Úspešná hniezdna sezóna plamienky driemavej je dôvodom na radosť

Úspešná hniezdna sezóna plamienky driemavej je dôvodom na radosť

Úspešná hniezdna sezóna našej najvzácnejšej sovy, plamienky driemavej, je na konci. Odborníci z Ochrany dravcov na Slovensku mali dôvod na radosť.

Plamienka patrí medzi tie druhy poľnohospodárskej krajiny, ktorej veľkosť populácie na Slovensku od minulého storočia kontinuálne klesá. „Plamienka s obľubou využíva podkrovia hospodárskych budov a rôzne zákutia historických objektov a sakrálnych stavieb. Kedysi na Slovensku hniezdili stovky párov a bola zastúpená od nížin až po kotliny v severných oblastiach Slovenska. Na prelome milénií sa ale dostala na pokraj vyhynutia. Na kontrolovaných lokalitách väčšinou nachádzame len staré vývržky, ktoré sú dôkazom, že plamienky tam kedysi žili. V súčasnosti je už len samotné pozorovanie plamienky veľkým dôvodom na radosť,” uvádza Kristián Bacsa z Ochrany dravcov na Slovensku.

Odborníci vďaka podpore Nadácie ZSE v spolupráci s poľnohospodármi osádzajú na vhodných lokalitách „plamienkovníky”. „Ide o búdky pre plamienky, ktoré majú rozmer skoro ako búda pre psa. Veľkosť búdky nie je náhodná. Plamienka dokáže hniezdiť aj dvakrát za rok, pričom keď má dostatok potravy, tak môže mať 6 až 10 mláďat počas jedného hniezdenia. Priestor búdky tak dokonale využije,” dopĺňa Tomáš Veselovský z Ochrany dravcov na Slovensku.

Výsledok tohtoročnej hniezdnej sezóny nás potešil. „Za desať rokov intenzívneho monitoringu sme tento rok zaznamenali najvyšší počet hniezdení a vyletených mláďat. Máme radosť z toho, že 11 párov vychovalo až  87 mláďat. 
Rekordérmi boli dva páry z okresu Šaľa a Sobrance. Prvý z nich vychoval počas dvoch hniezdení spolu 15 mláďat, druhý 16,” informuje Bacsa.

Okrem kontroly hniezdnej úspešnosti si odborníci všímali aj iné veci. „V areáloch poľnohospodárskych družstiev sú častokrát vertikálne naukladané staré rúry. Napohľad nevinná záležitosť je pre vtáky životu nebezpečná. Keď do takejto stojacej rúry vletí plamienka, nevie vyletieť kolmo hore a po kovových stenách sa nedokáže vyšplhať. Ak sa nestane zázrak, tak uhynie hladom. Mrzelo by nás, keby čerstvo vyletené mláďatá čakal takýto hrozný osud. Preto, keď takéto rúry nájdeme, jednoducho ich prevrátime a je o jednu hrozbu menej. ” informuje Veselovský. 

Plamienky sa stretávajú aj s inými nebezpečenstvami. To hlavné predstavuje cestná doprava. „Plamienky v noci často lovia hlodavce v pásoch vegetácie popri cestách alebo posedávajú na stĺpikoch označujúcich krajnicu. Pri zníženej opatrnosti ich ľahko zrazí auto. V tomto smere môžu pomôcť šoféri, ktorí pri nočnej jazde budú brať ohľad a spomalia svoju rýchlosť. Môžu tým predísť nielen zbytočnému úhynu vzácnych sov, ale aj škode na svojom vozidle,” uzatvára Veselovský.

ilustračná foto: Karol Šotnár


Doplňujúce informácie 

  • Monitoring plamienky driemavej je súčasťou členských projektov Ochrany dravcov na Slovensku, ktoré sú realizované vďaka finančnej podpore od Nadácie ZSE, v rámci programu 3DodZSE - Dávame Domov Dravcom. Ďakujeme!

Kontrola „plamienkovníka". Plechový límec okolo vletového otvoru chráni plamienky pred vnikom predátorov do búdky. 

Navštívte aj naše ďalšie webové stránky

steppelife.eu

vtáčia kriminalita

danubefreesky.eu

sakerlife.mme.hu

lifeenergia.sk

falcoproject.eu

apomarina

imperialeagle.eu

Hlavní partneri

SEPS logotypnazov positive color RGB ZSE-hlavni.partneri 02 ZSD logo VSE rgb logo VSD rgb 051-SSE 06 SSEd