Myšiarky ušaté opúšťajú zimoviská, jar sa pomaly začína

Myšiarky ušaté opúšťajú zimoviská, jar sa pomaly začína

 

Chladné obdobie prečkávajú sovy s „uškami“ s obľubou v blízkosti ľudských obydlí. Združujú sa vo väčších počtoch na tzv. zimoviskách. Pri dlhšom pozorovaní nachádzame v korunách ihličnatých stromov páry oranžových očí a pod konármi stopy ich každodenného života v podobe vývržkov. Reč je o myšiarkach ušatých, ktoré sú súčasťou biodiverzity miest a obcí, žijú v harmónii s ľuďmi a dokonca nám významne pomáhajú. S príchodom jari zimoviská opúšťajú, vývržky sa približne do jedného mesiaca rozpadnú. Vďaka spolupráci s verejnosťou je dnes známe, že sa u nás počas zimy vyskytovalo minimálne 540 myšiarok.

 

„V zimnej sezóne, od decembra do februára, mali ľudia opäť možnosť pomôcť pri výskume druhu nahlásením zimoviska vo svojom okolí a zapojiť sa tak zároveň do obľúbenej súťaže. Mapovatelia nám poslali informáciu o mieste výskytu, orientačnom počte sov a dokumentačnú fotografiu. Súťaž má za sebou svoj štvrtý ročník a my s radosťou konštatujeme jej úspešnosť. Zapojilo sa 37 priaznivcov, ktorí nám nahlásili 51 lokalít s celkovým počtom 540 myšiarok. Skutočný počet lokalít i sov predpokladáme o niečo vyšší. Najviac pozorovaní bolo zo západného Slovenska. Až 50 sov „s uškami“ bolo pozorovaných v Kolárove a aj v Trebišove. Vďaka pomoci verejnosti sa nám aj počas tejto sezóny podarilo zachytiť nové lokality zimovísk. Výhrou je balíček produktov od miestnych farmárov. Aj touto cestou ako organizácia podporujeme efektívne využívanie prírodných zdrojov našej krajiny,“ vysvetľuje Tomáš Veselovský z Ochrany dravcov na Slovensku.

 

„S príchodom jari myšiarky opúšťajú svoje zimoviská a pomaly hľadajú vhodné miesto pre hniezdenie. Väčšina z nich sa presúva ďalej od našich obydlí a vyhľadáva pokojnejšie miesta vo vetrolamoch či na okrajoch poľných stromoradí a lesov. Pre ich život je obdobie nerušeného zimovania rovnako dôležité, ako čas hniezdenia. V súčasnosti sa stretávame s nepochopením ich významného miesta v našej prírode. Príkladom je nešetrné opiľovanie stromov, napríklad aj na zimoviskách myšiarok ušatých. Z mohutného, dlhovekého a zdravého stromu sa takto ľahko stáva nebezpečný strom, ktorý ohrozuje svojou nestabilitou ľudí i budovy v jeho blízkom okolí. Je potrebné zdôrazniť, že na takéto zásahy je na mieste prizvať odborníka, vyškoleného arboristu, ktorý k drevinám pristupuje šetrne a jeho zásahy sú vedené odborne v prospech nás všetkých,“ uzatvára Veselovský.

 

 

Doplňujúce informácie:

  • Viac informácií o myšiarkách ušatých a aktuálnu mapu nájdete na odkaze: www.dravce.sk/mysiarky.
  • Jedna myšiarka ušatá skonzumuje priemerne až 750 hrabošov za rok. Jeden hraboš dokáže zlikvidovať až 2 kg obilia ročne, čiže myšiarka nám vie za rok zachrániť až 1,5 tony obilia. Sovy tak pomáhajú farmárom.
  • Odkiaľ myšiarky ušaté prileteli na zimovisko ostáva tak trochu záhadou. Na základe krúžkovania a výskumu sa podarilo preukázať, že časť myšiarok na zimoviskách pochádza z blízkeho okolia a časť migruje z veľkej diaľky.

 

Navštívte aj naše ďalšie webové stránky

steppelife.eu

vtáčia kriminalita

danubefreesky.eu

sakerlife.mme.hu

lifeenergia.sk

falcoproject.eu

apomarina

imperialeagle.eu

Hlavní partneri

SEPS logotypnazov positive color RGB ZSE-hlavni.partneri 02 ZSD logo VSE rgb logo VSD rgb 051-SSE 06 SSEd