Mláďa orliaka morského prežilo vďaka pochopeniu ľudí

Tlačová správa V Bratislave, 1.júla 2016 IMG 0010
Orliak morský je naším najväčším hniezdiacim dravcom. Na Slovensku hniezdi len 15 – 20 párov a tak je každé mláďa nesmierne cenné. Jedno orlíča sa podarilo zachrániť vďaka úžasnému pochopeniu ľudí a presunu termínu výstavby vedenia. Ako sa ornitológovia presvedčili pri poslednej kontrole, mláďa už lieta okolo hniezda a na jeho prvé výlety dozerajú rodičia.


„Početnosť orliaka morského ovplyvňujú viaceré faktory, často je tŕňom v oku jeho nesprávne chápaná funkcia v prírode a je ako predátor prenasledovaný. V prírode sa živí primárne uhynutými živočíchmi a pomáha zbavovať prostredie od zdochlín. Orliaky sú však našťastie aj obdivované a prevláda porozumenie a pozitívny vzťah ľudí rešpektujúcich hniezdenie. Keď sme vo februári tohto roku objavili nové hniezdo na Podunajskej rovine pri Váhu, veľmi sme sa potešili. Zároveň sme zistili, že sa asi len 200 m od hniezda plánuje výstavba nového vedenia – 2 krát 400kV v úseku Gabčíkovo – Veľký Ďur. V praxi to predstavovalo montáž elektrických vedení v priamej blízkosti hniezda a hrozbu, že orliaky hniezdo zanechajú práve v čase násady vajec alebo počas výchovy mláďatka. Hľadali sme preto riešenie, ako situáciu zachrániť. Naozaj príjemne nás prekvapil prístup akciovej spoločnosti Slovenská elektrizačná prenosová sústava (SEPS).

Bezodkladne odporučila združeniu zhotoviteľov novej trasy vedenia, aby prispôsobili montážnu činnosť a nedošlo k ohrozeniu hniezdenia orliakov. Bolo potrebné, aby sa termínovo zosúladili aktivity montáže až troch organizácii – SAG Elektrovod, Elcon Bratislava a Alter Energo. Dohodu sa podarilo úspešne dosiahnuť a práce v úseku v priamej blízkosti hniezda boli utlmené až do doby, keď už aktivity montáže stožiarov nebudú predstavovať riziko,“ vysvetľuje Jozef Chavko z Ochrany dravcov na Slovensku.


„Bol to úžasný pocit, keď sme v júni prišli okrúžkovať mláďa, ktoré prežilo len vďaka porozumeniu. Keď sme prišli k hniezdu, pár sa majestátne vznášal nad hniezdom a sledoval krúžkovanie. Mláďa dostalo odčítací krúžok, ktorý možno prečítať aj z väčšej vzdialenosti pomocou monokuláru. Samozrejme, matka orliačica nebola nadšená našou prítomnosťou. Už o pol hodiny sme však odchádzali a z veľkej diaľky sme pozorovali, ako samica priletela na hniezdo a pozerala, či je mláďa v poriadku. Koncom júna sme prišli opäť na lokalitu, okrúžkované mláďa už prelietavalo okolo hniezda, dospelý pár ho strážil a kontroloval situáciu z veľkej výšky. Keď uvidíte orliaka s modrým krúžkom, tak to bude možno práve ten, ktorý prežil vďaka pochopeniu ľudí,“ uzatvára Chavko.


Pre viac informácií prosím kontaktujte: Jozef Chavko, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., 0903 768 394

 

Navštívte aj naše ďalšie webové stránky

steppelife.eu

vtáčia kriminalita

danubefreesky.eu

sakerlife.mme.hu

lifeenergia.sk

falcoproject.eu

apomarina

imperialeagle.eu

Hlavní partneri

SEPS logotypnazov positive color RGB ZSE-hlavni.partneri 02 ZSD logo VSE rgb logo VSD rgb 051-SSE 06 SSEd