(EŠTE STÁLE) HNIEZDIA A VYSKAKUJÚ - NEODNÁŠAJTE ICH!

(EŠTE STÁLE) HNIEZDIA A VYSKAKUJÚ - NEODNÁŠAJTE ICH!

Patrí medzi druhy, ktoré s obľubou hniezdia pri ľuďoch. Sokol myšiar si na znesenie vajec a výchovu mláďat vyberie kvetináč na parapete, vetrací otvor, policu na balkóne, a hneď máme nového podnájomníka. Mláďatká sú v rôznom štádiu vývinu, od čerstvo vyliahnutých, po také, ktoré opúšťajú svoje „balkónové“ hniezda a skúšajú prvé slobodné lety. Spoznáte ich napríklad aj podľa toho, že im ešte kde tu vykúka páperie.

S mnohými ľuďmi už máme dlhodobú spoluprácu a chodíme sokolíky krúžkovať, vďaka čomu vieme sledovať ich pohyb, preferencie, osud. Naša kapacita je obmedzená, preto nevieme krúžkom označiť úplne každého jedinca, kde by si ľudia možno priali.

Ak spozorujete mláďa sokola myšiara, NEODNÁŠAJTE HO PREČ.

Pravdepodobne je niekde v okolí dospelý pár, ktorý sa oňho stará.

Nikto sa o zdravé mláďa nepostará lepšie, ako jeho prirodzení „rodičia“.

Je veľa situácií, keď sa mláďa ocitne samé. Najčastejšie, najmä počas teplých dní, si potrebuje odpočinúť. Prvé lety mláďatká môžu vyčerpať, preto si potrebujú sadnúť a nabrať nové sily. Stáva sa, že sídliskové sokolíky posedávajú na okenných parapetoch – vtedy sa ľudia čudujú a nevedia, ako postupovať.

Môžete sokolíka pozorovať, ako sa správa, či ho napríklad chodia kŕmiť dospelé jedince.

Keď ho nájdete na zemi, môžete ho vyložiť na miesto o niečo vyššie – konár, múr, tak, aby nebolo ohrozené napríklad psami. Veľa mláďat však nedokážeme „pripútať“ na jedno miesto. Keďže už majú krídla, môže sa stať, že ho niekam vyložíte a o pol hodinu ho opäť nájdete na zemi.

Ak si všimnete neomylné znamenie, alebo ak máte podozrenie, že je sokolík zranený alebo chorý, prosím kontaktujte bezodkladne Štátnu ochranu prírody SR (krídlo alebo nožička v nevšednej polohe, prítomnosť krvi, nezdravo vyzerajúce perie, apatia a pod.). Správnym postupom môžete zachrániť život.

Neponúkajte mláďatkám bez porady s odborníkom žiadnu tekutinu ani potravu.

Pre úspešné vyliahnutie a výchovu mláďat potrebujú sokoly najmä kľud. V ojedinelých prípadoch, keď je ešte pár neskúsený, alebo si z iného dôvodu vyberie nevhodné miesto (príliš šikmú plochu či inak rizikové okolnosti pre znášku či mláďatká), vieme pomôcť. Ak myslíte, že je potrebné zasiahnuť, kontaktujte odborníkov, ktorí poradia správny postup, resp. ho priamo zabezpečia.

Po konzultácii vedia ľudia napríklad vyrobiť provizórnu búdku, zabezpečiť hniezdo tak, aby nedošlo k vypadnutiu mláďat, inštalovať prekrytie hniezda strieškou pre zvýšenie bezpečnosti a pod.

Sokoly ani sovy nie je potrebné kŕmiť. Nesprávny jedálniček by im mohol ublížiť. Ako už napovedá názov, živia sa drobnými hlodavcami, prevláda hraboš poľný. Sokol myšiar sa v mestách nezriedka prispôsobí - netopiere, drobné vtáctvo či plazy tu môžu tvoriť aj viac ako 20 % potravy, kým v agrárnej krajine sú skôr výnimkou. Aj vďaka informáciám od ľudí, u ktorých sokoly hniezdia vieme, že niektoré sa doslova špecializujú na určitú živočíšnu skupinu, keď si do hniezda nosia prevažne jašterice, netopiere, či dážďovníky. Vzácne dochádza k špecializácii na mestské holuby.

Všetko k tejto téme nájdete na www.dravce.sk/postolka

Za záber ďakujeme Janke Gregorovičovej

 

 

Navštívte aj naše ďalšie webové stránky

steppelife.eu

vtáčia kriminalita

danubefreesky.eu

sakerlife.mme.hu

lifeenergia.sk

falcoproject.eu

apomarina

imperialeagle.eu

Hlavní partneri

SEPS logotypnazov positive color RGB ZSE-hlavni.partneri 02 ZSD logo VSE rgb logo VSD rgb 051-SSE 06 SSEd