Vysielačky pre dve haje červené

IMG 3235 upr

Posledný víkend (24. júna 2017) sme v spolupráci s českými a rakúskymi kolegami na hniezde vzácnej haje červenej v Ondavskej vrchovine označili dve mláďatká vysielačkami, ktoré budú poskytovať aktuálne informácie o mieste ich výskytu.


Vysielačky nám poskytli českí kolegovia v rámci medzinárodnej spolupráce na ochranu tohto druhu. Počas akcie sa hajám ešte spevnilo hniezdo, aby odolalo silným letným búrkam a aby mláďatká úspešne z hniezda vyleteli.


V priebehu jeden a pol roka sa na Slovensku zistila otrava až u 3 jedincov! Otrávené haje boli nájdené v teréne len vďaka vysielačkám. Ak by tieto dravce vysielačkami vybavené neboli, pravdepodobnosť nálezu je takmer nulová. Práve vykladanie otrávených návnad, napustených veľmi toxickým jedom – najčastejšie prísne zakázaným karbofuránom, predstavuje nielen pre dravce, ale aj pre ostatné živočíchy vrátane domácich zvierat ako aj človeka veľké nebezpečenstvo. Otrávené návnady sú vykladané vo voľnej krajine, ľahko dostupné nielen pre divo žijúce zvieratá, ale aj pre domáce psy, mačky a tiež pre človeka. Preto sa napr. nevinná prechádzka rodiny s deťmi a ich zvieracími miláčikmi v prírode môže skončiť tragicky. Haja červená je živočíšnym druhom, konzumujúcim prevažne zdochliny a má pre človeka nesmierny význam, zároveň je však o to zraniteľnejšia. Je preto veľmi dôležité, aby sa prípady otráv už neopakovali a populácia tohto vzácneho a ohrozeného dravca dostala šancu na prežitie.


Za úspešný priebeh akcie chceme poďakovať Vladovi Pečeňákovi, Štefanovi Mikarovi, Petrovi Spakovzskemu, Ivanovi Literakovi, Slavovi Senkovi a Borisovi Maderičovi.

 

Foto: Boris Maderič

Navštívte aj naše ďalšie webové stránky

steppelife.eu

vtáčia kriminalita

danubefreesky.eu

sakerlife.mme.hu

lifeenergia.sk

falcoproject.eu

apomarina

imperialeagle.eu

Hlavní partneri

SEPS logotypnazov positive color RGB ZSE-hlavni.partneri 02 ZSD logo VSE rgb logo VSD rgb 051-SSE 06 SSEd