Ohňostroje sú nebezpečné pre vtáctvo, spôsobujú stres a zranenia

Novoročné oslavy sa u mnohých ľudí spájajú s predstavou rozžiarenej oblohy. Desiatky minút trvajúce ohňostroje, svetlice a výbuchy petárd možno niekomu prinesú chvíľkový prílev radosti, ale v konečnom dôsledku spôsobujú výrazný stres pre voľne žijúce vtáky a iné zvieratá. Následky používania aj bežne dostupnej zábavnej pyrotechniky sú veľmi vážne.

Zimujúce vtáky sú často koncentrované v mestách, kde nachádzajú potravu. V noci oddychujú skryté v hustých kríkoch a stromoch medzi budovami. Pri silvestrovských oslavách im hrozí riziko popálenín  pri priamom zásahu pyrotechnikou. „Taktiež hlučnosť tejto zábavy im vyvoláva obrovský stres. Vtáky môžu byť dezorientované, a tak vystavené ďalším negatívnym dopadom. Pud im velí rýchlo uniknúť nebezpečenstvu, a tým si zachrániť život. V panike však nevedia, kam sa majú schovať, keď všade naokolo je hluk a svetelné záblesky. Celé kŕdle vtákov narážajú do okolitých prekážok a vzniknuté zranenia majú často fatálne následky,“ uvádza Tomáš Veselovský z Ochrany dravcov na Slovensku. 
„Pri zraneniach voľne žijúcich vtákov a iných zvierat je potrebné im čo najskôr zabezpečiť pobyt v pokojnom, tmavom a teplom mieste. Pri vtákoch je vhodná kartónová krabica s dierkami, vystlaná suchým materiálom. Niektoré jedince len potrebujú čas na upokojenie a po odznení osláv ich stačí vypustiť, odletia samé. Iné môžu mať rôzne zranenia spôsobené nárazmi pri splašenom lete, preto je potrebné zabezpečiť ich veterinárne ošetrenie,“ informuje Veselovský.
Zábavná pyrotechnika má dosah aj na vtáky žijúce mimo mestského prostredia. „Je dokázané, že v čase novoročných osláv spojených s ohňostrojmi je výrazne plašené aj vodné vtáctvo. Tisíce vtákov sa uprostred noci dajú do pohybu, aby našli bezpečie. Zbytočne vynakladajú množstvo energie, ktorou cez zimu musia šetriť. Pozitívom je, že niektoré samosprávy si uvedomili svoju spoločenskú zodpovednosť. Idú príkladom a upúšťajú od organizovania obecných a mestských ohňostrojov. Množstvo z nich sa rozhodlo osláviť príchod nového roka v pokoji a bezpečne. Zároveň tak ušetria nemalé financie, ktoré by doslova vyleteli do vzduchu. Rovnako tak niektoré obchodné reťazce vyradili predaj pyrotechniky zo svojho sortimentu,“ dopĺňa Veselovský.
Niektorí ľudia od ohňostrojov prešli k lampiónom šťastia, ktoré nie sú vhodnou alternatívou. V momente, keď človek lampión vypustí, stráca kontrolu nad otvoreným ohňom. Lampión tak môže spôsobiť požiar alebo inú škodu pri dopade na zem. „Spôsoby, ako osláviť príchod nového roku, sú rôzne, ale pamätajme na ohľaduplnosť k svojmu okoliu. Spoločenskú zmenu v tomto smere môže zodpovedným správaním podporiť každý jeden z nás,“  uzatvára Veselovský. 

Doplňujúce informácie:

Zásady ohľaduplných osláv príchodu Nového roku:
1.    Namiesto hlučných delobuchov a ohromujúcich svetelných efektov zvoľte napríklad prskavky, alebo sviečky. Eliminujete tak nielen hluk, ale tiež nepríjemné zostatkové toxické látky v prostredí.
2.    Keď sa pyrotechniky neviete vzdať, aspoň si vyberte takú, ktorá má len malý dosah – čo sa týka hlučnosti aj svetelných efektov.
3.    Pozorne dodržiavajte návod na použitie pyrotechniky, ktorú sa chystáte použiť. Tieto pokyny často obsahujú aj zásady pre ochranu domácich zvierat a voľne žijúcich živočíchov.
4.    Nepoužívajte pyrotechniku tam, kde sa môže ukrývať vtáctvo alebo iné zvieratá – vyhnite sa okolitým porastom stromov či kríkov, nezamrznutým vodným plochám, parkom, cintorínom, záhradám a pod. 
5.    Ak si chcete zapáliť lampión, nevypúšťajte ho do vzduchu kvôli riziku požiaru. Nikdy neviete, kam odletí a dopadne.
6.    Aspoň jeden deň pred Silvestrom odstráňte všetky kŕmidlá a iné lákadlá pre vtáctvo. Ak nie je možné ich odstránenie, aspoň ich zakryte.
7.    Pri náleze zraneného alebo vysileného vtáčaťa je potrebné okamžite kontaktovať odborníkov a zabezpečiť mu kvalifikovanú pomoc.

•    Denné druhy vtáctva v noci odpočívajú. Potrebujú šetriť drahocennú energiu a cez deň si zohnať potravu. Vyrušenie v podobe svetelných a zvukových efektov je stres, operence môžu dokonca prísť o život. V mrazivých dňoch je každá strata energie mimoriadne nebezpečná. Ohrozené sú i nočné druhy, napríklad sovy, keďže s pyrotechnikou sa začína už počas dňa. Príkladom môžu byť myšiarky ušaté, ukryté v počte aj niekoľko desiatok jedincov na jednom strome v parkoch či záhradách.
 

Navštívte aj naše ďalšie webové stránky

steppelife.eu

vtáčia kriminalita

danubefreesky.eu

sakerlife.mme.hu

lifeenergia.sk

falcoproject.eu

apomarina

imperialeagle.eu

Hlavní partneri

SEPS logotypnazov positive color RGB ZSE-hlavni.partneri 02 ZSD logo VSE rgb logo VSD rgb 051-SSE 06 SSEd