerané na praktickú ochranu voľne žijúcich dravcov a sov na Slovensku. Viac informácií o programe nájdete na www.dravce.sk/3D.

 

Navštívte aj naše ďalšie webové stránky

steppelife.eu

vtáčia kriminalita

danubefreesky.eu

sakerlife.mme.hu

lifeenergia.sk

falcoproject.eu

apomarina

imperialeagle.eu

Hlavní partneri

SEPS logotypnazov positive color RGB ZSE-hlavni.partneri 02 ZSD logo VSE rgb logo VSD rgb 051-SSE 06 SSEd