Environmentálne mimovládne organizácie žiadajú ministerku,  aby uviedla organizácie podporujúce biopalivá

Environmentálne mimovládne organizácie žiadajú ministerku, aby uviedla organizácie podporujúce biopalivá

 

Tretí sektor roky volá po obmedzení pestovania biopalív prvej kategórie

Ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná dnes uviedla, že za veľký podiel pestovanej repky olejnej na Slovensku je zodpovedný tretí sektor1). Neziskové organizácie na Slovensku žiadajú ministerku aby uviedla, ktoré organizácie na Slovensku žiadali vyššiu podporu týchto plodín používaných na výrobu biopalív.

 

Neziskové organizácie aktívne v životnom prostredí totiž naopak dlhodobo žiadajú obmedzenie pestovania plodín, ktoré sa využívajú ako biopalivá prvej kategórie, teda žiadajú aj obmedzenie pestovania repky olejnej2). Považujú za sklamanie, že ministerstvo dlhodobo nevie obmedziť pestovanie tejto plodiny, hoci na jej negatívne dopady na biodiverzitu dlhodobo tretí sektor upozorňuje.


„Prekvapuje nás, že ministerstvo označuje za zodpovedný za vysoký podiel postavania repky na Slovensku tretí sektor. Ten naopak dlhodobo žiada obmedzenie podpory biopalív kvôli negatívnemu dopadu na prírodu. Počty mnohých vtáčích druhov za posledné roky ubudli o desiatky percent. Zodpovedné je za to aj rozsiahle pestovanie repky a nastavenie dotácií farmárom, na ktoré má dosah práve Ministerstvo pôdohospodárstva. Zvaľovať vinu na tretí sektor je alibizmus,“ vysvetľujú organizácie.


Mnohé plodiny používané ako biopalivá sú totiž pri pestovaní ošetrované chemickými prípravkami, spôsobujúcimi úhyn hmyzu. Hmyz pritom tvorí základ potravy pre viaceré vtáčie druhy, napríklad lastovičku. Jej početnosť na Slovensku v predošlých desiatich rokoch poklesla o 58 %.


„Dovoľujeme si preto ministerku pôdohospodárstva poprosiť, aby uviedla, ktoré organizácie tretieho sektoru na Slovensku žiadali podporu pestovania repky olejnej. Zároveň upozorňujeme ministerstvo, že ako bude vyzerať podpora farmárom v rámci dotácií je hlavne v jeho rukách. Ministerstvo rozhodne, či budú dotácie nastavené skôr v prospech agrobarónov, alebo v prospech opatrení, ktoré pomôžu prírode a znížia podiel pestovania repky a iných plodín používaných ako palivá prvej kategórie,“ dopĺňajú organizácie. V týchto dňoch sa totiž rozhoduje o tom, ako budú vyzerať dotácie a celá poľnohospodárska politika Slovenska a Európskej únie po roku 2020: “Budeme sledovať, akú pozornosť bude ministerstvo pôdohospodárstva venovať podpore farmárov, ktorí hospodária prírode blízkym spôsobom,“ uzatvárajú SOS/BirdLife Slovensko, Ochrana dravcov na Slovensku, WWF Slovensko a Greenpeace Slovensko.

 

Doplňujúce informácie:
1) - https://www.facebook.com/minagri.sr/videos/834917530207711/
2) - https://www.birdlife.org/europe-and-central-asia/biofuels 
2) - http://www.vtaky.sk/press/show/255

Navštívte aj naše ďalšie webové stránky

steppelife.eu

vtáčia kriminalita

danubefreesky.eu

sakerlife.mme.hu

lifeenergia.sk

falcoproject.eu

apomarina

imperialeagle.eu

Hlavní partneri

SEPS logotypnazov positive color RGB ZSE-hlavni.partneri 02 ZSD logo VSE rgb logo VSD rgb 051-SSE 06 SSEd