Slovenské sokoly budú zimovať v cudzine

Tlačová správa Bratislava, 19.8.2011

Tento rok boli na Slovensku satelitnou vysielačkou označené štyri samice sokola rároha – všetky pochádzali z hniezd na západe krajiny. „Hniezda sa nachádzajú v blízkosti veterných parkov. Prostredníctvom satelitnej telemetrie chceme zistiť, či tieto predstavujú pre sokoly hrozbu. Okrem toho nám vysielačky poskytujú vzácne údaje o migračných trasách, preferencii biotopov, či faktoroch ohrozenia.“ – informuje Lucia Deutschová z organizácie Ochrana dravcov na Slovensku (RPS). Vysielačky boli zakúpené a osadené v rámci medzinárodného projektu na ochranu druhu, ktorý sa realizuje s podporou Európskej komisie v rámci programu LIFE – Príroda, na území štyroch krajín – Slovensko, Maďarsko, Rumunsko a Bulharsko. V posledných dvoch menovaných krajinách je sokol rároh na pokraji vyhynutia, preto sú opatrenia na jeho záchranu nevyhnutné. Zaujímavosťou druhu je, že mláďatá majú modré nohy a ozobie. Najväčším nebezpečenstvom je pre tieto sokoly nelegálna činnosť, ako je vykladanie otrávených návnad, odstrely, odchyty, či vykrádanie hniezd. Významnú úlohu zohráva tiež degradácia prirodzených hniezdnych a potravných lokalít.

„V prípade sokola rároha migrujú predovšetkým mladé jedince. Niektoré sa po zime vracajú na Slovensko, iné hniezdia v zahraničí, veľa z nich však počas prvého roka zahynie.“ – vysvetľuje Deutschová. Každá samica s vysielačkou dostala meno. Eonka je teraz v Nemecku, Sepsana na Morave. Tieto mená sú odvodené od organizácií, ktoré sa významnou mierou podieľajú na ochrane druhu – Západoslovenská energetika, a.s. a Slovenská elektrizačná prenosová sústava, a.s. Najďalej zaleteli Slávka, ktorá je v Rumunsku a Kleopatra, ktorá sa vybrala na návštevu Ruska a už niekoľko dní sa zdržuje na lokalite 160 km severovýchodne od Moskvy. „Eonku dohľadali na základe našich údajov nemeckí kolegovia, ktorí potvrdili, že je v poriadku. Sepsanu pôjdeme na Moravu skontrolovať v najbližších dňoch. Čakáme tiež na informácie od rumunských a ruských kolegov.“ – uzatvára Deutschová.

- KONIEC -

Ďalšie informácie: