ROZPRÁVKOVÁ SOVA JE SPÄŤ

ROZPRÁVKOVÁ SOVA JE SPÄŤ

 

Plamienka driemavá v minulosti obývala takmer každú kostolnú vežu a poľnohospodársky dvor. Vidieť ju dnes je však veľká vzácnosť. Vďaka aktivitám odborníkov sa situácia mení k lepšiemu. Tento rok sa na štyroch lokalitách vyliahlo doposiaľ 17 mláďat a odborníci očakávajú ešte ďalšie prírastky tam, kde sú zatiaľ len vajíčka. V potrave plamienky driemavej prevládajú hlavne malé hlodavce ako hraboš poľný, myš domáca, nepohrdne ani potkanom. Táto sova tak poľnohospodárom prináša veľký úžitok.

 

„Plamienka je medzi ľuďmi veľmi obľúbenou sovou, možno preto, že jej biela časť tváre pripomína srdce. Svoje miesto si našla aj v obľúbených detských rozprávkach. Hniezdi hlavne v podkroviach poľnohospodárskych budov. Za posledných 30 rokov jej populácia na území Slovenska zaznamenala dramatický pokles.* Príčin je viacero, medzi najvýraznejšie patria rekonštrukcie budov s následným zánikom hniezdnych dutín, predácia, vykladanie otráv na potkany, zánik živočíšnej výroby** a najmä úhyny na cestách***. Od roku 2014 boli na západnom Slovensku zaznamenané dokopy len dve hniezdenia, čiže tento rok je výnimočný,“ hovorí Tomáš Veselovský z Ochrany dravcov na Slovensku.

 

„Od roku 2014 intenzívnejšie realizujeme aktivity zamerané na zvýšenie jej populácie. V spolupráci s poľnohospodármi sme umiestnili na juhozápade Slovenska vyše 40 búdok v podkroviach maštalí, aj s podporou Západoslovenskej energetiky, a.s.. Hoci ich nazývame búdkami, v skutočnosti majú rozmery ako búda pre stredne veľkého psa (1 x 0,5 x 0,5 m). Plamienky majú rady priestor. V rokoch, keď je na poliach dostatok hrabošov, dokážu hniezdiť dvakrát, výnimočne aj trikrát počas sezóny. V takomto „hrabošom roku“ môžu naraz vychovávať až 10 mláďat. Samec dokonca vybuduje akúsi potravinovú špajzu, teda miesto, kde do zásoby nanosí ulovené hlodavce. Keď prídu náhle dlhotrvajúce dažde, alebo mláďatá majú vyšší apetít, rodičia ich kŕmia práve z týchto zásob,“ vysvetľuje Veselovský.

 

Búdky predstavujú pre plamienky bezpečné hniezdne prostredie, mláďatá sú chránené pred predátormi a vyrušovaním. Kvôli posilneniu populácie a zvýšeniu šance na vytvorenie nových hniezdnych párov, boli vypustené v okresoch Komárno a Dunajská Streda plamienky vychované v Záchrannej stanici pre zranené živočíchy v Zázrivej a v Záchrannej stanici v Bartošoviciach v Českej republike.

 

„V spolupráci záchranných staníc so SEV SAŽP Dropie, pracovníkmi Správy CHKO Ponitrie a Dunajské luhy a Zsoltom Riflikom z Kolárova bolo v posledných troch rokoch na juhu Slovenska vypustených 34 plamienok driemavých. Jedince sme vypustili do vopred upravených podkroví, kde si postupne zvykali na nové prostredie. Pravidelne sme im dopĺňali potravu a minimalizovali kontakt s človekom. Sami sa rozhodli, kedy podkrovie opustia. Ako významné sa ukázalo vypúšťanie plamienok po žatve poľnohospodárskych plodín, kedy sú na poliach strniská, čo pomáha plamienkam efektívnejšie uloviť korisť a vedie k lepšiemu štartu života plamienok vo voľnej prírode,“ uvádza Katka Vajliková zo Strediska environmentálnej výchovy SAŽP Dropie.

 

„Tento rok spoločná snaha priniesla ovocie. Plamienky na juhozápade Slovenska vďaka realizovaným manažmentovým opatreniam obsadili štyri búdky a doteraz sa starajú o 17 mláďat. Našli sme aj 2 vajíčka, dúfame, že sa z nich v najbližších dňoch vyliahnu ďalšie mláďatá. Postupne pokračujeme s kontrolou všetkých vyvesených búdok, počet mláďat ešte možno narastie. Zároveň rozvíjame spoluprácu s ďalšími poľnohospodármi. Veríme, že sa nám podarí nájsť nové vhodné podkrovia v poľnohospodárskych budovách a vzájomnú pomoc aj pri iných aktivitách,“ uzatvára Veselovský.

 

Doplňujúce informácie:
• *V roku 2000 sa hniezdna populácia plamienky driemavej na Slovensku odhadovala až na 400 - 600 párov. Dnes je hniezdenie natoľko ojedinelé, že sa tešíme z každého páru. To znamená, že druh sa v priebehu necelých 20 rokov u nás ocitol na pokraji vyhynutia.
• ** Živočíšna výroba znamená udržiavanie pasienkov, ako vhodného biotopu pre drobné hlodavce. Tieto sa rovnako koncentrujú v okolí maštalí počas zimy, čím majú plamienky dostatok potravy aj pri vysokej snehovej pokrývke v okolitej krajine.
• ***Najrizikovejším faktorom úmrtnosti plamienky driemavej na našom území sú úhyny na cestách, keďže plamienky lovia aj v pásoch vegetácie pozdĺž ciest.
• V roku 2019 sme zaznamenali hniezdenie plamienok driemavých v búdkach v okresoch Nové Zámky, Komárno a Dunajská Streda.
• Odborníci veria, že spoločnou snahou a spoluprácou s poľnohospodármi prinavrátia do krajiny druhy, ktoré do nej bez výhrad patria. Ak máte vhodnú budovu a chcete spolupracovať, napíšte prosím na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript..
• Západoslovenská energetika, a.s. dlhodobo finančne podporuje projekty záchrany kriticky ohrozených druhov na Slovensku. Jedným z takýchto projektov je aj 3D od ZSE – Dávame Domov Dravcom, prostredníctvom ktorého sa zabezpečuje okrem iného krúžkovanie a kontrola hniezd vzácnych dravcov, adopcia mláďat v prípade ohrozenia, inštalácia búdok pre dravce a sovy.

 

Navštívte aj naše ďalšie webové stránky

steppelife.eu

vtáčia kriminalita

danubefreesky.eu

sakerlife.mme.hu

lifeenergia.sk

falcoproject.eu

apomarina

imperialeagle.eu

Hlavní partneri

SEPS logotypnazov positive color RGB ZSE-hlavni.partneri 02 ZSD logo VSE rgb logo VSD rgb 051-SSE 06 SSEd