Ochranárske občianske združenia zaslali otvorený list ministerke Matečnej ohľadom reformy poľno politiky

V súvislosti s pondelkovým(18.03.2019) zasadaním Rady pre poľnohospodárstvo, environmentálne občianske organizácie SOS/BirdLife Slovensko, Bratislavské regionálne ochranárske združenie (BROZ), CEPTA - centrum pre trvalo-udržateľné alternatívy, Ochrana dravcov na Slovensku a WWF Slovensko zaslali ministerke Matečnej otvorený list, v ktorom vyjadrujú vážne znepokojenie nad smerovaním debát o budúcej poľnohospodárskej politike EÚ a predkladajú návrhy na zlepšenie.

Ján Gúgh zo SOS/BirdLife Slovensko komentuje: “Z krajiny strácame vtáky, motýle, opeľovače a rovnako ubúda farmárov. Hlavným dôvodom je zle nastavená poľnohospodárska politika, kde väčšina zdrojov ide na necielené a často škodlivé priame platby, ktoré končia vo vreckách malej skupiny vyvolených. Je smutné, že európski ministri pre poľnohospodárstvo EU, našu ministerku nevynímajúc, presadzujú v zásade pokračovanie tohto škodlivého systému dotácií a nesnažia sa využiť jedinečnú šancu presmerovať takmer 60 miliárd ročne na transformáciu poľnohospodárskeho sektoru  a ochranu prírodných zdrojov, na ktorých tento sektor a celá spoločnosť bytostne závisí.”

Gúgh pokračuje “Je veľkým povzbudením, že Európsky parlament prichádza s návrhmi, ktoré idú z nášho pohľadu správnym smerom, ako napríklad požiadavka vyčleniť 30% rozpočtu prvého piliera na opatrenia týkajúce sa ochrany životného prostredia (tzv. Eko-schémy) alebo návrh na osobitný balík peňazí na podporu opatrení a spôsobov hospodárenia vedúcich k ochrane biodiverzity. Práve dôraz na opatrenia, ktoré prinášajú úžitok celej spoločnosti, je jediná cesta ako odôvodniť štedrý rozpočet, ktorý ročne na túto politiku vynakladáme z verejných zdrojov.“

Rokovania v Rade pre poľnohospodárstvo a v Európskom parlamente prebiehajú na základe návrhu Komisie o poľnohospodárskej politike po roku 2020, ktorý bol predstavená v júni 2018.

Zdroj: Tlačová správa Slovenskej ornitologickej spoločnosti/BirdLife Slovensko.

 

Navštívte aj naše ďalšie webové stránky

steppelife.eu

vtáčia kriminalita

danubefreesky.eu

sakerlife.mme.hu

lifeenergia.sk

falcoproject.eu

apomarina

imperialeagle.eu

Hlavní partneri

SEPS logotypnazov positive color RGB ZSE-hlavni.partneri 02 ZSD logo VSE rgb logo VSD rgb 051-SSE 06 SSEd