Vtáky si „valentínky“ neposielajú, o samice sa uchádzajú inak

Vtáky si „valentínky“ neposielajú, o samice sa uchádzajú inak

 

Aj keď sa zdá, že vonku je neustále zima a jar je v nedohľadne, vo vtáčej ríši vytvárajú niektoré druhy páry, orliaky morské už dokonca hniezdia. Prenesene tak môžeme povedať, že aj niektoré operence majú svojho Valentína. Dokonca niektoré samce na to, aby si získali priazeň samice, nosia potravu a bojujú o ňu. Namiesto červených ruží a belgických praliniek to však bývajú hlodavce alebo hmyz.

 

„Hniezdna sezóna spravidla začína hniezdením stálych druhov, neskôr sa pridajú aj sťahovavé vtáky. Dravce a sovy hniezdia najčastejšie jedenkrát ročne, v čase väčšieho počtu hlodavcov to môže byť dvakrát u sokola myšiara, plamienky driemavej a myšiarky ušatej. Lastovičky a trasochvosty biele môžu mať potomstvo až tri krát ročne, rekordérom je rozhodne hrdlička záhradná – od marca do októbra zahniezdi niekedy aj šesť krát,“ hovorí Roman Slobodník z Ochrany dravcov na Slovensku.

 

„Kým samička operenca nakladie vajcia, prejde pár zložitým procesom. Najprv je potrebné získať alebo si obhájiť teritórium, vyhľadať si partnera – u sov je to sprevádzané húkaním samcov, u dravcov pozorujeme svadobné lety. U niektorých párov je známe tokanie, ktoré ma zaimponovať samici, prípadne samec nosí dáme potravu. Po úspešnom párení nastáva zahrievanie vajec a kŕmenie mláďat. Ešte po vyletení ich dospelé jedince ochraňujú – trvá to od niekoľkých dní po niekoľko týždňov. V našich podmienkach začínajú s hniezdením ako prvé orliaky morské – opravovať hniezda môžu už v decembri. Koncom januára a najmä vo februári začína s tokom (húkaním) výr skalný, vo februári – marci sa pridávajú sovy dlhochvosté a obyčajné, tiež myšiarky ušaté. V súčasnosti sú už v pároch niektoré druhy, najmä orly, sokoly rárohy, sokoly sťahovavé, niektoré sokoly myšiare, výry skalné a pod. U vodných druhov prebieha tok, napríklad u kačíc je sprievodným javom predvádzanie sa samca a pokus o párenie spôsobom, ako by ju potápal pod hladinu,“ približuje Slobodník.

 

„Chladné februárové a marcové dni bývajú pre mnohé vtáky náročné, prírodné zdroje sú už na minime. Preto práve v týchto mesiacoch ešte odporúčame prikrmovanie, samozrejme za dodržania správnych zásad. Operence nepoznajú kuchyňu – zvyšky jedál odporúčame využiť inak – prikrmujeme zrnom (slnečnica, proso, mak, rôzne obilniny), alebo kúskami jablka. Valentína tak môžeme prichystať aj vtákom,“ uzatvára Slobodník.

 

Doplňujúce informácie:
• V marci začína hniezdiť pôtik kapcavý, kuvik obyčajný, kuvičok vrabčí, plamienka driemavá. Ako posledné hniezdia včeláre lesné a orly krikľavé – ide o subsaharských migrantov.
• Zaujímavý je tok horských kúr – hlucháňov a tetrovov, kedy sa na tokanisku stretne niekoľko samcov a samíc, teda nevytvárajú typicky párový systém.
• Pozoruhodným načasovaním hniezdenia disponuje krivonos smrekový, ktorý dokáže zahniezdiť v akejkoľvek fáze roka v závislosti od dostupnosti šišiek smreku.

 

Navštívte aj naše ďalšie webové stránky

steppelife.eu

vtáčia kriminalita

danubefreesky.eu

sakerlife.mme.hu

lifeenergia.sk

falcoproject.eu

apomarina

imperialeagle.eu

Hlavní partneri

SEPS logotypnazov positive color RGB ZSE-hlavni.partneri 02 ZSD logo VSE rgb logo VSD rgb 051-SSE 06 SSEd