Cirkev proti ťažbe ropy na východe

Zdroj: Rádio Lumen Slavo Senk

Na východnom Slovensku sa môže v budúcnosti ťažiť ropa a zemný plyn. Ťažiarska spoločnosť začala v uplynulých dňoch prieskumné vrty, ktoré majú zistiť, či sa bude napríklad v Smilne, v bardejovskom okrese ťažiť na komerčné účely. Časti miestnych obavateľov sa to však nepáči, zorganizovali Petíciu s názvom Nevŕtajte - chceme žiť v zdravej krajine, ktorú podporilo svojimi podpismi už viac ako 12tisíc obyvateľov. Obávajú sa neželaných účinkov ťažby na prírodu a obyvateľstvo.

Zainteresovaná ťažiarska spoločnosť ubezpečuje, že prieskumné vrty nikomu neublížia a prípadná ťažba bude bezproblémová vzhľadom na krajinu a obyvateľov. Obyvatelia a aktivisti majú navyše výhrady k doterajšiemu správaniu sa ťažiarskej spoločnosti - na pozemok, kde sa ťaží podľa nich prenikli nezákonne. Navyše podporu ideálom petície vyjadrilo aj košické a prešovské biskupstvo. Ako je to teda s ťažbou na východe?

Záznam z diskusnej relácie Zaostrené s redaktorom Ivom Novákom, ktorá bola odvysielaná v pondelok 27.11. o 11:10, si môžete vypočuť tu:

Foto: Slavo Senk

Navštívte aj naše ďalšie webové stránky

steppelife.eu

vtáčia kriminalita

danubefreesky.eu

sakerlife.mme.hu

lifeenergia.sk

falcoproject.eu

apomarina

imperialeagle.eu

Hlavní partneri

SEPS logotypnazov positive color RGB ZSE-hlavni.partneri 02 ZSD logo VSE rgb logo VSD rgb 051-SSE 06 SSEd