Sídliskové sokoly začali lietať - môžu pristáť aj na vašom parapete

mladatko sokol mysiar v meste Miroslav VaculaSokol myšiar je najčastejším dravcom, hniezdiacim v našich mestách a obciach. Vlastné hniezdo si nestavia, využíva kvetináče, rímsy, otvory, zákutia. Nepotrebuje žiadnu výstelku, najviac mu pomôže dostatok kľudu na nerušené hniezdenie. Odmenou sú potom mladé sokolíky. Tie práve v týchto dňoch často vyskakujú z hniezd a učia sa lietať.



„Ľudia sú zo sokolov posedávajúcich na svojich parapetoch zmätení, volajú a píšu nám, čo majú robiť, niektorí chcú aby sme si prišli sokoly odviezť. Mnohí netušia, o aký druh sa jedná. Tento rok je prípadov viac ako inokedy, pretože vysoký stav drobných hlodavcov umožnil hniezdiť viacerým párom a odchovať vyšší počet mláďat,“ hovorí Lucia Deutschová z Ochrany dravcov na Slovensku.

 

„Mestské hniezda sokola myšiara, ľudovo nazývaného aj poštolka, alebo pustovka, zapisujeme do databázy, na základe údajov od ľudí. Tento rok evidujeme zatiaľ viac ako 60 hniezd z dvoch desiatok miest a obcí. V aktuálnom období z hniezd vyletujú mladé sokoly. Po opustení hniezda sú ešte slabé, nedokážu dobre lietať. Často sadnú tam, kde sa unavia – vo dvore, na múriku, na parapete či balkóne. Potrebujú si oddýchnuť a načerpať energiu, kým opäť odletia. Niekedy to môže trvať aj viac dní. Dospelý pár by mal nelietajúce mláďatá prikrmovať tam, kde sa rozhodli pristáť. Ak je mláďa vitálne, čulé, bez zranení a vyzerá byť v poriadku, doprajte mu prosím čas a kľud. Báť sa ich nemusíte,“ vysvetľuje Roman Slobodník z Ochrany dravcov na Slovensku.

 

„Keď je mláďa na zemi, môžete ho vyložiť na konár alebo múrik, skrátka vyvýšené miesto, do tieňa a bezpečia pred mačkami či psami. Ak je jedinec apatický, zranený, nezdá sa vám v poriadku, prípadne má iný očividný problém (ovísajúce krídlo, krvácanie), je potrebné kontaktovať odborníkov zo Štátnej ochrany prírody, Ochrany dravcov na Slovensku, alebo iného združenia. Jedince nekŕmte a neodnášajte z miesta nálezu bez porady s odborníkmi, správnym postupom im môžete zachrániť život,“ hovorí Deutschová.

 

„Začiatkom týždňa sa nám podarila úspešná adopcia 6 mláďat z rôznych kútov Slovenska. Rozmiestnili sme ich do hniezd vo voľnej prírode s mláďatami v rovnakom veku, pretože sokolí pár sa o ne postará lepšie než človek. Platí to i na sídliskách, preto zdravé sokoly, ktoré majú opateru, neodnášame preč,“ uzatvára Slobodník.

 

Pre ďalšie informácie kontaktujte:
Lucia Deutschová, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., 0903 219 524
Roman Slobodník, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., 0907 026 107

Doplňujúce informácie:
- Informácie o hniezdení sokola myšiara v meste môžu ľudia poskytnúť cez stručný formulár na www.dravce.sk/postolka, kde tiež nájdu všetky potrebné informácie.
- Informácie o postupe pri náleze chráneného živočícha nájdete na www.dravce.sk/prvapomoc
- Fotografie a zábery nájdete aj pod statusom TU
- Adopciu mláďat a náhradné domovy pre dravce dlhodobo podporuje Západoslovenská energetika, a.s., prostredníctvom programu 3DodZSE

 

 

 

Navštívte aj naše ďalšie webové stránky

steppelife.eu

vtáčia kriminalita

danubefreesky.eu

sakerlife.mme.hu

lifeenergia.sk

falcoproject.eu

apomarina

imperialeagle.eu

Hlavní partneri

SEPS logotypnazov positive color RGB ZSE-hlavni.partneri 02 ZSD logo VSE rgb logo VSD rgb 051-SSE 06 SSEd