Podpora hniezdenia pôtika kapcavého vo Volovských vrchoch

Cieľom projektu je v spolupráci s Východoslovenským múzeom v Košiciach mať nainštalovaných vo Volovských vrchoch 50 ks hniezdnych búdok pre pôtika kapcavého.

Hlavný riešiteľ: Miroslav Dravecký

Miesto realizácie projektu: Volovské vrchy

Trvanie projektu: február – október 2023

Prečo sa projekt realizuje: Chránené vtáčie územie (CHVÚ) Volovské vrchy je rozsiahle územie, ktoré poskytuje hniezdne prostredie pre širokú škálu živočíšnych druhov a takisto sov. V posledných desaťročiach dochádza k výraznému poklesu rozlohy starých porastov s dostatkom vhodných dutín pre hniezdenie sov, ktoré sú v mnohých prípadoch nahradené mladými porastami smrekov prípadne zmiešaných porastov. Cieľom projektu je vyhotoviť hniezdne búdky pre pôtika kapcavého a inštalovať ich práve na hranici lesa a rozsiahlych holín, ktoré vznikli vo vrcholových častiach pohoria Volovské vrchy.

Aktivity a výstupy

1. zabezpečenie materiálu na výrobu hniezdnych búdok a ich výroba v spolupráci s chránenými dielňami

2. inštalácia búdok vo Volovských vrchoch

Výsledky

Počas projektu bolo v spolupráci s chránenou dielňou predpripravených 35 búdok pre pôtika kapcavého, ktoré boli skladané a kompletizované vo Východoslovenskom múzeu v Košiciach žiakmi ZŠ a rodinami s deťmi v priebehu rôznych akcií v priebehu Dňa Zeme, Mesiaca lesov a MDD. Následne sme búdky vyvesili na výskumné plochy v CHVÚ Volovské vrchy. Spolu s búdkami, ktoré sme osadili v predchádzajúcich sezónach, tak bola založená sada 50 búdok.

Vyvesenie búdky pre pôtika kapcavého.

Búdka pre pôtika kapcavého.

Navštívte aj naše ďalšie webové stránky

steppelife.eu

vtáčia kriminalita

danubefreesky.eu

sakerlife.mme.hu

lifeenergia.sk

falcoproject.eu

apomarina

imperialeagle.eu

Hlavní partneri

SEPS logotypnazov positive color RGB ZSE-hlavni.partneri 02 ZSD logo VSE rgb logo VSD rgb 051-SSE 06 SSEd