Sysle ohrozuje zarastanie plôch, záplavy aj predátori

Sysle ohrozuje zarastanie plôch, záplavy aj predátori

 

Kedysi pomerne bežné, dnes ohrozené zánikom pasienkov. Sysle pasienkové niektorí nazývajú aj slovenské surikaty. Je pre nich tak isto typický vzpriamený postoj na zadných nohách a mimoriadne rýchle, trhané pohyby. Vysoké teploty počas babieho leta umožnili sysľom byť „dlho hore“ pred tým, než sa uložili na zimný spánok. Ten potrvá približne do marca, rovnako v závislosti od aktuálneho počasia. Aby zimu prežilo čo najviac jedincov, podporujú ich odborníci doplnkovým krmivom. Sysľom chutí slnečnica, jačmeň, ovos, vlašské orechy i jablká.

 

„Posledné tri aktívne jedince sme tento rok pozorovali 17. októbra na lokalite s najhustejším výskytom sysľa na Slovensku – Biele vody pri Muráni. Do prvých októbrových dní boli aktívne aj v Hrhove, čo je jedna z dvoch lokalít v Slovenskom krase, kde im už piaty rok aktívne pomáhame v rámci projektu LIFE Energia. Na začiatku projektu tu žilo 75 sysľov v dvoch oddelených kolóniách. Tento rok tu počet syslíkov presiahol 1000, medziročne sa ich počet takmer zdvojnásobil! Kolónie sa spojili, výrazne rozšírili a vznikli dve nové. Ďalšou projektovou lokalitou je Gemerská Hôrka, kde syslíky vymierali. Prišli sme v hodine dvanástej, prežívalo posledných 15 jedincov roztrúsených na 4 miestach. Podarilo sa nám kolóniu zachrániť a počet sysľov zvýšiť až na 100 na jeseň 2018,“ hovorí Ervín Hapl z Ochrany dravcov na Slovensku.

 

„Kolónia je stabilná a sústredená do jedného celku. Plocha kolónie sa 5 rokov čistila od kríkov, kosila a syslíky sa prikrmovali. Lokalitu po tri roky za sebou postihli záplavy, ktoré si vybrali daň aj na syslíkoch. Tri vytopené mláďatá sa podarilo zachrániť a po niekoľkých dňoch opatery vrátiť do kolónie. Tým, že lokalita v Gemerskej Hôrke je zatiaľ malým ostrovčekom v rámci inak vegetáciou zarasteného priestoru, stala sa magnetom pre predátorov. Najprv sa tu objavil jastrab veľký. Ten veľmi kolóniu neovplyvnil a jej početnosť síce pomaly, ale rástla. Tento rok sme tu zistili pravidelné návštevy troch jedincov mačky divej, ktorá početnosť kolónie ovplyvnila dramaticky – na zimný spánok sa tu uložilo len asi 50 jedincov, čo je polovica minuloročného počtu,“ informuje Hapl.

 

„Mačka divá je prirodzený a navyše vzácny predátor. Kým sa sysle zobudia, vymyslíme spôsob, ako útokom mačiek predchádzať, napríklad oplotením, alebo podporou iných druhov, ktoré mačka tiež loví. Projekt LIFE Energia síce tento rok končí, ale starostlivosť o obidve lokality v Slovenskom krase bude pokračovať tak, aby bola zaistená stabilita obidvoch kolónií. Našim cieľom je vrátiť toto krásne zviera naspäť do slovenskej prírody, a to nie len z dôvodu, že bol kedysi kľúčovou potravou niektorých dravcov,“ uzatvára Hapl.

Doplňujúce informácie:
- Minulý rok bol posledný syseľ pasienkový pozorovaný 20. októbra.
- Hrhov a Gemerská Hôrka pribudli v roku 2014 k ďalším lokalitám, kde Ochrana dravcov na Slovensku zabezpečuje starostlivosť postupne od roku 2003: Biele vody pri Muráni, Pod Okrúhlou skalou pri Tisovci, Moravský Svätý Ján na Záhorí a pasienky pri Kuchyni.
- Okrem týchto lokalít sú ďalšie plochy predmetom iných projektov, ktoré realizuje organizácia DAPHNE - Inštitút aplikovanej ekológie, Štátna ochrana prírody SR, či BROZ.
- Celkovo je na Slovensku už len 40 populácií sysľa, z nich 8 kriticky ohrozených.
- Viac o projekte LIFE13 NAT/SK/001272 ENERGIA sa dozviete na webovej stránke www.lifeenergia.sk. Projekt je podporený Európskou úniou v rámci programu LIFE a Ministerstvom životného prostredia SR a významnou mierou prispieva k zlepšeniu podmienok kritériových druhov vtákov v územiach siete Natura 2000.

 

Navštívte aj naše ďalšie webové stránky

steppelife.eu

vtáčia kriminalita

danubefreesky.eu

sakerlife.mme.hu

lifeenergia.sk

falcoproject.eu

apomarina

imperialeagle.eu

Hlavní partneri

SEPS logotypnazov positive color RGB ZSE-hlavni.partneri 02 ZSD logo VSE rgb logo VSD rgb 051-SSE 06 SSEd