Nezvyčajný nález v potrave sokola rároha

UPR 0059Čistenie búdok po skončení hniezdenia je veľmi dôležité. Búdky sú zbavené nečistôt a zvyškov potravy, takže sokoly či sovy budú mať všetko pripravené na novú sezónu. Zvyšky z búdok sú cenným zdrojom informácií najmä o potravnej preferencii konkrétneho páru. Tieto údaje sú naozaj veľmi zaujímavé a vždy prinesú nové poznatky. Tak tomu bolo aj teraz, keď som sa opäť vybral čistiť búdky sokola rároha.

Zostali mi vyčistiť už len dve búdky. Tie najzaujímavejšie tohoročné nálezy v hniezdach pri ich čistení sú pre mňa:

  • zvyšky bažantieho kohúta, čo býva málokedy,
  • zvyšky káčera divej kačky, čo tiež býva málokedy,
  • v jednej búdke silné zastúpenie zvyškov sysľov,
  • a teraz to najzaujímavejšie - v jednej búdke (pri Trnave) nález zvyškov dvoch veľkých čajok!

Náš najväčší „čajkológ“ Rišo Kvetko tipuje, že by to mohli byť Larus michahellis/cachinnans (čajka žltonohá). Muselo to byť naozaj dosť impozantné, keď samica teperila také hebedá s veľkými krídlami do búdky k piatim mláďatám, asi tam bolo vtedy dosť tesno, tento druh má hmotnosť od 680 do 1193 gramov a má väčšie rozpätie krídiel ako samotný rároh! Určite sa vedia aj dobre brániť. Predpokladám, že v potrave rároha to bude veľká vzácnosť aj v iných krajinách. Možno sú skôr bežnejšie u sokola poľovníckeho. Každopádne všetky poznatky o potrave sokola rároha, vrátane tejto čerešničky, sa objavia v pripravovanom odbornom článku na túto tému.

Monitoring dravcov a sov na západnom Slovensku a aktivity zamerané na zlepšovanie potravných podmienok a hniezdnych príležitostí podporuje Západoslovenská energetika, a.s. v rámci programu 3D od ZSE - Dávame Domov Dravcom, viac na www.dravce.sk/3D.

 

Navštívte aj naše ďalšie webové stránky

steppelife.eu

vtáčia kriminalita

danubefreesky.eu

sakerlife.mme.hu

lifeenergia.sk

falcoproject.eu

apomarina

imperialeagle.eu

Hlavní partneri

SEPS logotypnazov positive color RGB ZSE-hlavni.partneri 02 ZSD logo VSE rgb logo VSD rgb 051-SSE 06 SSEd