Tlačové správy r.2007

Pozývame Vás na krst knihy Dravé vtáky Slovenska vo fotografii

Stanislav Harvančík, Ochrana dravcov na Slovensku a vydavateľstvo DANSTA Vás pozývajú na slávnostný krst knihy Dravé vtáky Slovenska vo fotografii spojený s vernisážou fotografií autora. Radi Vás privítame v Galérii na námestí v Topoľčanoch, 8. novembra o 15:00.

Ďalší orol skalný obeťou streľby

V okrese Martin zaznamenali už druhý prípad zástrelu orla skalného počas jedného mesiaca.

V piatok 26.10.2007 našiel obyvateľ obce Ratkovo, v lese vzdialenom asi 600 m od hlavnej cesty medzi Ratkovom a Kraľovanmi, uhynutého orla. Nález ihneď ohlásil pracovníkom Správy Národného parku Veľká Fatra, ktorí pri obhliadke kadáveru zistili, že sa jedná o tohtoročné mláďa chráneného orla skalného. Mladý orol mal na tele známky po priestrele guľovou zbraňou. Podľa závažnosti poranenia bol orol pravdepodobne na mieste mŕtvy. Príčinu smrti potvrdilo i veterinárne vyšetrenie.

Perom orla a dravčími vývržkami krstili knihu

Perom orla a dravčími vývržkami včera v topoľčianskej Galérii na námestí pokrstili unikátnu publikáciu autora Stanislava Harvančíka "Dravé vtáky Slovenska vo fotografii".

Pod Martinskými hoľami našli postrelenú samicu orla skalného

11. októbra 2007 o 7. hodine ráno našiel pán Marek Veverica v lesnom poraste pod Martinskými hoľami zranenú dospelú samicu orla skalného. Nebola schopná letu a akýkoľvek pohyb jej spôsoboval utrpenie. Nálezca orlicu odchytil a previezol na Správu Národného parku Veľká Fatra. Odtiaľ bola premiestnená do Záchrannej a rehabiltačnej stanice v Zázrivej. Následné vyšetrenia ukázali, že poranenia boli spôsobené brokovou zbraňou.

Operení králi oblohy, naďalej pod paľbou brokovníc!

Pracovníci správy Chránenej krajinnej oblasti Dunajské luhy podali v týchto dňoch ďalšie trestné oznámenie na neznámeho páchateľa, ktorý brokovnicou smrteľne zranil chráneného dravca myšiaka lesného v oblasti Komárna. Podunajsko je v rámci Slovenska jednou z najhorších oblastí z hľadiska prenasledovania dravých vtákov. Napriek dlhoročnej osvetovej činnosti ochranárov a prísnej legislatíve páchatelia naďalej nemajú obavy strieľať alebo iným spôsobom likvidovať operených kráľov oblohy.

Spoločenská hodnota jedinca myšiaka lesného je 20 000,- Sk. Zároveň ide o druh, ktorý je zaradený do zoznamu poľovnej zveri, hoci poľovať sa naň nesmie. Jeho usmrtením, alebo postrelením, sa páchateľ dopustil trestného činu pytliactva, za čo mu hrozí až dvojročný trest. Porušená bola tiež poľovnícka legislatíva, ako aj zákon o ochrane prírody a krajiny. Podľa platných právnych predpisov nemožno v súčasnosti usmrcovať žiadneho dravca a veľmi prísne je postihované aj nelegálne obchodovanie so živými jedincami, ich vývinovými štádiami (vajcia), ako aj s ich preparátmi.

Ako povedal Jozef Chavko z Ochrany dravcov na Slovensku (RPS): "Prenasledovanie dravých vtákov zostáva naďalej vážnym a aktuálnym problémom. Zarážajúce je, že páchatelia sa neštítia zlikvidovať ani najvzácnejšie druhy ako sú orly kráľovské a sokoly rárohy, ktoré sa objavili v zoznamoch tohtoročných obetí vtáčej kriminality".

Marek Brinzík zo Slovenskej ornitologickej spoločnosti/BirdLife Slovensko dodáva: "Prenasledovanie dravých vtákov je na Slovensku hlboko zakoreneným problémom. Nevraživosť voči tejto skupine operencov často pramení iba z nepochopenia alebo nerešpektovania ich významu v našich ekosystémoch. Jedným z hlavných motívov pre likvidáciu dravcov, je podobne ako pri väčšine ďalších predátorov, ochrana poľovnej zveri pred tzv. "škodnou", alebo ochrana iných prevažne komerčných a osobných záujmov ako sú chovy hydiny prípadne holubov. Okrem streľby, sa na likvidáciu dravcov bežne používajú aj ďalšie, neraz veľmi drastické metódy, ako je odchyt do nášľapových želiez a odchyt do jastrabích košov. Vážnou hrozbou posledných rokov je aj vykladanie otrávených návnad, ktorých obeťami sa neraz stávajú aj celosvetovo ohrozené druhy dravých vtákov".

V boji proti prenasledovaniu vtáctva čoraz viac pomáha aj široká verejnosť, ktorá v porovnaní s minulosťou oveľa častejšie, ale aj pohotovejšie, hlási svoje zistenia o protiprávnej činnosti zodpovedným štátnym orgánom. V posledných rokoch sa na nás obracajú aj samotní poľovníci, ktorí sa nechcú zmieriť s nelegálnymi praktikami niektorých svojich kolegov.

Bližšie informácie, prípadne ďalšia fotodokumentácia:

Marek Brinzík, tlačový hovorca SOS/BirdLife Slovensko 0904 307 946
Jozef Chavko, predseda RPS,0903 768 394
Jozef Lengyel, zoológ Správy CHKO Dunajské luhy, 0903 902 969

Po žatve

Suché a horúce počasie urýchlilo dozrievanie a zber obilia. Spoločne s kombajnami opúšťajú polia i ornitológovia, ktorí v obilí dohľadávali hniezda vzácnych dravcov - kaní popolavých.

"Akokoľvek zvlášte to znie, tento druh dravca si svoje hniezdo skutočne stavia na zemi - v lúkach, rudeálnych porastoch a tiež v obilí. Kým sú však mláďatá schopné letu, do poľa vstúpi kombajn a hniezdo je zničené," vysvetľuje Michal Noga zo spoločnosti Ochrana dravcov na Slovensku. "Tento rok sme dohľadali 7 hniezd, štyri boli v obilí. Bohužiaľ, z nich len v dvoch prípadoch sa podarilo mláďatá zachrániť" dodáva Michal Noga. Zároveň ocenil spoluprácu s pracovníkmi poľnohospodárskeho družstva v Dolnom Ohaji a pracovníkmi Správy CHKO Dunajské luhy.

Kaňa popolavá patrí na Slovensku k najvzácnejším druhom - na našom území hniezdi len 5 - 20 párov. Pre porovnanie - je to len pätina z počtu hniezdiacich orlov skalných. Navyše, tento druh je viac ako ktorýkoľvek iný odkázaný na priamu pomoc človeka.

Ďalšie informácie Vám poskytne:

Sup nad Bratislavou

Horúce počasie prinieslo ornitológom nevšedný zážitok. Včera, 19. júla v dopoludňajších hodinách mohli pozorovať pri Devínskej Novej Vsi supa bielohlavého. Tento impozantný dravec, ktorého rozpätie krídel meria až 280 cm, sa na Slovensku objavuje veľmi zriedka a to najmä v letnom a jesennom období. Práve horúci a prehriaty vzduch mu umožňuje vykrúžiť do výšok a prekonávať veľké vzdialenosti.

"Najbližšie hniezdisko tohto druhu sa nachádza v Chorvátsku, na ostrove Cres. Supy tu hniezdia na morských útesoch. Sú prísne chránené a ich populácia je monitorovaná. Časť nehniezdiach a mladých vtákov sa však vyskytuje i rakúskych Alpách," hovorí Jozef Izakovič, člen Ochrany dravcov na Slovensku. "Supy sa na Slovensku za posledných dvadsať rokov vyskytli asi dvanásťkrát, pravdepodobne sú však u nás častejšími hosťami. Pretože krúžia vo veľkých výškach, možno len unikajú našej pozoronosti," dodáva.

Supy bielohlavé sú spoločenské vtáky, ktoré sa živia kadávermi uhynutých zvierat. Pre naše druhy zvierat nepredstavujú žiadne nebezpečenstvo, naopak, sami sa môžu stať obeťou nelegálneho odstrelu, alebo im hrozí usmrtenie na 22 kV elektrickom vedení. Okrem supa bielohlavého sa na Slovensku v minulosti vyskytol i sup tmavohnedý a zdochlinár biely, išlo však o ojedinelé pozorovania.

Ďalšie informácie Vám poskytne:

Sup bielohlavý nad Devínskou Novou Vsou. Foto: Michal Noga

Ilustračné foto - Sup bielohlavý na ostrove Cres, Slovinsko. Foto: Jozef Izakovič

Víchrica zabíjala orly

Dve víchrice, ktoré sa prehnali územím Slovenska vo štvrtok 21. a piatok 22. júna 2007, spôsobili okrem škôd na majetku i tragédie na hniezdach vzácnych orlov kráľovských.

Hneď po veternej smršti členovia Ochrany dravcov na Slovensku kontrolovali najexponovanejšie hniezda. Zlé tušenie sa naplnilo. Až 4 hniezda na juhozápadnom Slovensku boli víchricou zhodené, pričom zahynuli dve mláďatá. Jedno v blízkosti Bratislavy dokonca privalil padajúci strom.

"Orol kráľovský si svoje hniezdo stavia často vo vrcholcoch stromov, najmä na okrajoch porastu, aby mal k nemu so svojím takmer dvojmetrovým rozpätím krídel voľný prílet. Práve tieto stromy sú potom vystavené najsilnejším poryvom vetra. Ak ešte mláďa v snahe udržať sa na nestabilnom hniezde roztiahne krídla, vietor ho z hniezda jednoducho sfúkne." vysvetlil Jozef Chavko, predseda Ochrany dravcov na Slovensku.

Vďaka včasnej kontorole hniezdisk sa podarilo dohľadať vypadnuté mláďatá, ktoré pád hniezda prežili. V dvoch prípadoch vybudovali ochranári náhradné hniezdo, kam vypadnuté, no nezranené mláďatá vložili. Jedno orlíča bolo s vážnými zraneniami krídla po veterinárnom ošetrení umiestnené do rehabilitačnej stanice.

"Víchrica predstavuje pre orly prirodzený negatívny faktor, ktorému sa nedá zabrániť. Orol ako vrcholový predátor nemá veľa prirodzených nepriateľov a práve víchrica predstavuje jedno z jeho možných ohrození. Ďaleko väčšou a vážnejšou hrozbou je pre tieto dravce človek." dodáva Chavko a pripomenul časté prípady úhynov orlov na 22 kV elektrických vedeniach, či prípady, kedy sa orly stali obeťou nelegálnej streľby, trávenia či vykrádania hniezd.

Vypadnuté orlíčatá na zemi pod hniezdom len bezradne postávaju, pretože tu ich matka nenájde

Zachránené mláďatá na novovybudovanom hniezde na borovici

Mŕtve orlíča po páde s hniezda zavalené kmeňom

Zranené mláďa - samička objavená na zemi pod hniezdom

Zranené mláďa bolo dopravené na veterinárne vyšetrenie do Trnavy, kde bola potvrdená zlomenina krídla. Na mieste zranenia spôsobila nahromadená krvná zrazenina opuch vo veľkosti vajca.

Pán doktor Daroslav Franka umiestnil počas 2-hodinovej operácie k zlomenej kosti klinec, ktorý bude po zrastení odstránený. Pánovi doktorovi týmto ďakujeme za profesionálny prístup.

Na druhý deň po operácii orol samostatne príjma potravu, takže veríme, že bude môcť byť znova navrátený do prírody.

Orlica mala šťastie - dostala druhú šancu

20.06.2007 bola v Chránenom vtáčom území pri obci Lehnice vypustená samica orla kráľovského, ktorá bola postrelená 25.mája v katastrálnom území obce Radvaň nad Dunajom. Po takmer mesačnej rehabilitácii v Rehabilitačnej stanici Ochrany dravcov na Slovensku v Zázrivej sa ju podarilo uzdraviť tak, že ju bolo možné vypustiť späť do voľnej prírody. Jej krstným otcom, sa stal Dr. Ján Orlovský riaditeľ Správy predstavenstva Západoslovenskej energetiky, a.s., ktorá je partnerom projektu na ochranu orla kráľovského na Slovensku od roku 2005.

Orlica bola vypustená do voľnej prírody za prítomnosti poľovného hospodára miestneho poľovného združenia a súčasne spolumajiteľ miestneho poľnohospodárskeho združenia. "Dravé vtáky sú dôležitou súčasťou poľnohospodárskej krajiny. Strielanie vtákov a ich hniezd považujem za nezmyselné barbarstvo", povedal.

Zranená orlica mala šťastie - prežila. No ďalších 10 dravcov, ktoré našli členovia RPS len za posledné dva mesiace, to šťastie nemali. Boli usmrtené obzvlášť krutým spôsobom - zastrelením na hniezde.

Vypustením zrehabilitovanej orlice sa symbolicky začína nová etapa boja proti vtáčej kriminalite, ktorá v roku 2007 opäť nadobudla desivé rozmery.

Ďalšie prípady vystreľovania hniezd

Nelegálne vystreľovanie hniezd, ktoré v polovici mája zistili členovia mimovládnej organizácie Ochrana dravcov na Slovensku v katastrálnom území Sokolce, má bohužiaľ pokračovanie s omnoho väčším rozsahom. Po kontrole lokality pracovníkom Štátnej ochrany prírody pribudlo k dvom známym prípadom (sokol rároh, myšiarka ušatá) osem nových.

Neznámy páchateľ opäť použil brokovú zbraň, s ktorou z bezprostrednej blízkosti strieľal do vraních hniezd. Na trojkilometrovom úseku stromoradia po ňom zostali usmrtené tri hniezdiace myšiarky ušaté, ale i dve, len niekoľkodňové mláďatá sokola myšiara a jedno mláďa vrany túlavej. V každom usmrtenom jedincovi bola röntgenovým vyšetrením potvrdená prítomnosť brokov.

Celková spoločenská hodnota usmrtených jedincov, ktoré boli doposiaľ na lokalite nájdené, už dosiahla 224.000,- Sk. Páchateľ svojím konaním porušil zákon o ochrane prírody a krajiny (myšiarka ušatá i sokol myšiar sú zákonom chránené živočíchy) ale aj poľovný zákon, pretože použil nelegálny spôsob usmrcovania - vystreľovanie hniezd.

"Nemenej vážna je však i etická rovina konania páchateľa. Veď vystreľovať hniezda s niekoľkodňovými mláďatami sokola myšiara, či zastreliť myšiarku zahrievajúcu znášku je popretím akejkoľvek etiky, obdivu a lásky k prírode." dodáva Michal Noga z Ochrany dravcov na Slovensku.

Trestné oznámenie na neznámeho páchateľa bolo rozšírené o zistené prípady.

Podrobnejšie informácie k prípadu a viac fotodokumentácie:

Ochrana dravcov na Slovensku

Orlica prežila s piatimi brokmi v tele

Prípady nelegálneho usmrcovania dravých vtákov a sov majú ďalšie pokračovanie. Po nálezoch myšiarok ušatých a sokolov myšiarov zastrelených priamo na hniezdach v komárňanskom okrese, pribudol v tomto regióne nový prípad. Tentoraz ide o postrelenie mimoriadne vzácneho a ohrozeného orla kráľovského. Pri preverovaní informácie o nelegálnom usmrcovaní dravcov v katastrálnom území obce Radvaň nad Dunajom, našiel 25. mája 2007 pracovník Štátnej ochrany prírody Mgr. Jozef Lengyel postrelenú 4-ročnú samicu orla kráľovského. Dravca ihneď prevzal do domácej opatery a nasledujúci deň bolo veterinárnym vyšetrením potvrdené, že orlica bola zranená výstrelom z brokovej zbrane. Zranenie našťastie nebolo smrteľné.

„Orol kráľovský patrí medzi najviac ohrozené dravce Európy. Na Slovensku v súčasnosti hniezdi približne 40 párov, takmer celú populáciu intenzívne sledujeme. Postrelenú samičku som krúžkoval ako mláďa na hniezde, v roku 2003 v Považskom Inovci. Má ornitologický krúžok A 571,“ hovorí Jozef Chavko z organizácie Ochrana dravcov na Slovensku. Orol kráľovský je, rovnako ako všetky voľne žijúce vtáky, zákonom chránený živočích. Páchateľ svojím činom porušil zákon o ochrane prírody a krajiny, ako aj platnú poľovnícku legislatívu. Zarážajúcim a zároveň varujúcim faktom je skutočnosť, že za postrelením orla kráľovského je pravdepodobne miestne poľovnícke združenie. „Orlica je momentálne v rehabilitačnej stanici v Zázrivej, po doliečení bude opäť vypustená do voľnej prírody. „Na páchateľa bolo podané trestné oznámenie,“ uzatvára Jozef Lengyel zo Správy CHKO Dunajské luhy.

Nálezcovia poranenej orlice

Postrelená orlica, foto: S. Harvančík

Röntgenový snímok

Postrelená orlica ako mláďa na hniezde, Považský Inovec, foto: J. Chavko

Vzácne druhy zastrelené priamo na hniezde

Barbar so strelnou zbraňou opäť zmaril životy vzácnych a ohrozených druhov dravcov a sov. V stredu, 16. mája 2007 kontrolovali členovia Ochrany dravcov na Slovensku lokalitu neďaleko Veľkého Medera, kde zahniezdil jeden z našich najvzácnejších dravcov, sokol rároh. Hniezdo, na ktorom ešte nedávno sedela samička, bolo však už prázdne. „Výsledky dôkladnej obhliadky potvrdili podozrenie zo spáchania trestného činu porušovania ochrany rastlín a živočíchov podľa § 305 Trestného zákona, nakoľko hniezdo bolo rozstrieľané. Brokové projektily uviazli v kmeni a konároch stromu,“ konštatoval Jozef Chavko, predseda uvedenej organizácie. Ešte desivejší pohľad sa ochranárom naskytol o niekoľko desiatok metrov ďalej. Vo vystrelenom hniezde ležala mŕtva myšiarka ušatá. Do poslednej chvíle zahrievala znášku, čo sa jej stalo osudným. Výstrel zničil hniezdo a sovu usmrtil. Ochrana dravcov na Slovensku podá v oboch prípadoch trestné oznámenie na neznámeho páchateľa. Ako povedal pracovník tejto organizácie, Michal Noga, vystreľovanie hniezd je nelegálny spôsob tlmenia krkavcovitých vtákov. V minulosti sa takto likvidovali najmä straky a vrany. Z etických dôvodov však bol tento spôsob postavený mimo zákon. Brutálnosť a bezohľadnosť pri vystreľovaní hniezd v čase výchovy mláďat žiaľ stále nie je ojedinelá. Ostáva len dúfať, že polícii sa podarí páchateľa usvedčiť. Prispieť by mohla aj súčinnosť miestneho poľovníckeho združenia, na ktoré v tomto prípade padá tieň podozrenia. „Obzvlášť tragické je, že obeťou sa v tomto prípade stal i sokol rároh, kriticky ohrozený druh dravca u nás i vo svete. Na Slovensku nehniezdi viac ako 30 párov,“ dodáva Jozef Chavko. Naliehavosť ochrany tohto druhu potvrdzuje i fakt, že Európska únia v rámci programu Life podporila projekt „Ochrana sokola rároha v Karpatskej kotline“, ktorý spolu s partnerskými organizáciami v Maďarsku a na Slovensku realizuje Ochrana dravcov na Slovensku.

Stĺpy smrti si vyžiadali ďalšiu obeť

Elektrické vedenie znova zabíjalo - tentoraz sa jeho smutnou obeťou stal ďalší vzácny a ohrozený jedinec orla kráľovského. Pri kontrole stĺpov 22 kV vedenia 26. januára 2007 bol v k. ú. Haniska pri Košiciach nájdený miestnym ochranárom J.Mihókom mladý samec orla. Ako uviedol Jozef Chavko z mimovládnej organizácie Ochrana dravcov na Slovensku: "Podľa ornitologického krúžku sme zistili, že uhynutý orol pochádza z hniezdiska spod Zemplínskych vrchov, kde bol okrúžkovaný so svojím súrodencom v auguste minulého roku."

To, že ide o mimoriadne vzácneho dravca potvrdzuje i skutočnosť, že orol kráľovský je v Európe zaradený medzi kriticky ohrozené druhy. Na východnom Slovensku hniezdi približne len 20 párov. Preto úhyn, čo i len jedného jedinca, má nesmierne následky. Tento fakt vyznieva o to horšie, že v k. ú. Haniska pri Košiciach ide už o druhý nález uhynutého orla kráľovského. 17.11.2000 tu pod stĺpmi smrti skončil svoj život rovnako mladý jedinec. Správna otázka na tomto mieste je: PREČO?

Slovensko prišlo opäť o vzácneho dravca, nejde však o ojedinelý prípad. Každoročne zahynie na stĺpoch 22 kV elektrických vedení 50-100 tisíc vtákov. Vďaka tomu dostali tieto stĺpy pomenovanie "stĺpy smrti". Ide o oceľovú konštrukciu s vodičmi umiestnenými na vodorovnej konzole. Po dosadnutí medzi vodiče stačí priblíženie, alebo letmý dotyk krídlom či vlhkým perím s aktívnym vodičom a elektrický prúd v zlomku sekundy vtáka zabije, v horšom prípade zmrzačený jedinec čaká niekoľko dní na smrť.

Ochrana dravcov na Slovensku v spolupráci so Štátnou ochranou prírody SR a Západoslovenskou energetikou a.s. dlhodobo spolupracujú na riešení tohto problému návrhmi nových technických riešení. Tento rok vo februári ZSE osadí na 14 km testovacej trase elektrických vedení nové ekologické komponenty, ktoré zabránia, aby došlo k zraneniu vtáctva elektrickým napätím.

Ostáva otázkou, či aj Východoslovenská energetika a.s. s prihliadnutím na tento smutný nález, ošetrí svoje linky v okolí Hanisky pri Košiciach v dohľadnom čase novými ekologickými komponentmi. Uplynulo už 6 rokov od prvého úhynu orla kráľovského pri Haniske a aj tak sa nezabránilo smrti ďalšieho jedinca. Koľko ich ešte musí uhynúť tu alebo v okolí, než bude tento problém vyriešený? Ľahko sa môže stať, že orol kráľovský na východnom Slovensku ostane iba minulosťou.

Otestovanie novej ekologicky nezávadnej konštrukcie, ktorá je priateľská k vtáctvu a následne jej zavedenie do praxe, zostáva tiež otvoreným problémom. Túto konštrukciu navrhla a vyrobila Slovenská firma Kovel. Zdá sa však, že v tomto prípade energetické spoločnosti váhajú a dostatočné kroky k jej zavedeniu do praxe zatiaľ neurobili. A počty usmrtených vzácnych druhov ročne neustále narastajú.

"Už dlhé roky upozorňujeme na podobné tragické prípady. Veríme, že aj nález tohto usmrteného orla presvedčí o potrebe vážnejšieho prístupu k problému. Naozaj sa nemožno zmieriť s tým, že na Slovensku je stále veľa smrtiacich konštrukcií, ktoré sú neustálou hrozbou pre našich operencov", dodal Chavko. Najlepším riešením je čo najskôr začať nahrádzať staré smrtiace konštrukcie 22 kV elektrických vedení novými, na ktorých budú môcť vtáky odpočívať bez rizika ťažkých poranení.

Bližšie informácie, prípadne ďalšia fotodokumentácia:

Jozef Chavko, Ochrana dravcov na Slovensku /RPS/

Znázornenie problému stĺpov smrti