Príbehy jedného hniezda - Kuvičky konečne vyleteli

Príbehy jedného hniezda - Kuvičky konečne vyleteli

 

Tri mláďatá kuvička vrabčieho opustili dutinu v rozpätí dátumov 9. - 11.6.2020. Počas niekoľkých návštev lokality kuvičkov sme zaznamenali mnohé zaujímavé pozorovania. Tak napríklad, samica odkladá korisť, ktorú jej samec prináša, na konáriky vysoko do korún stromov. Odtiaľ ju neskôr nosila do dutiny mláďatám. Všimla si to sojka, ktorá jej odložený úlovok chcela ukradnúť. Samica to spozorovala z dutiny, okamžite vyletela a  zaútočila na sojku. Všetko sa to odohrávalo za klepotu zobákov, asi 30 m od dutin,y vysoko v korune smreka. Samica kuvička predviedla ešte dva útoky na sojku a odletela asi o dva metre ďalej. Vzala si časť odloženej vtáčej koristi a prechytila si ju nohou. Sojka sa ešte raz pokúsila vziať jej úlovok, no neúspešne. Keď sojka odletela, samica preletela s korisťou inde a začala ju čiastočne šklbať. Potom ju odložila na iné miesto do depozitu.

Inokedy samica odpočívala v korune buka. Z vrchu bola chránená množstvom zelených listov. To jej pravdepodobne zachránilo život, keď loviaci myšiak letel asi iba 7 m od nej. Samica ho zbadala, ihneď sa vystrela, stiahla perie a znehybnela – vyzerala ako suchý konárik.

Táto samica bola veľmi čistotná, v priebehu päť minút sa objavila v otvore dutiny 4x. Vyhadzovala perie, vývržky a zbytky koristi z dutiny. Taktiež bola neuveriteľne rýchla. Počas fotodokumentácie sa ju nepodarilo zachytiť, pretože s korisťou ihneď vletovala do dutiny. Za to, že kuvičky úspešne vyleteli, môžeme okrem iného vďačiť aj lesníkovi, ktorý dodržal slovo a porast ponechal do 15.6. bez zásahu, ako sľúbil.

Text a foto: Karol Šotnár

Po kliknutí na autora v úvode článku sa vám zobrazia aj ďalšie články z jeho dielne :)

Článok vznikol v rámci Členského projektu 2020 aj vďaka podpore Západoslovenskej energetiky, a.s. v rámci programu 3DodZSE.

 

 

Navštívte aj naše ďalšie webové stránky

steppelife.eu

vtáčia kriminalita

danubefreesky.eu

sakerlife.mme.hu

lifeenergia.sk

falcoproject.eu

apomarina

imperialeagle.eu

Hlavní partneri

SEPS logotypnazov positive color RGB ZSE-hlavni.partneri 02 ZSD logo VSE rgb logo VSD rgb 051-SSE 06 SSEd