Sídliská ožili vtáčím spevom viac ako inokedy – hniezdenie je v plnom prúde

Sídliská ožili vtáčím spevom viac ako inokedy – hniezdenie je v plnom prúde

 

Príroda v meste sa riadi podobnými zákonitosťami, ako kdekoľvek inde. Platí to i pre vtáctvo - potrebuje potravu, úkryt, priestor na hniezdenie, mláďatá vyžadujú starostlivosť a ochranu pred vonkajšími vplyvmi. Viaceré druhy našli v intraviláne útočisko pred prenasledovaním a stratou svojho životného prostredia vo voľnej krajine, iné sa tu jednoducho cítia rovnako dobre, ako inde. Najväčšou pomocou je, keď ich necháme nerušene hniezdiť a odchovať potomstvo.


„V mestách a obciach na Slovensku pravidelne hniezdi viac ako 50 druhov vtáctva. Výrazný je spev sýkorky veľkej i belasej, drozda čierneho, krákanie vrán, húkanie sov, hrkútanie hrdličky záhradnej či holuba hrivnáka, čvirikanie vrabcov. Niektoré druhy sú vnímané neutrálne, resp. o nich ani nevieme, z iných sa tešíme, pomáhame im prikrmovaním či vodou v horúcich dňoch. Viaceré druhy sú však v nemilosti, pretože častejšie vstupujú do života ľudí. Pomerne často sa nás ľudia pýtajú na straky či vrany, nezriedka sa im zdajú agresívne, keď lietajú veľmi blízko človeka alebo venčených psov. V takýchto situáciách majú pravdepodobne hniezdo tam, kde sa pohybujeme. Ak odídeme, nebudú nás nasledovať,“ informuje Roman Slobodník z Ochrany dravcov na Slovensku.


„Tento rok nás o niečo viac ľudí informovalo o húkaní sov blízko ich rodinného domu alebo paneláku. Ide najčastejšie o myšiarku ušatú. Sama si hniezdo nepostaví, zapáči sa jej v stavbe vrany alebo straky pod našimi oknami. Najviac zhovievavosti ocení v čase výchovy mláďat, ktoré sa hlasným pískaním dožadujú potravy,“ hovorí Lucia Deutschová z Ochrany dravcov na Slovensku.


„Podobne veľa trpezlivosti a kľud na hniezdenie vyžaduje sokol myšiar, známy výraznými hlasovými prejavmi – typickým škriekaním hniezdneho páru i mladých jedincov. Ani on si nevytvára vlastné hniezdo, stačí mu vetrací otvor, kvetináč, dokonca parapet. Distribúciu a počet párov tohto druhu zisťujeme už tretí rok v spolupráci s verejnosťou, prostredníctvom stránky www.dravce.sk/postolka, kde sú i kompletné informácie. V minulom roku poskytlo 55 ľudí údaje o 65 hniezdach, v 19 mestách a obciach z nich vyletelo aspoň 130 mláďat. Vďaka týmto informáciám môžeme realizovať adopcie opustených mláďat, pomôcť pri ochrane nestabilných hniezd, resp. inštalácii búdok, dlhodobo sledovať trend populácie, či zlepšovať vzťah ľudí k sokolím susedom,“ uzatvára Deutschová.

 

Doplňujúce informácie:

  • Za informáciu o hniezde sokola myšiara, poskytnutú cez www.dravce.sk/postolka, získajú traja výhercovia poukážku do internetového obchodu.
  • Vtáctvo na vodných plochách (labute, rôzne druhy kačíc) sa často stáva obeťou ľudskej záľuby vo vášnivom prikrmovaní, žiaľ spravidla nevhodnou potravou, najčastejšie pečivom. I keď možno so zámerom pomôcť, môžeme vtákom privodiť vážne zdravotné problémy, dokonca s rizikom úhynu. Ide totiž o energeticky prázdne potraviny, ktoré vtákom zaplnia žalúdok, ale neposkytnú im potrebné živiny.
  • S lastovičkou a belorítkou je niekedy zamieňaný dážďovník obyčajný. Jeho krik nám robí v mestách spoločnosť počas teplých jarných dní, zo zimovísk prilieta koncom apríla, resp. začiatkom mája. Hniezdi v rôznych škárach a dutinách budov, čo sa mu stáva osudným napríklad pri zatepľovaní panelákov. Riešením, tak ako i v prípade netopierov, sú špeciálne búdky na novej fasáde, slúžiace ako náhradné hniezda.

 

Navštívte aj naše ďalšie webové stránky

steppelife.eu

vtáčia kriminalita

danubefreesky.eu

sakerlife.mme.hu

lifeenergia.sk

falcoproject.eu

apomarina

imperialeagle.eu

Hlavní partneri

SEPS logotypnazov positive color RGB ZSE-hlavni.partneri 02 ZSD logo VSE rgb logo VSD rgb 051-SSE 06 SSEd