nase sk dravce2

nase sk sovy2

r.2021

Tlačové správy r. 2021

Slovensko má nový rekord vo Vtáčom maratóne

Vtáčí maratón autor JánDobšovič zdroj watching zmenseneCez víkend sa na Slovensku v rámci Svetového dňa migrujúceho vtáctva uskutočnil Vtáčí maratón, ktorý sa vo svete nazýva Svetový veľký deň (Global Big day). Úlohou amatérskych aj profesionálnych ornitológov všade vo svete, bolo za 24 hodín zaznamenať čo najväčší počet druhov vtáctva.

Čítať ďalej...

Hniezdenie „mestských“ sokolov môže skomplikovať menej potravy

sokol mysiarTrendom posledných rokov je zvyšovanie zastúpenia vtáčích druhov, ktoré sa prispôsobili životu v mestách a využívajú všetky benefity, ktoré im toto prostredie ponúka. Stálicou v tejto skupine je sokol myšiar – okrem prirodzených hniezd si v intraviláne s obľubou vyberie parapet, balkón, výklenok, kvetináč.

Čítať ďalej...

Do Vtáčieho maratónu sa tento rok môže zapojiť každý

20210504 vtaci maraton ilustracne foto zdroj watching sk zmenseneSlovenská ornitologická spoločnosť BirdLife Slovensko, Ochrana dravcov na Slovensku a watching.sk sa rozhodli 8.5.2021 zapojiť Slovensko do Svetového dňa migrujúceho vtáctva v rámci, ktorého sa koná súťaž pozorovateľov vtáctva „Svetový veľký deň“ (Global Big day). Slovenskí birdwatcheri a ornitológovia sa ku aktivitám v tento medzinárodný deň pripoja v rámci súťaže nazvanej „Vtáčí maratón“. V rámci neho bude súťažnou úlohou za 24 hodín zaznamenať čo najviac druhov našich operencov. Organizácie očakávajú zapojenie desiatok profesionálnych aj začínajúcich ornitológov.

Čítať ďalej...

Dočkali sme sa, z Afriky k nám prileteli vzácne sokoly

Sokol cervenonohy ilustracna fotografia Jozef Chavko 5.jpgOrnitológovia netrpezlivo očakávali návrat našich najvzácnejších sokolov červenonohých zo zimovísk, ktoré sú až v oblasti Namíbie, Angoly a Botswany. Veľmi ich preto potešilo pozorovanie prvých samčekov a samičiek na našom jedinom známom pravidelnom hniezdisku. To sa nachádza na západnom Slovensku a sokoly si tu môžu okrem prirodzených hniezd vyberať aj spomedzi vyše 200 búdok, pretože vlastné hniezda si nestavajú.

Čítať ďalej...

Copyright © 2015. All Rights Reserved.