Fešák sa vracia - aj na Slovensko

Fešák sa vracia - aj na Slovensko

 

Teplé počasie počas Veľkonočných sviatkov prialo nielen ľuďom. Vytvorilo dobré podmienky aj pre sťahovavé druhy, ktoré sa na Slovensko vracajú zo svojich zimovísk, aby u nás hniezdili. Až z ďalekej Afriky k nám prilieta kriticky ohrozený sokol kobcovitý, pre typické zafarbenie nôh samčeka nazývaný tiež červenonohý.

 

„Prílet jedného z najvzácnejších dravcov na Slovensku bol očakávaný každým dňom, aj vďaka úzkej spolupráci s kolegami z Maďarska, ktorí monitorujú pohyb sokolov označených vysielačkami. Druh, ktorý je na našom území kriticky ohrozený, prekonáva pri návrate zo svojich zimovísk v subsaharskej Afrike vzdialenosť viac ako 8 000 km vzdušnou čiarou. Zimuje v oblasti Namíbie, Botswany a Angoly a z týchto miest k nám tradične prilieta koncom apríla, až začiatkom mája. Načasovanie tohtoročného príletu je obdobné ako po iné roky,“ upresňuje Lucia Deutschová z Ochrany dravcov na Slovensku.

„Prvé pozorovania z územia Slovenska sa objavili v ornitologických databázach práve počas Veľkonočných sviatkov. Vzácneho sokola, ktorého voláme tiež fešák medzi dravcami, sme pozorovali už aj na jedinej známej hniezdnej lokalite, na juhozápade krajiny. V roku 2012 bol počet hniezdiacich párov 0. Minulý rok to bolo už 18 párov, ktoré vychovali 43 mláďat! Od roku 2016 mláďatká krúžkujeme. Vďaka tomu sme v roku 2017 a 2018 zistili, že sa viaceré vrátili na miesto, kde boli odchované, dokonca sa zapojili do hniezdneho procesu, či už ako pomocníci, alebo si našli partnera,“ hovorí Jozef Chavko z Ochrany dravcov na Slovensku.

 

„Tento úspech je predovšetkým výsledkom tvrdej, húževnatej a dlhodobej práce. V hniezdnej oblasti sme realizovali niekoľko úspešných projektov, aj vďaka nim sokol červenonohý na Slovensku nevyhynul. Žiaden zo sokolov si nestavia vlastné hniezda, platí to aj o našom fešákovi. Ako náhradné hniezdne príležitosti slúžia búdky. Pôvodne tieto druhy využívali hniezda krkavcovitých vtákov, obzvlášť havranov a strák. Preto je kľúčové, aby aj stavitelia hniezd ostali súčasťou krajiny. Stále sme na začiatku cesty, je potrebné zabezpečiť, aby tento krásny dravec ostal súčasťou slovenskej prírody, aby populácia rástla a aby sa vrátil aj na ďalšie historické lokality, kde hniezdil kedysi,“ uzatvára Chavko.

 

Doplňujúce informácie:
• Návraty sokolov červenonohých - informácie o mláďatách, ktoré sme okrúžkovali na Slovensku a po zimovaní v Afrike sa opäť vrátili do našej krajiny, nájdete v doplňujúcich informáciách tu.
• Viac informácií o fešákovi nájdete tu: www.dravce.sk/fesak

 

Navštívte aj naše ďalšie webové stránky

steppelife.eu

vtáčia kriminalita

danubefreesky.eu

sakerlife.mme.hu

lifeenergia.sk

falcoproject.eu

apomarina

imperialeagle.eu

Hlavní partneri

SEPS logotypnazov positive color RGB ZSE-hlavni.partneri 02 ZSD logo VSE rgb logo VSD rgb 051-SSE 06 SSEd