Exkurzia za orliakom morským očami účastníka

 

DSC 0116

V sobotu 11. februára 2017 som sa zúčastnil exkurzie "Orliak morský - najväčší spomedzi dravcov."

Po krátkom uvítaní sme sa vydali na cestu k pozorovateľni na Hrušovskej zdrži. Cestou Ján Dobšovič stihol povedať pár zaujimavostí nielen o vtákoch.

DSC 0159

Bol som rád, že sme sa na druhej tohoročnej exkurzii k orliakom dostali na iné miesto pozorovania, lebo som z Oravy a veľa takýchto miest v okolí Bratislavy nepoznám.

Na pozorovateľni sa nás stretlo ráno odhadom 60 účastníkov,  čo ma dosť prekvapilo. Po nejakom čase strávenom v celkom chladnom vetre som sa rozhodol, že sa pôjdem poobzerať po okolí a trocha sa zahriať pohybom.

DSC 0267

Asi po hodinke a pol som sa vrátil späť k pozorovateľni a to práve včas. Po chvíľke sa na niekoľko sekúnd zjavili dva letiace orliaky morské, ktoré sa mi podarilo zachytiť len na jednu zlu fotku, no nevadí :)

Cieľ bol teda splnený a po ďalšej hodinke som sa vybral na odchod.

DSC 0334 Počas svojej cesty som videl čerstvé pobytové znaky bobrov, myšiaka odpočívajúceho na kríži , ktorý akoby bol námetom pre slovenský znak :-! (viď foto). Ďalej sa prišli pozrieť zvedavé labute a chladné počasie spríjemňoval pohľad na časté prelety kŕdľov husí ponad hlavu a pozorovanie niekoľkých párov hlaholky severskej.
DSC 0459

V priesakovom kanáli sa mi podarilo prvý krát pozorovať sliepočky vodné a potápku malú, za čo som bol skutočne rád.

No a toto bola v skratke moja vtáčkarska sobota :-)

 

Akciu zorganizovala Ochrana dravcov na Slovensku s podporou Západoslovenskej energetiky, a.s., v rámci programu 3D od ZSE (www.dravce.sk/3D).

Navštívte aj naše ďalšie webové stránky

steppelife.eu

vtáčia kriminalita

danubefreesky.eu

sakerlife.mme.hu

lifeenergia.sk

falcoproject.eu

apomarina

imperialeagle.eu

Hlavní partneri

SEPS logotypnazov positive color RGB ZSE-hlavni.partneri 02 ZSD logo VSE rgb logo VSD rgb 051-SSE 06 SSEd