nase sk dravce2

nase sk sovy2

r.2020

Tlačové správy r. 2020

Bez pomoci ľudí by sokol rároh na Slovensku vyhynul

rarohy DNAPred tridsiatimi rokmi hniezdilo na Slovensku len niekoľko párov, ohrozených vykrádaním hniezd, ťažbou lesných porastov – prirodzeného hniezdneho prostredia a zánikom pasienkov, kde žili sysle – častá korisť. Hniezda sa strážili, ostalo u nás niekoľko párov. Ak by zmizol úplne, jeho návrat by bol veľmi ťažký. Reč je o sokolovi rárohovi. U nás patrí medzi najvzácnejšie druhy, populácia je veľmi krehká a odkázaná na pomoc človeka.

Čítať ďalej...

Kamery na hniezdach dravcov prinášajú prevratné zistenia

sokol cervenonohy mladatka titulkaOd mája má verejnosť možnosť postupne sledovať naživo hniezdenie myšiarky ušatej, sokola myšiara či u nás jedného z najvzácnejších druhov, sokola červenonohého. Už prvé dni prenosu priniesli mimoriadne zaujímavý a nečakaný vývoj. Hniezdenie potrvá už len zopár dní, kým mláďatá hniezda opustia.

Čítať ďalej...

Podarila sa prvá adopcia kuvika na Slovensku

mladatko kuvika dravce.sk titulkaSnáď žiadna sova nie je opradená toľkými mýtmi a poverami ako kuvik obyčajný. Výsledky najnovšej štúdie ukázali, že jeho populácia na Slovensku klesá. Pre jeho záchranu odborníci umiestňujú búdky a realizujú aktivity na zlepšenie dostupnosti potravy. Najnovším úspechom je adopcia dvoch mláďat do náhradných hniezd, ktorá u nás prebehla vôbec po prvýkrát.

Čítať ďalej...

Dravce v búdkach na elektrických vedeniach pomáhajú chrániť úrodu

Dravce ZSD 05 titulkaVo štvrtok 4. júna bolo v okolí 110 kV elektrického vedenia neďaleko obce Siladice v okrese Hlohovec rušno. Pri príležitosti Svetového dňa životného prostredia (5. jún) tu zamestnanci Západoslovenskej distribučnej, a.s. na vlastné oči videli, čo „vyrástlo“ v búdkach umiestnených na ich stožiaroch. Ornitológovia z Ochrany dravcov na Slovensku skontrolovali a označili krúžkom mláďatá sokola myšiara, vyliahnuté v dvadsiatke náhradných domovov. Lokalita pre ich inštaláciu nebola zvolená náhodne – ide o oblasť, kde sa farmári dlhodobo sťažujú na škodcu úrody – hraboša poľného, ktorý je obľúbenou korisťou viacerých dravcov a sov.

Čítať ďalej...

Copyright © 2015. All Rights Reserved.