Vtáky v Koši - jesenná migrácia - AKTUALIZOVANÉ

Tentokrát sme v Koši oslávili Svetový deň zvierat a najmä Európske dni vtáctva 2018!

Vedci preukázali, že pozorovanie vtáctva má blahodarný vplyv na ľudskú myseľ, teda aj na naše telo a to je predsa najlepší dôvod ísť do prírody. 1

Akciu organizovala Ochrana dravcov na Slovensku a Západoslovenská energetika, a.s. v rámci programu 3DodZSE.

Aktuálne - výsledok akcie

1243 vtákov, 44 druhov, to je krátky výpočet vtáčej štatistiky z pozorovania vtáctva, ktoré sa uskutočnilo pri príležitosti Európskeho dňa vtákov 7. októbra na mokradiach v katastri obce Koš pri Prievidzi. Spolu sa zišlo 11 milovníkov operencov, z toho 2 deti, ktoré hýrili aktivitou. Ponad hlavy nám preleteli kŕdle škorcov, tiahli ľabtušky, škovránky, či trasochvosty biele. Na vode bolo možné okrem labutí a kačíc divých pozorovať potápky chochlaté a lysky čierne.  Spestrením pozorovania bol odchyt do nárazových sietí za účelom krúžkovania. Takto sme predstavili návštevníkom až 15 druhov a viac ako 80 jedincov. Verejnosť sa tak mohla dozvedieť, že nie každý „vrabec“ je ozaj vrabcom, ako odlíšime medzi sebou jednotlivé druhy peníc, či ako vyzerá operenie starého a tohoročného operenca.

Nevyhli sme sa ani zaujímavému rozprávaniu o špecifickom vzniku tamojších mokradí a problematike ich ochrany.

Sme radi, že sme mohli v tento deň urobiť niečo pre výskum, pre prírodu a najmä pre svoje zdravie a vedomosti.

 

POZVÁNKA:

7. október 2018 (nedeľa)
od 9:00 do 12:00
mokrade pri obci Koš (pri starom cintoríne), okres Prievidza

V tejto online mape je vyznačené miesto na parkovanie (48.7451476,18.5793646) a miesto stretnutia (48.7471781, 18.5842572), vzdialené asi 7 minút chôdze. Akcia bude prebiehať v okolí miesta stretnutia.

Príjemné s užitočným:

• Ukážka odchytu a krúžkovania priamo na mieste.
• Pomáhaj správnym spôsobom – ako vyrobiť, správne umiestneniť a starať sa o búdku či kŕmidlo.
• Migrácia a iné vtáčie zaujímavosti.

Príďte aj s deťmi bude sa im páčiť!
Tešia sa na vás Vladimír a Roman Slobodníkovci.
Ak máte ďalekohľad, prineste si ho, uvidíte viac, akciu si užijete aj bez neho. Oblečte sa primerane.
V prípade predpovede nepriaznivého počasia môže byť čas konania akcie zmenený, o čom budeme informovať najneskôr tri dni vopred v tomto článku.

Hlavní účinkujúci:

Potápka chochlatá, lyska čierna, kačica divá, chriašteľ vodný, dateľ veľký, žlna zelená, myšiak hôrny, sokol myšiar, straka obyčajná, sojka obyčajná, strakoš veľký (možno), volavka popolavá, kúdelníčka lužná, strnádka trsťová, penica čiernohlavá, kolibkárik čipčavý, lastovička domová, drozd plavý, drozd čierny, drozd čvíkotavý, pinka lesná, stehlík pestrý, stehlík zelený, stehlík konopiar, sýkorka veľká, sýkorka belasá, vrabec domový, vrabec poľný, rybárik riečny, trasochvost biely, červienka obyčajná, vrchárka modrá, žltochvost domový, žltochvost záhradný, labťuška lúčna, škovránok poľný a ďalší, možno sa ukážu aj raritní - zimní hostia :)

Dôležité!!! Ak prídete autom, vytlačte si prosím TOTO POVOLENIE, vyplňte vaše evidenčné číslo a dajte si ho viditeľne za sklo. Miesta na parkovanie sú tesne za zákazom vjazdu, my máme súhlas na parkovanie počas našej akcie :)

Otázky? Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., 0907 026 107 

 

Navštívte aj naše ďalšie webové stránky

steppelife.eu

vtáčia kriminalita

danubefreesky.eu

sakerlife.mme.hu

lifeenergia.sk

falcoproject.eu

apomarina

imperialeagle.eu

Hlavní partneri

SEPS logotypnazov positive color RGB ZSE-hlavni.partneri 02 ZSD logo VSE rgb logo VSD rgb 051-SSE 06 SSEd