nase sk dravce2

nase sk sovy2

r.2020

Tlačové správy r. 2020

Vzácny orol sa nedožil ani jedného roka – niekto ho zrejme otrávil

uhynuty orol fotoDusanMarko SOP SR titulkaOtrava jedom. To je pravdepodobná príčina úhynu samice orla kráľovského, ktorú objavili v pondelok 23. marca. Bezvládne ležala na poli v okrese Nové Mesto nad Váhom. Našli sa aj návnady. Na našom území ide tento rok už o piaty zistený prípad úhynu chránených dravcov cudzím zavinením. Orlica dostala krúžok ako mláďatko na hniezde v neďalekom Považskom Inovci, v júni 2019. Zdržiavala sa teda neďaleko miesta svojho vyliahnutia. Práve to sa jej stalo osudným - v oblasti evidujú ornitológovia za posledné roky viacero záhadných zmiznutí orlov, či neúspešné hniezdenia.

Čítať ďalej...

Polícia a ornitológovia kontrolujú dodržiavanie zákona v území orlov kráľovských

orol kralovsky SKovac dravce.sk titulkaZa posledné dva roky bolo na Slovensku odhalených vyše 40 prípadov nelegálnych aktivít, pri ktorých zahynulo viac ako 150 jedincov chráneného vtáctva. Je to len špička ľadovca, skutočný počet páchaných zločinov na operencoch, o ktorých sa nedozvieme, je totiž omnoho vyšší. Páchatelia protiprávnych aktivít neváhajú usmrtiť či zraniť ani tak u nás vzácne druhy ako sokol rároh, haja červená, orliak morský či orol kráľovský. Polícia SR, spolu s odborníkmi z organizácie Ochrana dravcov na Slovensku, realizuje preventívne kontroly v hniezdnych a lovných teritóriách uvedených druhov.

Čítať ďalej...

Výsledky medzinárodného počítania zimujúcich orlov sú už známe

dospely orol kralovsky JChavko dravce.skOrnitológovia zverejnili výsledky medzinárodného sčítania dravcov v panónskom regióne, do ktorého sa už tradične zapojilo aj Slovensko. 396 pozorovateľov zo šiestich krajín sa počas tretieho januárového víkendu zameralo na lokality významné najmä pre dva druhy. Súhrnné čísla hovoria o 535 pozorovaných jedincoch orla kráľovského a 1110 jedincoch orliaka morského. Slovensko sa do medzinárodného sčítania zapojilo už po štrnásty krát. Posledné tri ročníky boli zastrešené projektom LIFE Pannon Eagle.

Čítať ďalej...

Zimujúce sovy s uškami počítajú odborníci aj verejnosť

mysiarka tomas veselovsky malaLen málo ľudí vie, že na ihličnatých stromoch v mestách a obciach sa môžu počas dňa skrývať desiatky sov. Reč je o myšiarkach ušatých, ktoré si od jesene do jari vyberajú na denný odpočinok vhodné stromy v blízkosti ľudských obydlí. Odborníci z Ochrany dravcov na Slovensku aj tento rok zisťujú miesta, kde myšiarky ušaté zimujú a koľko ich je.

Čítať ďalej...

Copyright © 2015. All Rights Reserved.

RPS - Ochrana dravcov na Slovensku