nase sk dravce2

nase sk sovy2

Tlačové správy r.2019

Vtáky si „valentínky“ neposielajú, o samice sa uchádzajú inak

Tlačová správa Kuvik obycajny Bedrich Landsfeld web
Aj keď sa zdá, že vonku je neustále zima a jar je v nedohľadne, vo vtáčej ríši vytvárajú niektoré druhy páry, orliaky morské už dokonca hniezdia. Prenesene tak môžeme povedať, že aj niektoré operence majú svojho Valentína. Dokonca niektoré samce na to, aby si získali priazeň samice, nosia potravu a bojujú o ňu. Namiesto červených ruží a belgických praliniek to však bývajú hlodavce alebo hmyz.

Čítať ďalej...

Ornitológovia zverejnili výsledky medzinárodného sčítania dravcov

Tlačová správa Orol kralovsky Jozef Chavko web
V polovici januára sa dobrovoľníci a členovia organizácie Ochrana dravcov na Slovensku zapojili do zimného medzinárodného sčítania dravcov v panónskom bioregióne. Získané údaje majú veľký význam z hľadiska zabezpečovania ochrany vzácnych dravcov a prostredia, v ktorom žijú.

Čítať ďalej...

VIDEO - zachránená plamienka driemavá už lieta na slobode

Tlačová správa Plamienka Karol Sotnar web
Po niekedy bežnej plamienke driemavej dnes môžeme vyhlasovať pátranie. Kedysi početná sova sa vyskytovala takmer na každom družstve či v kostole. Za posledné roky bol na Slovensku potvrdený iba jeden prípad hniezdenia. O to väčší význam má záchrana každého jedinca. A práve tento týždeň v pondelok sa podarilo vypustiť na slobodu zachránenú plamienku.

Rok 2018 pohľadom ornitológov

Tlačová správa Sova dlhochvosta Dominik Schneider web4

Aj rok 2018 priniesol viaceré zaujímavosti vo vtáčej ríši - vzácne pozorovania, i úspešné hniezdenia kriticky ohrozených druhov. Až 82 vtákov zahynulo v dôsledku konzumácie otrávenej návnady. Koncom roka pribudol do policajného zboru aj špeciálne vyškolený pes - fenka Rita Ora, ktorá bude pomáhať pri odhaľovaní environmentálnej kriminality. Na rizikových úsekoch elektrických vedení chráni vtáky pred nárazom minimálne 10 000 odkloňovacích prvkov.

Čítať ďalej...

Zločiny proti prírode odsudzuje aj cirkev

Tlačová správa orol kralovsky Jozef Chavko
26. decembra uplynul presne rok, čo pokojnú atmosféru druhého sviatku Vianočného narušila ornitológom mimoriadne smutná správa. Neďaleko obce Diakovce (okres Šaľa) našli mŕtvu samičku orla kráľovského s menom Zuzana. Iba niekoľko mesiacov predtým ju označili vysielačkou ako mláďa na hniezde. Vyšetrenie potvrdilo, že príčinou úhynu bol zakázaný jed. V nadchádzajúcom období boli odhalené ďalšie prípady s takmer stovkou obetí. Ochrana voľne žijúcich druhov a ich rozmanitých foriem má oporu aj v encyklike pápeža Františka.

Čítať ďalej...

Copyright © 2015. All Rights Reserved.

RPS - Ochrana dravcov na Slovensku